13 Jun 2014

Re-use/ recycle oranizing tips

 p.s: random gambar kucing saya, Oyen (muka dia tak relaa/mogok kena peluk2 sebab die lapar)

  Hellooooo =)

Just a random post on lovely Friday!! Yes it's Friday!! Finallyy -_-"
Selalu nya hari Sabtu and Ahad rasa kejap jer kan? 

Rasa kejap jer masa berlalu. Rasa macam tahun lepas baru jer hari raya....tup tup tnggal 16 hari jer nak Ramadhan.
Moga Ramaddhan ni sama2 la kita ambil waktu untuk berkejar2 perkara yang sunat (yang wajib tu memang wajib ok ;)


BTW, Nak kongsi beberapa tips yang menarik tentang re-cycle barang2 yang selalunya dibuang ke barang yang berguna...

haaa.. jom2 tengok.

1. Kotak Tic Tac recycle jadi tempat letak riben

Tic Tac Ribbon Storage
senang hidup kalau banyak sangat riben2 yang bersepah2 tu. bila dah buat macam ni, nampak la tersusun and kemas. pastu senang nak guna kan?

2. Tray bakery tempat letak barang2 kecik


Muffin Tins Come in Handy 
 Kalau yang rajin buat kraf tangan atau kerja2 seni ni, banyak barang2 kecik (manik2, klip, reben etc)
So boleh laa kemaskan meja workstation tu dengan cupcake punya tray ni. Ada kat kedai sampai 16 lubang pun ada =)

3. Wayar2 charger berserabut/berselirat? Gulung2 lepas tu letak dlm jar macam ni...cantik kan?
Untuk charger phone, guna clip hitam tu untuk hold wire charger tu, tak payah la terbongkok2 carik wayar charger kat lantai kan? sukaaaa =)

Homes Organisation: Homes Organsiation Feature: Computer leads and phone chargers

 4.Guna tin susu untuk buat simpan barang macam ni:

Reusing Paint Cans

 Berguna kan kalau ada banyak peralatan tulis ker..takde la bersepah...boleh jugak guna ni untuk simpan berus makeup, lipstik, etc.

____________________________________________

Well, minggu ni banyak hal kena selesaikan. Hopefully all went well for us. and Happy ending too...
Susah hati kalau hal2 famili matters ni... memang doakan yang baik2 jer...
Huhuhu...
till then...

tata!!


=)



2 comments:

ct cucubi said...

awak, sy suke sgt idea gula2 tic tac tu.. skrg dah ada penyelesaian utk riben2 sy yg bersepah =)

Just^me said...

samaa laa masalah kiter..riben bersepah kat rumah...ni kena carik bekas besar sikit nk isi ;p