3 Feb 2016

Wedding series : Cake fondant kamera hantaran review



Hello!

Nak kongsi cerita pasal kek hantaran SIL untuk majlis kahwin dia haritu.
Memang niat untuk bagi hadiah kahwin dekat my SIL. Pikir punya pikir last2 dapat idea untuk hadiahkan dia kek kahwin sebagai hantaran kepada pihak lelaki.
Untuk kek hantaran, my SIL minat cake camera. 
Aku yang semangat waja terus Google punya google tak jumpa yang berkenan.
Lagipun tak banyak choice  =p
Tiba2 teringat kat kazen yang minat buat kek2 dan bakeries ni.
Apa lagi, terus je call dia dan tanya. 

Start dari situ kenal dan berwassap dengan Kakak Huda nih sampai la sekarang dok follow instagram dia. Kak Huda ni baik sangat dan humble orangnya, senang cerita tak sombong la.
Kakak Huda ni pemilik restoran Fickles di Damansara.



Gambar ni aku amik untuk sample contoh:


Ni la gambar kek fondant kamera yang dah siap tu, TADaaaaa~


Review: Memang puas hati sangat2 sebab kek dia BESAR dan EXACTLY macam gambar. Cantik dan marvelous kan? kan?

Memang kerja tangan kak Huda ni halus dan kemas. 
Kek dia pun sedap (sempat rasa sikit time dieorang makan ;p)

Ni antara kek hasil kerja Kak Huda. Dia ada buat kek untuk Fauziah Gous untuk husben dia (gagaga..cantik nyaa kek kereta Porsche putih nihhhh)
Gambar ihsan dari blog Chooyaya

Kalau korang berminat nak tempah boleh ke Instagram kak huda ni:

                                                      Instagram ID: nurhudasamsudin

-Tetiba macam nak makan kek. Ok, bye. Nak cari kek ;p -

Deco Idea series : Wall Frame



Hello!

Hari ni nak carik idea untuk wall frame deco pulak

Sebenarnya dah lama dah pending untuk projek wall deco ni tapi asyik bertangguh jer 
Maklum la sekarang nih beli apa2 yang patut jer
Yang tak penting semua KIV
hehe..

Tapi berangan tu free kan? Bukan kena bayar pun. =p

Untuk wall frame ni perlukan kreativiti dan perancangan sebelum deco.
Sebab nya harga frame toksah nak cakap la. Memang mahai2 walaupun saiz kecik.
Frame yang kat ikea cantik2 jugak. harga pulak bergantung kepada saiz dan pattern.

Berangan nak buat pattern macam kat bawah ni:

Ruang pameran di Fella design
Ihsan Google



Yang ni design simple jer. tak banyak frame:

Gambar dari rumah contoh 

Macam2 pattern arrangement untuk wall deco ni.
Ikut kesesuaian frame dan susunan.

Untuk ruang yang kecil, susunan kat bawah ni sesuai sebab boleh nampakkan ruang tu besar.
Susunan untuk ruang yang kecil agak rapat2 untuk ilusi ruang luas :




Em...bila agaknya boleh start projek nih yer...

huhu... berangan dulu lah.

=D


22 Jan 2016

Deco Idea series: Ruang tamu idaman



Hello!! 
Mari kita jalan2 carik idea untuk deko ruang tamu!

Selalunya perabot2 ni kami survey merata2.

Tapi yang paling favorite place di Kedai Perabot Bahagia di Sg Buloh. 
Sebab? Kat sini kualiti perabot dia memang ok dan cara pembayarannya kita boleh lock harga.
Terpulang lah kan nak bayar berapa untuk tempoh masa tertentu.
Kata kan kita nak perabot tu dihantar ke rumah pd bulan mei, kalau ada promosi bulan januari, kita boleh lock harga, bayar deposit dan tiap2 bulan bayar sampai lah bulan Mei. Berapa nak bayar tak kesah asalkan bayor.

