4 Nov 2015

Al-fatihah


Salam semua readers!

Lately dah tak kerap sangat update blog. walaupun macam2 cerita yang jadik, tapi macam angin sepoi2 bahasa, semua itu berlalu pergi dengan masa yang serba pantas. Yang tinggal hanya kenangan yang diulang2 tayang di pelusuk ruang memori. Kenangan yang tidak dapat diulang kan kembali semula walaupun apa galang gantinya. Masa dan ruang adalah ubat bagi segalanya...maka blog pun sunyi sepi. Sehabis bisa mau je aku coretkan nya di sini agar boleh dikenang bila2, Namun, hati ni tak segagah mana bila diuji. Hati ini seperti lemah. Segala-galanya lemah.

Tahun ni kehilangan insan2 tersayang, nenek, makcik, kazen. Allah lebih mengetahui sebaik2 kejadian. Milik Nya jua lah segala2 nya. Pemergian mereka yang dikasihi sangat memeritkan bila mana kita sedar yang kita tidak lagi berjumpa mereka di dunia ini. Namun mati itu sesuatu yang pasti, InsyaAllah kita semua akan berjumpa semula di akhirat. Sungguh Allah itu Maha pengasih lagi Maha penyayang. Kasih sayang Allah tiada batasan nya kepada hamba2Nya.





26 Oct 2015

Mee telur ikan mayung, satu! YeZZzzaa


Dek kerana kawan ofis husben rekemen, memang teringin betul nak try. Tak pernah dengar pun telur ikan mayung rasa macam mana. Tengok Google nampak macam sedap.

Balik ofis je, walaupun beredah jem bagai, gagah2 jugak carik tempat ni. Tak jauh pun, setengah jam je dari rumah. Guna Waze je, tak de sesat2 sebab tempat die senang je nak cari.

Mula-mula ingat tempat ni macam restoran, rupa2 nya kedai makan ni terletak di Food Court MMA Santai Corner. Memang penuh dengan orang ramai (masa tu).. ada gerai2, burger abang burn ada, western, berjenis2 sup ada... for first timer macam aku dan husben, memang juling mata dibuatnya. Dah la baru balik dari opis, memang perut pon lapar sangat2. hoho... sampai2 je cari gerai D'Laila. Tak susah pun nak cari sebab gerai die ada banner besar gitu.


D’LAILA  ni ada macam2 menu. kebanyakkan menu die seafood lah. orang kata mee udang die terbaik. Tapi sebab kami ni carik mee telur ikan mayong, tak de la order udang haritu. Kepah pun ada cuma tak rasa macam nak makan kepah. Kat MMA santai corner ni, semua self service. Kita kena order sendiri kat gerai yang berkenaan pastu tinggalkan no. meja. 


Lepas tunggu beberapa minit, ninnndiaaa mee telut ikan mayung. Telur dia bulat2 pastu kaler kuning2 berkilat. Satu mangkuk RM14.00. Telur ikan memang banyak laa.. 

Rasa dia macam kuah mee bandung. Tapi before korang makan, make sure tiup2 skit bagi elakkan lidah melecur. Yerp, sebab telur tu die macam bebola kecil yang menyimpan haba. Kawan ofis husben yang rekemen kat kiteorang tu memang penggemar mee ni. Untuk aku dan husben yang baru first time rasa mee ikan mayong ni, apa yang boleh kami kongsikan, rasa mee ni macam tradisional skit. Rasa mee bandung tapi ada telur ikan. Mr Husben tak berapa nak into it sangat. For me, rasa dia boleh tahan laa, lain dari yang lain. 

Mee Telur Ikan Mayung
Lain kali nak try mee kepah dia pulak laa...tak pun mee udang....tak pun mee ketam...aih....banyak menu lagi nak try!!!

