3 Jul 2014

Cerita tentang plaster ceilling, lampu, kipas, wiring dan kain langsir rumah


Salam Ramadhan Al-Mubarak.
Selamat berpuasa buat Muslimin muslimat! pejam celik dah bertemu semula dengan Ramadhan.
Sama2 lah kita mencari keberkatan bulan yang mulia ini. Moga kita semua mendapat kebaikan dari bulan Ramadhan. Ameen...

Nak cerita pasal update rumah sebenarnye...dah lebih kurang tujuh bulan berhempas pulas untuk rumah. Memang entri ni edisi bumper and special sebab semua cerita gabung sekali -plaster ceilling -lampu & kipas-wiring -kain langsir rumah

Fuhhh.... nak warning, entri yang panjang nih.Sedia untuk baca?? OK, 1,2,3.....Mula!!! =)

Entri sambungan dari sini ;Rumah ohh rumah- Pengalaman sebelum dan selepas dapat kunci =)

Entri
Throwback time:

Gambar rumah yang masih dalam pembinaan (Dec. 2012 - Dec 2013):
Masa ni sibuk uruskan dokumen2 bank, insurans, lawyer, SnP dan sebagainya.
Memang perit turun naik pejabat orang.
Lagi2 bank yang kami berurusan tu di Negeri 9.
Alhadulillah urusan2 dan rintangan kami redahkan juga sampai akhirnya semua settle.
Fuhh...

Rumah penuh dengan simen dan batu konkrit lagi. Masa ni selalu la jenguk2 rumah walaupun tak siap lagi tapi memang rasa terpanggil-panggil nak p tengok ;P
 
 Tadaaaa... dah dapat kunci, yeay! gambar dari balkoni rumah (Jan. 2014)

 Maka bermula lah kisah makeover Baiti jannati kami...

Bismillahirrahmanirrahim~
Mula2 dapat kunci tu terus macam pening kejap. Macam2 rasa ada: gembira+sedih+terharu+macam belacan :p. Mana tak nyer, pemaju kata rumah siap bulan 6, tapi tiba2 bulan Januari dah dapat surat suruh ambik kunci.
Bukan apa, nak keluar belanja untuk rumah baru kan memang banyak belanja.Mungkin aku jer kot yang rasa sesak nafas memandangkan fulus mengalir macam waterfall (amik kaw perumpamaan gitew)..fuh fuh fuh * tarik napas dan hembosss

Mula2 list kan dulu benda2 yang perlu:

Checklist nak masuk rumah baru:

Bayaran permulaan
  • Kos amik kunci (kena bayar denda2 tertunggak kpd pemaju)
  • Cukai pintu (dapat surat dari pejabat tanah suruh bayar certain amount)
  • Security Guard (bayar kepada persatuan penduduk yang dilantik di kawasan rumah)
  • Api / Air (bayar TNB dan Syabas untuk permohonan api dan air)


a) Wiring (kerja2 penambahan plug elektrik, pasang lampu downlight dan kipas)
dan pemasangan Plaster ceiling rumah 

Memandangkan ada plug2 elektrik yang tak cukup, contohnya di bahagian dapur ada 2 plug jer...kau bayangkan, pemaju bagi 2 plug jer kat dapur!! urghh...aku bayangkan: satu untuk peti ais, satu lagi guna untuk hob dapur.....apa yang tinggal?? aaaa..... sebab kat  rumah mak, aku selalu jer kena "short circuit" a.k.a renjatan elektrik sebab guna extension plug, maka aku amik keputusan untuk tambah plug elektrik bagi menjamik keselamatan dan kesejahteraan orang rumah :p kihkih

Macam mana kami dapat contact kontraktor? haa, meh sini nak cerita....nasib baik persatuan penduduk aktif dan ada FB, semua list kontraktor yang pernah buat rumah jiran semua ada. Dari situ ler kiteorang dapat contact die.So far, kerja Ah Chong ni kemas dan memuaskan macam di katakan orang ramai.

Sebenarnya, tak fikir pun mula2 nak buat Plaster ceiling nih... Pada aku, plaster ceiling tak penting sangat pon cuma rumah kami tu memang dah ada plaster ceilin.
Kebetulan kontraktor yang buat wiring buat plaster ceiling sekali, so kami dapat harga yang tak cekik darah buat wiring and plaster ceiling. Jadi, projek plaster ceiling is ON. Kami ambil khidmat Ah chong kontraktor & kawan2.Tambah pulak, jiran2 yang dah buat dengan die memang recommend sebab hasil yang memuas kan. 
Ah Chong ni buat rumah di sekitar Sepang, Pajam dan kawasan Nilai.