Macam kami ni, mula2 tu bayar sikit2 sebelum pindah. Bila nak pindah, bawak badan je.. dah settle bayar dia akan deliver ke rumah... untuk perabot bahagia ni dia tak ada delivery charge kalau dekat dengan dia punya branch.. 

yang ni gambar tahun lepas okeh (nampak sangat dah lama tak blog ;P
Lokasi: Kedai Perabot Bahagia sec. 9

Cermin nih unik tapi tengok la harga dia (terngangaaaa ngangaaaaa) ;p
Tengok jer laaa 



Yang ni pulak gambar2 set sofa.... sofa jenis leather banyak choice kat sini:

 
 
Sofa kat bawah ni pulak, sesuai untuk ruang besar:







Sofa fabrik pun ada... macam2 fabrik boleh pilih.



Yang kat bawah ni set bilik tidur. Yang best nya almari baju dia besar giler2...8x8 kaki kalau tak silap.. memang best. Set ni sama dengan bilik pengantin haritu.
Memang yang paling win tu almari baju la sebab spacious sangat dan selesa.





Survey2 punya survey, kami tak beli apa pun.. hehe cuci mata je best ;p


Last2 ada sale kat Fella design Sg Buloh haritu. Ingatkan nk survey2 sofa lagi.. 
tak letakkan harapan tinggi pun sebab Fella design punya perabot kalau sofa dia memang semua corak2. Mula2 tu planning nak sofa yang plain dan tak de corak...
tup2 berkenan pulak sofa yang ada dekat showroom fella design dekat sungai buloh ni:


 


Lepas bincang2 pasal budget akhirnya sofa yang bercorak jugak ni yang kami berkenan dan pilih. Kaler sofa ni sebenarnya silver and gold. Tengok lighting juga sebab kaler kat showroom macam boru2 skit sebab lighting kat showroom tak berapa nak terang sangat. Kaler gold nampak lebih menonjol dari silver masa di showroom.

Ni la rupanya, pertama kali sofa tu sampai. kaler sofa tu lebih kepada silver. Gold tu tak nampak sangat sebab pasang lampu putih. tapi kalau pasang lampu kuning samar2 kaler dia lebih kepada gold. *sila abaikan husben yang kepenatan punggah barang2 ke rumah baru.

Masa survey tu, kiteorang tanya salesman tu bleh waived kan kos penghantaran ke? sebab fella design selalu akan charge kos penghantaran...Alhamdulillah, haritu mood orang tu baik plak (bos dia mood baik kot) sebab kos penghantaran dari sungai buloh ke sepang di waived kan..

Ok selesai bab sofa. Bleh baring kuak lentang sebab seat dia lebar. =)

Tips nak survey/memilih sofa:
1) ukur bahagian ruang tamu. bawa pita pengukur ke showroom untuk pastikan saiz perabot sesuai
2) Material untuk sofa - leather kalis air dan senang cuci tapi kena tengok leather yang berkualiti. Harga pun bleh tahan! Sesetengah leather campuran sintetik, dan tak berkualiti (senang mengelupas). Mula2 kami nak rembat yang leather tapi tgk2 kat fella design, fabrik dia jenis kalis air dan tebal. Lagipun berkenan corak sofa tu. Ikut taste masing2 nak pilih material macam mana. Cuma kena consider jugak kita nak pakai sofa tu lama mana. Kalau beli yang tak tahan, memang tak berbaloi. so, kualiti kena amik kira.
3) corak atau tak corak? itu pilihan masing2. I prefer takde corak masa awal2 survey sebab senang nak matching dengan karpet. tapi..tapiiii dah terberkenan dengan yang bercorak plak nak buat macam mana kan...haha... tapi ok juga sebab langsir kiteorang plain. jadi elok lah sofa ceria sikit. 

 Owh satu lagi nak kongsi dengan korang, I berkenan design kat fella design showroom untuk rak tv ni:





Next projek!!!


byee peeps!





12 Jan 2016

Am I too sensitive?



Geezzs, it seems like for ages tak update anything here.

Anyway, it's not an obligation for me to write pun and I think nobody read pun my entry ;p (tehehe).. tapi writting blog is one of my way to say out freely all that I've wanted to say..haha! that's the reason I write most of the time in this blog.