Ok, kalau korang sekitar kawasan Sepang, Nilai or cyberjaya, boleh carik kedai ni. Mana nak dapat telur ikan mayung dah sekarang ni. Memang rare! er...boleh masuk Fear factor ke? hehe ;p

Address:
D’LAILA MEE UDANG @ MMA SANTAI CORNER
Jalan BBN 1/1F, 
Bandar Baru Nilai, 
71800 Nilai, Negeri Sembilan

24 Mar 2015

Bercuti di Bali 2014: Day 3


Breakfast di hotel - makanan nya banyak - bubur, omellet, coco crunch dan lain2...kira boleh laa tekak ni telan. sedap makan kat sini. 

Macam biasa, Robbie datang jemput kami di hotel tepat jam 8.30pagi 

  1. "Barong Dance" (nak skip pun boleh)


Tempat pertama yang kami singgah adalah "Barong Dance". Ada beberapa tempat yang buat show Barong dance ni. Kami ikut je  tempat yang Robbie rekemen.

Barong Dance ni merupakan persembahan live atas pentas terbuka.. Kisah tentang kuasa baik lawan kuasa jahat (gitu la yang diberitau Robbie kepada kami)
Sejujurnya aku tak berapa paham kisah penceritaan die
walaupun aku fokus dari awal sampai akhir. Boleh la tangkap sikit2 apa dia cakap. tapi tak paham..LOL! ;p

entrance fee= 100,000 rupiah/person

*kalau korang berminat tentang persembahan kebudayaan Bali, memang direkemen la tonton Barong dance...tapi for me, I feel quite boring, I will just skip this part.... mungkin sebab tak faham jalan cerita maka kurang la menghayati -_-" hihihi


2.  "Batik"(skip pun boleh but nice for cuci2 mata)

Lepas tu kami berkunjung pulak di tempat pembuatan Batik (nama kedai tak ingat) 

Kami disambut oleh salah sorang pekerja di situ. Dia explain cara pembuatan batik dari A sampai Z siap ada demo by pekerja2 die

Kat butik Batik ni ada pelbagai jenis barangan dibuat dari batik. Of course mahal2 uolls... kami cuci mata aje... Bila weols cakap mahal, memang MAHAL...rasanya batik di terengganu lagi murah dan pattern lagi halus dan lembut pembuatan nya (this is just my personal opinion)


Demo cara pembuatan batik, Bali

Bergambar dalam kedai (which is not allowed actually ;p)


3. "Kebun Kopi dan tanaman herba" MUST VISIT ~

Sampai di kebun ni (kecik je tempatnya) kami di bawak melihat kawasan kat situ. tak ada bayaran dikenakan ;) kat situ banyak pokok2 herba macam cili, kopi, etc. (kat Malaysia pun ada kebanyakkannya). 

Kat sini spesialnya adalah tempat di mana ada menjual KOPI LUWAK -  Secara kasarnya  adalah, biji kopi yang dimakan oleh musang tu akan keluar bersama2 najis nya dalam keadaan fisikalnya masih tidak terhadam. Senang cerita, biji kopi tu dah "diproses secara semulajadi/ alami" dalam perut musang tu dan menghasilkan biji kopi yang di katakan lebih wangi aroma nya dan sedap

Ni lah rupanya gambar musang tu atas pokok kopi
Selain Kopi LUWAK, ada kakak kat situ nama nya Sarah, explain pasal produk2 tea/kopi kat situ.
Kak Sarah akan bancuh dalam gelas segala jenis teh dan kopi untuk kami testing. Teh bunga roselle, teh tongkat ali, teh manggis, kopi vanila,kopi cappucino, ice lemon tea. Kat kebun tu ada kedai yang jual serbuk teh dan kopi. Kami beli teh manggis dan rosselle. Masa testing tu sedap sangat tapi napa tah bila bancuh kat Malaysia, rasa dan berlain...dah tak sesedap macam minum di Bali...hahahaha,,,ngengada tak? ;p tapi memang rasa lain je teh yang beli dengan testing. sepatutnya rasa sama la kan? tapi tak pe laa lagipun buat souvenir pun sesuai cuma aku rasa macam mahal skit la bila compare dengan teh lipton.. ;p