**sebelum ni tak tau terma yang orang guna, lepas tu baru tau design L-box untuk plaster ceiling tu macam mana ropanyer...huhu... 
** saiz lampu downlight baru ku tahu ada macam2 saiz dan design... pilih2 mana berkenan

Satu nak cakap, Ah Chong punya kerja kemas woo... tapi lepas pasang plaster ceiling rumah memang berhabuk sangat. huhuhuk.... part post-pasang plaster ceiling tuuuu alahaiiii trauma tau! 
Bab mencuci tu sakit sikit laaa :p (abai kan jika anda rajin mengemop mungkin tak terasa sangat kelelahan die :p )


*Owh ya, kipas dan lampu beli di Houses Lighting, Puchong. Tempat kesukaan ramai. Memang sesak dengan orang datang. Kalau nak pergi sana, kena pagi2, seelok2 nya hari bekerja. tapi kalau tak boleh cuti macam kami ni, sebelum kedai bukak dah terpacak depan kedai...tu pun masih ramai orang lagi... huhu...redah ajer...

 Hasil nyer.....

 
Tadaaaa...sebulan siap! Lbox yang belah kanan, kiri design jalur2 (tiru majalah)



  Hasil tangkapan kat House of Lighting




  Design plaster ceiling L-box. lampu downlight amik kaler putih, lampu kat dalam L-box tu guna lampu T5 warna warmth light (tak kuning sangat... Kaler T5 ada macam2, kalau nak biru, pink or hijau pon boleh, ikut selera masing2

Tips pilih downlight:


  1. Ada jenis LED dan MENTOL... Kami pilih mentol jimat elektrik sebab senang penyelenggaraannye (pada kami lah)..lagi pun macam susah jer nak tukar lampu LED kalau terbakar. Kena tukar semua part LED compare kalau guna mentol, tukar mentol ajer..Ada pro and cons untuk kedua2 pilihan ni... so far ok jer pakai mentol nih. Mentol ni tanya kat House of lighting yang berkualiti punya...sebab ada je pilihan yang lebih murah cuma org kedai tu tak rekemen laa sebab senang tebakar.
  2. Pilih yang jimat tenaga (energy saving) sebab boleh jimat elektrik dan kurang haba
  3. Pilih Watt (kuasa) yang bersesuaian. Berapa lampu yang diperlukan untuk kawasan.
  4. Tentukan pattern cahaya mengikut bilangan suis. Kalau ada 6 bijik lampu untuk 2 suis elektrik, maka satu suis tu untuk bukak 3 lampu sekaligus. Maka kena tentukan sama ada nak buat pattern "V"/Bersilang atau jenis Lurus. selalunya V/bersilang lah...bukak satu suis kalau tak de orang..boleh cover kawasan luas sikit and jimat elektrik
  5. Pilih saiz downlight yang sesuai. Kalau lagi besar saiz nye, lagi luas capahan cahaya. (utk maklumat saiz, korang consult orang wiring/kedai tu)
___________________________________________________________________________________________

Lepas tu kami berhibernasi kejap dari kerja makeover rumah sebab fulus dah kering -_-"
time ni laaa nak cuci2 rumah yang berhabuk2 tu.. every weekend datang untuk cuci habuk2 degil tuh.
Memang resam rumah baru memang banyak ler habuk2, lebih2 lagi yang baru buat kerja2 makeover. Sampai terbawak2 mimpi kau! siap mengigau mop2 lantai...sampai gitu sekali trauma cuci rumah baru ni...memang kelakar habis bila ingat balik...kihkih


b) Grill rumah

Langkah seterusnya adalah grill... Orang yang buat grill ni kami ambil contact die dari MIL. sebab die pernah buat rumah MIL and barang yang die guna memang berkualiti, so MIL suggest amik dengan die jer..
So Grill rumah buat dengan Micheal dan Ah Keong, dua sekawan yang sangat2 serasi buat kerja, sorang kuat bebel, sorang pendiam sangat... Ngam ho! Ni la hasil die...design yang simple jer...powder coated ni ada dua jenis, kami pilih kaler kelabu, permukaan finishing menggerutu sikit sebab kalau yang permukaan finishing licin dan warna putih, orang kata senang calar/kotor.Tapi ikut selera masing2 la kan...grill warna putih memang trend sekarang. Mula2 risau jugak hasil nya, alhamdulillah bila dah siap memang puas hati.