It's also long time haven't blog walking to others blogger's blog. Not because I am busy, but I am comfortable as it is, being in my secured & close zone. Lately I don't mingle around with people like the way I used to be. .. the reason? Being a couple without any kids make me feel incomplete. yeah.. I know it's bad right? I know it's just a feeling that you should not layan sangat. I know sgt2. Believe me when I say that I know it's bad to layan this feeling but talking about my own state of emotion, it is not that easy. Our emotion is not as tough as bricks. It's real life, always have dugaan and difficulty in it's very own way.

First of all, I am grateful for everything God gave us. With God mercy and blessing, and my husband have a very happy life together. My husband is very good to me, and I am grateful every single breath that I take.

Just one thing that keep on bothering me, we still waiting for Allah to grant us children. Yes, in other word, zuriat. To couple that bunting pelamin, I am happy to hear the news but at the same  time, I do envy of your happiness. I wish it is the same for us but unfortunately, not everyone got same dugaan.

Anyhow, today, merajinkan diri membaca blog2 orang lain. My reason is only one, untuk mencari ke-positivitifan daripada orang lain dan belajar mengenainya. However, I did read one artikel yang mengganggu perasaan ni personally. and it's really bothering me. My eyes feel blurry with tears dek kerana air yang bertakung kat soket mata. The reason becoz I feel soo frustated with one story about a mom who choose to abort/gugurkan her pregnancy just because it is unplanned. I try to put myself in her situation but unfortunately I failed to understand her. To cut the story short, a mother with two kids got positive result for pregnancy test for her 3rd child when the second child is only 5 months old. yada...yada...after the mother worried & thinking about many things (I would not elaborate here since I think it is too personal to be disclosed and also to avoid any fitnah), and finally she choose to abort the pregnancy. I am not in her place, and I don't want to be judgemental. But gosh...it's like a thunder struck and directly hit through my heart!

I wish.. how I wish Allah grant us children. No matter how many or how bad the situation is, I still prayed that Allah give me strength keep my path in his way. Even every time dengar berita tentang kes buang anak, I did cried and told to my husband. Sometime we both cried. but hey, nobody have to know kan? (except if they read my blog, which I think they might not ;p).

Now, we leave it to Allah and redha. Whenever Allah decides the best time, we will wait. Until that time comes, we'll be living happily everafter like fairy tales..Dang! it should be written as, ...."Until that time comes, we'll be living  like other couples do- fighting and making up..LOL ;p".

Although we don't have kids, but we do get our life busy. Don't get us wrong, sometimes people think childless couple have many luxury time on our own until we always been victimized for "wajib" to be here and there in most occasions that sometimes our presence does not really needed anyway. They just thought that since we have more free time as if "no children = more free time" that they can simply come into conclusion that we are the suitable candidate for working at weekend or attending kenduri kendara (although it's not in our social network). I don't mind anyway. Human is just being human anyway. What upset me the most is they see us as opportunity for them. In other word, "mempergunakan orang lain to fulfill their own desire". Well that's my sincere perspective on childless couple dilemma. Some people would not understand since they are not in our situation. I did not blame them but I wish that people are more sensitive towards other feelings.

As for now, we will try as best as we can, usaha mana2 yang boleh. We just keep on praying, if it destine to be ours, we will accept our fate. All this while I do feel uneasy and frustrated with the situation. However, who am I to questions. With all the blessing from Allah, I live quite well, got good job, a nice place to stay, I am healthy and eat well. Alhamdulillah. The only thing that I don't have yet, - c.h.i.l.d.r.e.n.

Looking at other people difficulty, mine is nothing compares to them. Everytime we went for kenduri kendara, I am very fortunate where I don't have much bad experience with makcik2 kepoci. Only once in a while I got some nasty questions. I didn't blame them for asking, maybe they are curious. Even I am curious at first, well I am healthy and still young and my menstrual cycle is regular every month. My family have no history of any infertility problem but who am I to question? In this blog, I shared my feelings - what ever happens, I am ready and redha. If Allah wants it to happen, it will happen, regardless how impossible or how illogical it will be.

Ok, I must thank you for reading this post. It's lengthy entry and so much heavy emotions. From now on, only two words applies to me; Sabar and Redha.

"Sabar itu paling indah bila redha itu ada di hati"