Tak lama pun kami kat sini. Lepas tu kami visit tempat galeri lukisan (tak silap nama galeri tu - pande art gallery). Seperti biasa tempat yang direkemen oleh supir kami. Gambar tak ambik sebab malas -_-" hehe

Banyak lukisan2 kat galeri ni. ada jenis permandangan, bunga, abstrack, ritual keagamaan, Paling banyak tu lukisan2 yang abstrak dan lukisan gambar orang. Dekat sini tak de la kami membeli sebab -->MAHAL dan tak de yang berkenan dengan kalbu..cewah 
owh lupa plak...ada beli satu lukisan kecik permandangan padi (600k rupiah) sekali frame. Lukisan tu dilukis dengan pengcungkil gigi je. bila pikir2 balik memang mahal pun tapi dah terbeli kan..kira rezeki orang tu la tu. niat sedekah je sebab orang kat sana nak cari makan pun susah..upah pun sikit je. Kalau pergi sana, seelok-eloknya kita bukan shopping/berjimba sakan je tapi dalam pada yang sama, kalau boleh tolong dorang sikit2 pun jadi la kan. Lagipun orang Bali baik-baik dan friendly. Setakat ni takde lagi yang amik kesempatan.

Myfriend yang pernah pergi kat Bali pesan kat Tanah Lot lukisan cantik dan harga boleh tawar. 

4. "Gunung KintamaniMUST VISIT ~ seriously a MUST VISIT PLACE


Kintamani ...Yang special sini adalah permandangan Gunung Batur yang merupakan volcano yang masih lagi aktif sampai sekarang...Permandangan die memang lawa! Kami singgah makan tengah hari di restoran atas Gunung tu. Walaupun cahaya matahari terik memancar tapi tak rasa bahang pun. Cuaca atas ni sejuk aje...
Di restoran ni, boleh order buffet atau pun boleh order Ala Carte. Kami pilih buffet aje (100,000 rupiah/person- dalam RM30 camtu). Makanan dia so-so aja laa... tapi permandangan kat sini SUPERB!! makanan yang so-so pun jadik marvelous gitu. :D

Gambar kat bawah ni tak edit langsung k:

Gunung Batur, Kintamani 2014: Yang kawasan hitam tu adalah kesan larva volcano

Gunung Batur, Kintamani 2014: Subahanallah
Destinasi seterusnya adalah Ubud. Yang paling fames kat sini adalah kawasan Padi Tegalalang. Ia merupakan kawasan padi bukit. So, korang boleh nampak padi ditanam bertingkat2 gitew. Permandangan kat sini memang cantik. Kalau rajin boleh jalan2 sepanjang laluan pejalan kaki padi bukit kat sini. Tapi sebab kami ni tak banyak masa kat Ubud ni, tengok permandangan dari atas saje.

Tegalalang padi bukit, Ubud


model tak berbayar ;p
Gambar2 permandangan dalam keretaa:


Kedai runcit bali

Ukiran-ukiran banyakk sangat sini

gambar sebuah restoran di tepi kawasan padi

Permandangan padi macam kat Kedah ;) cantik kan awan die?

5. "Jimbaran~ seriously a MUST VISIT PLACE

Lepas pusing2 area situ, untuk makan malam, Robbie bawa kami ke tempat seafood di area Jimbaran. Sepanjang kawasan pantai tu memang sederat tempat makan seafood. 

Robbie drop kami kat situ pastu die beredar. Memang Robbie ni, die akan drop kami ke tempat yang dituju pastu die akan tunggu kami tempat yang dah janji awal2. Sepanjang kami kat situ takde laa dia buat hal. orangnya sangat berdisiplin. 

