6 Jan 2015

Pengalaman bercuti di Bali 2014: persediaan sebelum ke Bali

Assalamualaikum and hi dearies!


Rasa macam baru semalam je di Bali. Memang betul la apa yang dikatakan orang tentang keindahan semulajadi di Bali. Tempatnya cantik dan tenang (walaupun banyak kereta dan motor) tapi memang rasa relax. Mungkin di Bali itself memang destinasi bercuti, jadi korang takkan nampak orang yang stress di sini, Sungguh! kalau tak percaya, kena tanya orang bali itself..hihi


Memang rezeki kali ini kami dapat cuti-cuti ke destinasi impian ke bali. Sejujurnya, waktu awal2 kawin dulu memang laa aku and husben nak berhoneymoon di bali tapi memandangkan waktu dan keadaan tidak mengizinkan akhirnya kami ke Langkawi. Entri ke Langkawi klik di sini.


Kebetulan ada lawatan kerja konferens di Bali, terus jer teruja nak register konferens tu. Sambil menyelam, minum air ye tak? Memandangkan konferens tu sehari je lepastu alang2 aku sampai Bali memang rugiii besar kalau tak jalan-jalan di Bali, yeehaaa...so holiday mood is ON bebeh!

sebelum pergi cuti2 ke Bali, ada la study sikit2 and buat persiapan yang perlu. Aku kongsikan sikit kat sini yer:


1. Info tentang Bali

Bali adalah sebuah pulau yang terletak antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok. Ia adalah salah satu Provinsi /wilayah Indonesia. Kepulauan Bali ni terbahagi kepada beberapa Kabupaten/Kota. Kota Denpasar (DPS) adalah kota pemerintahan di Bali (macam wilayah KL). Sepanjang kami di Bali, kami menyelusuri jalan2 di Kota Badung, Bangli, Gianyar, Tabanan. Permandangan sini memang superb! (story in next entri ya). Penduduk di Bali majoriti nya adalah Hindu dan kita masih boleh lihat nilai seni tradisional mereka masih mengekalkan ciri2 keasliannya melalui senibina rumah dan bangunan serta pakaian tradisional dieorang. Airport baru kat Bali nama nya Ngurah Rai Denpasa. Memang cantik dan besar airport nya. Selesa laa sebab banyak kemudahan disediakan n staff airport pun semua friendly


2. Hotel dan tempat penginapan bali

Kalau nak carik tempat penginapan best di bali ada banyak tempat bergantung kepada yang kita selesa. Hotel ni kami booking online di Expedia.com aje. Lebih mudah dan senang sebab kalau booking online ni selalunya ada special rate. 


Kami menginap di Hotel Wina Holiday Villa, Kuta. Sebab utamanya, konferens aku di situ dan juga paling penting, Wina Holiday Villa ni adalah hotel yang menyediakan makanan HALAL. *Tips: Go for wireless free; including breakfast (berbaloi2). 


3.    Flight ticket airasia

Booking flight air asia yang ada promotion masa tu... lebih kurang RM500++ for return ticket per person, quite reasonable price (can still got cheaper price if have promo). Lagipun kami pergi September bukan musim peak bagi ke bali. Alhamdulillah cuaca sepanjang kami di Bali memang matahari bagi kerjasama yang baik, terang benderang tapi pada masa yang sama memang tak terasa bahang terik matahari. rasa sejuk je. mungkin sebab suhu kat situ pun dalam 27-29 celcius aja. 


4. Passport dan airport TAX 

Passport masih hidup lagi. Tahun ni airport tax dinaikkan dari harga Rp150k ke Rp200k per person. Airport tax ni dibayar di airport bila nak berlepas balik ke Malaysia. Tapi disaran kan korang sediakan awal2 sebab kena bayar secara "CASH Rupiah" di kaunter kastam indonesia. Tak balik Malaysia nanti kalau tak de duit tax ni yer :)

5. Tourist guide / supir di Bali

Sebelum korang ke Bali, boleh booking Tour dengan mana2 supir secara emel/online/wassap. Selalunya reply nya pantas dan cepat gitu. Dalam beberapa jam sudah di balas emel. Lagi cepat kalau wassap aje.

Kami booking tour dengan Pak Yanto Bali 
reason nya, good recommendation dari bloggers2 yang lain.
disebabkan ni kali pertama ke bali, we don't want to take risk. 
Pak Yanto ada ramai staff supir nya. Dia akan wakilkan supir untuk tour korang di Bali.

Ni no. WassApp Pak Yanto: +6281236540997
emel: ytobalitour@gmail.com

First aku emel Pak Yanto tanya pasal iternary untuk 3 hari.
Die reply pantas dan laju and bagi aku rate seperti di bawah:


  • 1 fullday tour - Rupiah 350k 
  • Ambil dan hantar di airport sekitar hotel Kuta dan Legian upah- Rupiah 50k
(jika korang nak ambil teksi pun boleh tapi rata2 rate die tinggi sikit boleh mencecah 450k-600k depends on hotel korang kat mana)

So far, servisnya OK banget. Supirnya tu tak berkira sangat berapa hours korang nak jalan2. Ada yang kenakan extra charge kalau lebih 8 jam tour. Siap Pak Yanto ni bermurah hati bagi kami simkad fon indonesia secara gratis =free bernilai rupiah 3k. boleh la tu nak call supir/keluarga kat malaysia.




Ok la, cerita seterusnya bersambung di NEXT entri yaa....TUNGGUUU

Link:






1 comment:

Nor Marshaliza Shaidan said...

Bali memang cantikkan?
My wish list...=)

http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/