Update 2015: disebabkan oleh ramai pertanyaan tentang no. contact org grill ni, saya just attached kat sini : no. ah keong: 0166621986. No. ni yang latest punya. ah keong dah tukar no.


 Grill kat bahagian pintu buat penuh sampai ceiling, konon2 macam lebih selamat ler buat rak kasut kat dalam grill.. owh gambar grill tempat sampah dan meter elektrik & meter air tak amik pulak. tapi die buat kemas ler.
 __________________________________________________________________________________________


c) Langsir rumah

 Sebelum pasang langsir, memang laaa nampak togel jer rumah pastu panas sebab cahaya matahari masuk dengan galak nyer dalam rumah... Lepas buat grill, kami laki bini relax jer dulu...maklum laaa, memang nak pasang langsir pun harga kos nya sama dengan pasang grill! betul. uhuk2..buat slow2 and steady kata orang...

Orang langsir ni kawan kepada orang yang buat grill. Kedai die kat Home Art, Kota Kemuning. Servis die memang professional...Mr Hon (isteri die sekali) akan FOC datang ukur kalau confirm nak ambil langsir dengan die. Yang bagus pasal Mr Hon ni, die ukur memang accurate (laa dah memang job die kan?). cantik jer jatuh terletak langsir....
mula2 tu memang laa nak buat eyelet langsir laa renda2 bagai, tapi ongkos nya tak cukup nakk oii... last2 lepas revise quotation 3 kali, kami sepakat pasang rail langsir besi biasa je takde jenis rod, mahal kosnyer (tapi powder coated punyer, jadi tahan karat), kain langsir pilih yang sale (clearance sale, harga asal RM20/meter jadi setengah harga). Kami amik langsir day and night.

:::::::::formula PENTING::::
*Kos Pasang Langsir = Harga rail langsir+harga kain langsir+upah pasang track dan langsir+upah jahit langsir

Ni langsir kat ruang tamu kaler kelabu
Langsir kat ruang tamu ni memang sengaja pilih kaler kelabu pastu yang langsir siang (jarang) tu amik kaler cream.


Kat master bedroom amik kaler coklat gelap nak matching dengan "Future" katil..  berangan dulu sekejap :p
Yang ni pulak master bedroom tingkap corner

Dua bilik kiteorang pasang langsir IKEA jer sebab tingkap tu standard size. Jadi beli langsir pasang siap memang boleh jimat banyakkk sangat...... Masa orang pasang grill rumah tu, kiteorang siap ukur pastu tanda siap2 tempat yang nak drill lubang pasang rod tu. Lepas tu pasang sendiri langsir.....
Scroll down for the results ;)

>

>

>

>

 

DIY Pasang Langsir IKEA

RÄCKA/HUGAD Double curtain rod combination IKEA You can combine two layers of curtains, one thick and one thin, using the double rod.NINNI TRÅD Net curtains, 1 pair IKEAWERNA Block-out curtains, 1 pair IKEA


You need:
1. Rod : Double curtain rod combination, black (RÄCKA/ HUGAD)
2.  Night Curtain : Block-out curtains, 1 pair, dark lilac (WERNA) 
3. Day Curtain : Net curtains, 1 pair, white (NINNI TRÅD)

Tadaaaa....ni ler hasil nyer pasang sendiri langsir (:

                                                                                                       


What a longgggg entry pasal rumah jerr.....sekarang ni berhibernasi kejap.... nak beli sofa and meja makan mungkin lepas raya kot, tak sure lagii bilaaaaa.....
slow2 & steady... 
kabinet dapur tak buat lagi...yang tu KIV dulu lah....
tunggu ekonomi stabil balik...

Ok laaa kalau korang nak contact2 orang ni bgtau.. memang kerja dieorang kualiti laa.... tu pun aku kira satu rahmat ler tu... dengan duit tak seberapa, ada juga rezeki kami nak buat kerja2 untuk rumah ni...Alhamdulillah...

Ok, Tata...

see you next entry, InsyaAllah.