Kami ke situ lebih kurang pukul 5 petang sebab pukul 6 petang matahari dah terbenam. Yang special kat sini permandangan matahari sunset tuu... sangat lawaa...


permandangan sepanjang pantai...semua menantikan sunset time
Permandangan sunset....subahanallah....

candle light dinner kauu ;p

 Gambar makanan tak ambil sebab tak sempat nak ambik dan Ngap dulu...haha....Dinner set ni kami ambil yang paling murah sekali tau....dalam 700k rupiah (pakej no lobster) ...hehe...simpan duit nak beli lukisan bunga! Tapi kenyang laaa...die punya set memang superbb...yang suka seafood je hokey...set yang kami pilih tu ada udang, ikan, sotong, nasi goreng, air jus, dessert agar2... compare dengan harga Malaysia jauh lagi murah la for seafood set.


Ok, Bersambung NEXT Entri.....




18 Mar 2015

Bercuti di Bali 2014: Day 2

Assalamualaikum semuaa! 

Meh kita sambung cerita Bali!!

Sambungan cerita hari kedua tour kami (26 Sept 2014) =)


Nak selit kan sikit pasal hotel tempat penginapan kiteorang iaitu di Wina Kuta Holiday Villa. 

Yang best nya, hotel ni di tengah2 pekan Kuta, dekat dengan Legian. depan hotel je pantai. memang cantik la permandangan pantai dekat Kuta ni. Pagi2 jalan sepanjang jalan memang rasa nyaman je. Yang best lagi, makanan di cafe hotel memang ada sijil halal. Jadi tak ragu2 laa breakfast kat hotel. harga makanan hotel memang murah tau...bukan harga hotel langsung. lagipun kami ambil pakej sekali breakfast. memang berbaloi2 =p
Ni permandangan pantai Kuta, depan hotel je - memang berbondong2 manusia kat sini.

Ok, berbalik kepada cerita tour plak yer.. pagi2 lagi Robbie dah tunggu depan lobi hotel. Memang tabik dekat Robbie ni..die memang punctual. on the dot! Die janji mau jemput pukul 8.30am. Memang pukul 8.30pagi die dah ada tau. Memang kelass kau jahh. Kereta sewa Pak Yanto memang selesa, Alhamdulillah. 


Lokasi first yang kami tuju adalah Bali Dolpin Water Sport di Tanjong Benoa Beach. Hubby eksited untuk water sports  (yeah, he ask me to cancel our plan to go shopping that morning -_-" sighhh). Ada macam2 pakej untuk water sports. Harga bergantung kepada jenis water sport yang dipilih. Untuk yang pakej biasa, harga lebih kurang 600rupiah sorang:

Pakej ni termasuk flying fish, Turtle Island Tour, Glass Bottom Boat, Jet Skiing.

Kalau nak pakej up sikit (mahal tau..boleh sampai Satu Juta Rupiah ++ per person - tiga ratus ringgit) kalau termasuk parasailing and sea walking.

Macam ni laa list yang dieorang tunjuk... harga boleh bincang dengan orang tu:


gmbar dari mr google (time ni korang tak boleh bawak apa2 barang termasuk camera untuk tujuan keselamatan)

gambar Flying fish boat
Gambar atas ni lah ropanya flying fish...kau baring atas floater tu lepas tu, BRooooMMMMM BrOOOmmm bot start laju...sedar tak sedar, floater tu akan terbang di udara macam dalam gambar.. Terkezut maakk... memandangkan aku jenis gayat, aku takde laa nak parasailing, ingat kan flying fish ni  sesuai la untuk tahap kanak2 rebina mcm aku ni ok la kan... rupa2 nya gayat sampai rasa macam nak terhenti jantung.. kalau angin kuat, floater ni akan naik sampai 3 kaki!
Gambar selepas aksi Flying fish - nampak tak muka fake happy di situ? urat jantung rasa nak terputus dah tau ;P

yang cuaknya tak ada tali pinggang keselamatan. Ada sorang guard akan jaga korang dekat floater.. Yer, dia pun akan melayang jugak dengan korang. tengok dalam gambar tu..orang yang baju biru atas floater tu safe guard relax je kan? dieorang yang kawal floater tu masa "terbang" supaya tak terbalik.

Ok, lepas tu kami naik Glass Bottom Boat kiteorang duduk dalam bot pastu dia akan bawak ke tempat banyak ikan... korang boleh nampak clear dekat bawah kaki korang melalui cermin bawah boat. banyak ikan macam nemo je..kaler biru strip kuning tu...sampai tengah2 laut bagi makan dekat ikan... tu aje laa... short je trip die... macam tak puas pun ada...tapi ikan memang banyak laa situ... korang boleh tengok die berenang2 dari atas boat...


lepas bagi anak cucu ikan makan, terus die bawak ke Turtle Island Tour. 
kena sediakan:
entrance fee= 5000 rupiah (seringgit plus camtu)
Kat pulau ni macam zoo dah aku tengok...sorry la gambar ada dekat computer aku satu lagi.. malas nak upload..hehe. tapi kat pulau ni ada PENYU...dari PENYU KECIK sampai ATUK PENYU tau...kat sini ada burung helang, ulang, biawak iguana..semua dalam cage tapi korang boleh masuk dalam tu dan amik gambar. binatang2 kat situ macam tourist friendly sebab "nampak" macam jinak taaapi agak cuak jugak la bila nak amik gambar denga iguana si biawak tu...die tido je pastu tiba2 bukak mata...ngeri tau.. hehe...Lepas puas meround kat pulau tu (actually kawasan yang menempatkan binatang2 tu kecik jer), satu round je dah habis. guard tu tunggu dalam bot and bawak balik ke daratan.
Bot2 perlancong di Turtle Island
Part yang paling best (pada aku lar) adalah...Jet Skiing
 la best tau die bagi bawak sendiri jet skii taapi ada orang la kat belakang korang jaga.
Lama jugak laa meround satu pusingan tu

Gambar ni di amik dari bawah jer...ni la parasailing....kalau korang hati kental dan waja, sila la try yer...aku benda2 macam ni tak berapa nak berhati waja sangat ;p

parasailing - gambar dari bawah jer. iols gayat!

Lebih kurang pukul 12 tgh hari, kiteorang dah selesai water sports aktiviti.... ada tempat salin baju situ... 
Perut pun dah lapar... destinasi seterusnya tempat makan2.

On the way ke tempat makan, kami singgah di Pusat Peribadatan Puja Mandala.
Kat sini ada sederet bangunan peribadatan termasuklah Masjid Ibnu Batutah, gereja protestan & katolik, temple/pura, gereja Buddha... Menurut Robbie, tempat ni dibangunkan untuk menguatkan perpaduan penduduk Bali yang terdiri daripada pelbagai agama dan kebudayaan.

Sampai kat sini, kami singgah solat di Masjid Ibnu Batutah. Ramai jugak penduduk Bali dan pelancong singgah kat masjid nih. Mungkin location die strategik and berhampiran laluan utama di Bali.

Kami singgah kejap jer kat sini..sambil ambil2 gambar. Yang menariknya, senibina setiap tempat ibadat ni memang mengkagumkan. Seni yang sangat halus dan reka bentuk pun unik. 





Destinasi seterusnya ialah di Uluwantu (kira nama daerah kat sini)
Di Uluwantu ni ada sebuah temple atau pun orang kat sini panggil tempat Pura. banyak ukiran and patung2 ada kat sini. Market pun ada. tapi tak pergi market sebab masa pun suntuk.

Di Uluwantu ni banyak monyet2 berkeliaran. Temple dia macam open space gitu. siap ada swimming pool lagi.. tapi nampaknya swimming pool/kolam -kolam ni dikhaskan untuk monyet2 kat sini. Tak sure laa kepercayaan penduduk kat sini mungkin anggap monyet tu suci kot? tu sebab monyet2 tu banyak je membiak kat temple ni.
Oh yaa... nak masuk ke kawasan temple ni entrance fee dia kalau tak silap 100 k Rp. tak ingat laa sebab dah peram entri ni dah 2-3 bulan...hihi..ampun ya pak...

Bergambar di salah satu pintu di temple. reka bentuk pintu di Bali kebanyakkan tinggi dan sempit.

lagi satu, supir kami pesan, kalau pakai 'blink2' brooch/kerongsang, elok lah di sembunyikan sebab monyet tu mudah tertarik dengan 'lip lap-blink2' ni. Kamera/cermin pun monyet suka. Yang takut nya monyet2 nih cuba rampas. so far, kalau kita buat biasa2 aje, monyet2 tu tak kacau. Jangan usik2 dia dah.

Sepanjang jalan masuk ke temple ni, memang bertangga-tangga. Sampai je di puncak, Subahanallah! Terpaku sangat dengan permandangan kat Tebing Cerun Uluwantu ni. Cantikk sangat!!! Kalau korang rajin jalan sepanjang bukit ni, boleh jer. panjang jugak kena jalan. Tapi kiteorang nih ambil short cut. Lepas sampai puncak cliff tu, terus terus balik...hihi... macam ala-ala tembok China pun ada jugak. Kalau nak sambung jalan, panjang laa perjalanan die.


From the cliff scenery


Next, kita ke Pantai Pendawa!!! Pantai yang sangat cantik
Series lawaaa kau.....tapi tak berani pulak bermandi mandian kat situ.
Situ pun orang tak banyak surfing...mungkin laut tak berombak sangat kot?

Feast your eyes....tadaaaa....

Google images link to beautiful scenery of Pantai Pendawa



Tiga sekawan tepi pantai. pepandai amik gambar dieorang ni tapi gambar dieorang bertiga ni memang photogenic lah...tiga sekawan bersuka ria gitu:


Cantikkan??

gambar2 sekitar pekan bali:






Memang scenery cantik dan merelax kan...

Next entri..... Bercuti di Bali 2014: Day 3







6 Jan 2015

Bercuti di Bali 2014: Day 1

Salam peeps!

Tiba di KLIA 2 pukul 12 tengah hari. Flight kami dijadualkan berlepas jam 5 petang dan touch down jam 7.45 malam

Menarik di KLIA 2:

Day 1: Arrival at 8.00pm
1. Kaunter kastam. 
Jika dari Europe ada tertulis kaunter "FOREIGNER", beratur kat kaunter ni memang panjang sebab ramai tourist dari sana. Walaupun banyak kaunter "FOREIGNER", tapi memang berbaris panjang. Kami ke kaunter "ASEAN", tak de la panjang sangat beratur jika nak banding dengan kaunter pelancong dari europe. ehem... terasa seperti VIP gitew ;p

*Important note:

  • Sebelum beratur di kaunter kastam, pastikan anda ke meja yang disediakan untuk mengisi borang kastam A. sila isi butiran2 peribadi dan tempat menginap serta nombor flight. 
  • Oh yaa...dekat kastam area pastikan NO handphones/camera ya...aku nyaris2 ditangkap kastam sebab amik gambar selfie kat situ (blame me for being too exited sampai tak baca signage -_-" . nasib baik laa pegawai kastam tu tak carik hal. Ada sorang tourist lelaki pun kena yang sama bila die ambil gambar kat area kastam tu...tapi pegawai yang jaga tu kecoh sampai kan lelaki tu kena di bawa ke bilik penyiasatan. Nasib baik laa pegawai kastam yang tangkap aku tu suruh aku delete je gambar2 tu pastu explain elok2...aku daa nak nanges dah takut kena jail/penalti ke..naye kan? SO moral of the story, kat airport bali banyak signage, sila baca yer. nanti boleh kecoh jadi nya.
  • Sampai di kaunter, tunjukkan passport, borang kastam A dan boarding pass (diisi dalam flight). DONE! Tahniah, anda telah sampai ke BALI!!
Ok lepas collect luggage (masa tu kaunter 1 untuk airasia) terus ke ruang balai ketibaan. Sampai2 sana memang terkejut. Rasa macam selebriti pun ada sebab ramai orang yang tunggu di  luar dengan signage nama masing2. Berpeluh juga nak carik nama kiteorang. 

Kena kecik kan mata korang...pastu fokus kan satu2 papan tanda tu....

Akhirnya nampak papan tanda nama aku dan suami... rupa2 nya supir yang menjemput kami namanya Robbie. Katanya Pak Yanto tidak sihat. tapi tak per laa, bagi kami asalkan ada orang yang nak bawak kami tour dah kira satu rahmat. Kalau nak tau, Robbie ni sangat peramah dan fasih cakap malaysia. Macam2 laa dia borak2 dan cerita tempat2 menarik.

Sampai Bali pun dah malam (lebih kurang 8 malam), perut dah memang lapar setibanya di Bali. Maklum la 3 jam kat atas flight.  Walaupun order makan online kat atas flight tapi still rasa lapar bila sampai sananasib baik Robbie ni sangat punctual. Dia sampai airport sebelum kami sampai lagi. Terus Robbie bawak kami makan di Ayam Penyet Wong Solo. Apa lagi..perkena nasik ayam penyet laa! Yum!!

@ Ayam Penyet Wong Solo
Restoran ayam penyet ni Halal dan harganya pun berpatutan. Tak ada laa murah atau mahal sangat.

Kami order ayam penyet + ayam bakar + tomyam+ air alpukat (jus avocado)+ teh botol (teh tapi dalam botol). Rasa ayam penyet ni lain sikit di Malaysia. Mungkin sebab lebih original dan mungkin juga rempah yang dieorang guna tu menjadikan ayam nya rasa "rich" walaupun portion nya tidak sebesar di Malaysia. Yang spesial nya adalah sambal ayam penyet ni. Memang meletop! panas! pedas! sebab tu ler aku order sampai 3 gelas air kau! Ini lah penangan sambal nya. orang kat sini cakap cili bali memang pedass berapi ;p

 Lepas makan terus ke Hotel. Badan pun dah penat banget. Continue - Link kat sini -->Day 2




Pengalaman bercuti di Bali 2014: persediaan sebelum ke Bali

Assalamualaikum and hi dearies!


Rasa macam baru semalam je di Bali. Memang betul la apa yang dikatakan orang tentang keindahan semulajadi di Bali. Tempatnya cantik dan tenang (walaupun banyak kereta dan motor) tapi memang rasa relax. Mungkin di Bali itself memang destinasi bercuti, jadi korang takkan nampak orang yang stress di sini, Sungguh! kalau tak percaya, kena tanya orang bali itself..hihi


Memang rezeki kali ini kami dapat cuti-cuti ke destinasi impian ke bali. Sejujurnya, waktu awal2 kawin dulu memang laa aku and husben nak berhoneymoon di bali tapi memandangkan waktu dan keadaan tidak mengizinkan akhirnya kami ke Langkawi. Entri ke Langkawi klik di sini.


Kebetulan ada lawatan kerja konferens di Bali, terus jer teruja nak register konferens tu. Sambil menyelam, minum air ye tak? Memandangkan konferens tu sehari je lepastu alang2 aku sampai Bali memang rugiii besar kalau tak jalan-jalan di Bali, yeehaaa...so holiday mood is ON bebeh!

sebelum pergi cuti2 ke Bali, ada la study sikit2 and buat persiapan yang perlu. Aku kongsikan sikit kat sini yer:


1. Info tentang Bali

Bali adalah sebuah pulau yang terletak antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok. Ia adalah salah satu Provinsi /wilayah Indonesia. Kepulauan Bali ni terbahagi kepada beberapa Kabupaten/Kota. Kota Denpasar (DPS) adalah kota pemerintahan di Bali (macam wilayah KL). Sepanjang kami di Bali, kami menyelusuri jalan2 di Kota Badung, Bangli, Gianyar, Tabanan. Permandangan sini memang superb! (story in next entri ya). Penduduk di Bali majoriti nya adalah Hindu dan kita masih boleh lihat nilai seni tradisional mereka masih mengekalkan ciri2 keasliannya melalui senibina rumah dan bangunan serta pakaian tradisional dieorang. Airport baru kat Bali nama nya Ngurah Rai Denpasa. Memang cantik dan besar airport nya. Selesa laa sebab banyak kemudahan disediakan n staff airport pun semua friendly


2. Hotel dan tempat penginapan bali

Kalau nak carik tempat penginapan best di bali ada banyak tempat bergantung kepada yang kita selesa. Hotel ni kami booking online di Expedia.com aje. Lebih mudah dan senang sebab kalau booking online ni selalunya ada special rate. 


Kami menginap di Hotel Wina Holiday Villa, Kuta. Sebab utamanya, konferens aku di situ dan juga paling penting, Wina Holiday Villa ni adalah hotel yang menyediakan makanan HALAL. *Tips: Go for wireless free; including breakfast (berbaloi2). 


3.    Flight ticket airasia

Booking flight air asia yang ada promotion masa tu... lebih kurang RM500++ for return ticket per person, quite reasonable price (can still got cheaper price if have promo). Lagipun kami pergi September bukan musim peak bagi ke bali. Alhamdulillah cuaca sepanjang kami di Bali memang matahari bagi kerjasama yang baik, terang benderang tapi pada masa yang sama memang tak terasa bahang terik matahari. rasa sejuk je. mungkin sebab suhu kat situ pun dalam 27-29 celcius aja. 


4. Passport dan airport TAX 

Passport masih hidup lagi. Tahun ni airport tax dinaikkan dari harga Rp150k ke Rp200k per person. Airport tax ni dibayar di airport bila nak berlepas balik ke Malaysia. Tapi disaran kan korang sediakan awal2 sebab kena bayar secara "CASH Rupiah" di kaunter kastam indonesia. Tak balik Malaysia nanti kalau tak de duit tax ni yer :)

5. Tourist guide / supir di Bali

Sebelum korang ke Bali, boleh booking Tour dengan mana2 supir secara emel/online/wassap. Selalunya reply nya pantas dan cepat gitu. Dalam beberapa jam sudah di balas emel. Lagi cepat kalau wassap aje.

Kami booking tour dengan Pak Yanto Bali 
reason nya, good recommendation dari bloggers2 yang lain.
disebabkan ni kali pertama ke bali, we don't want to take risk. 
Pak Yanto ada ramai staff supir nya. Dia akan wakilkan supir untuk tour korang di Bali.

Ni no. WassApp Pak Yanto: +6281236540997
emel: ytobalitour@gmail.com

First aku emel Pak Yanto tanya pasal iternary untuk 3 hari.
Die reply pantas dan laju and bagi aku rate seperti di bawah:


  • 1 fullday tour - Rupiah 350k 
  • Ambil dan hantar di airport sekitar hotel Kuta dan Legian upah- Rupiah 50k
(jika korang nak ambil teksi pun boleh tapi rata2 rate die tinggi sikit boleh mencecah 450k-600k depends on hotel korang kat mana)

So far, servisnya OK banget. Supirnya tu tak berkira sangat berapa hours korang nak jalan2. Ada yang kenakan extra charge kalau lebih 8 jam tour. Siap Pak Yanto ni bermurah hati bagi kami simkad fon indonesia secara gratis =free bernilai rupiah 3k. boleh la tu nak call supir/keluarga kat malaysia.




Ok la, cerita seterusnya bersambung di NEXT entri yaa....TUNGGUUU

Link: