23 May 2014

Kahwin awal ke Kahwin lewat??


Halloooo!!

Saja2 jer pos pasal isu kahwin muda nih. hahaha...memandangkan sekarang trend kahwin muda ni satu topik yang hangat, so why not I'm sharing bit bitsy of my thought here =)

Seblum mengupas isu ini dengan lebih lanjut, aku nak tanya:

“Kenapa nak kahwin?” "Apa tujuan nak berkahwin?"


Kalau jawapan korang lebih kurang sama macam ni:
 

Wanita “Nak ada orang jaga aku, manjakan aku, timang-timang aku….”

Lelaki “Nak ada orang jaga pakai minum aku, basuhkan baju, bla bla bla….”


--TEEETTT! Salah di situ yer. Jawapan tak tepat. Kena gali lagi (bab kata Ogy Ahmad Daud)

Aku rasa bila cerita bab kahwin jer semua nak yang indah2 belaka, kadang2 sampai terlupa apa tujuan sebenar perkahwinan itu. Indah nya Islam itu dengan mengangkat martabat wanita - dengan lafaz Akad, maka dihalal kan lelaki dan wanita hidup bersama. Indahnya Islam itu, telah digariskan peranan lelaki dan wanita yang berkahwin terhadap tanggungjawab masing2.

Untuk renungan bersama:

Tujuan berkahwin mesti kerana Allah semata mata dan mesti ada falsafah rumah tangga. Untuk taat kepada Alah pun rumit dan sukar sedangkan Allah maha kaya , cantik pun susah. Apa lagi kalau nak taat pada suami dan isteri yang taklah seindah Allah. Suami isteri sayang semata kerana Allah banyak hal yang selesai. Dr Azahar- Semanis kurma
Nabi Muhammad SAW sendiri pun tidak pernah memaksa umatnya berkahwin awal, yang disuruh nabi adalah bagi individu yang mampu berkahwin hendaklah berkahwin untuk menutup pandangan dan mengelakkan zina. Tetapi bagi yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa untuk menahan nafsunya

Sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan, kena muhasabah diri dahulu sama ada kita mampu atau tidak memegang tanggungjawab suami dan isteri. Fizikal dan mental kena bersedia. Memang lah tengok orang kahwin jer, kita eksited berangan (tuu aku bagi contoh aku sendiri huahuahua). Kalau boleh, nak kahwin time2 tu juga (perumpamaan sendiri ;p)

Selamat dua tahun hidup berumah tangga, tipuu lah kalau aku kata semuaa manisss je. Kalau bergaduh manja2 tu biasa laa kaan. Sedangkan lidah lagi tergigit kata P.Ramlee. Haa..satu lagi bukan hubungan suami dan isteri je kena jaga tapi hubungan denga keluarga, ipar duai pun sama. Bak kata ayah aku, "biar orang buat kita, jangan kita buat kat orang" (which is until now pun aku tak dapat terima sepenuhnya...hahaha ;p

Kalau boleh, kahwin awal tu memang lah banyak kelebihan dia. Dari sudut kesihatan, dikatakan ibu mengandung yang lebih berusia terdedah kepada beberapa komplikasi semasa bersalin. sebab tu dulu2 orang kahwin awal. Walllahu'alam. Bukan semua orang melalui pengalaman yang sama. Semua ada bahagian masing2. Ada yang kahwin awal lepas beberapa bulan cerai, ada yang kahwin awal dan bahagia, ada yang terpaksa melalui pengalaman cinta yang pahit sebelum berkahwin.Ada yang berkahwin atas pilihan keluarga tanpa bercinta- orang kata bercinta selepas kahwin gitu (sweet sangat kan?)

Kita cuma merancang, tapi Allah yang menentukan segalanya.Memang lah semua nak dipercepat kan jodoh dengan calon yang beriman, kalau boleh nak bercinta selepas kahwin, dipermudahkan mendapat zuriat tapi bukan semua orang dapat apa yang kita nak. Itu lah kehidupan. Jangan pulak kita memperlekeh orang yang belum berkahwin, mungkin dugaan mereka lain.kaan kaan?

Aku sebenarnya kagum dengan bloggers2 ni. Sudah lah cun pastu perjalanan cinta dieorang memang mengkagumkan... 

1. Sweet love story of Dena Bahrin
Belog Dena Bahrin (cucu kepada Seniwati Datuk Sarimah Ahmad).

Ni kisah cinta dieorang...sweet kan? Berkahwin pada usia muda. Bercinta selepas kahwin..mcm fairy tales...

Gambar ehsan dari blog Dena sendiri;


The Drifter 
Comeyy sangat anak dia nama Saif ni :)


2. Irine Nadia Marcello

Gambar ehsan dari blog Irine yang comel;
 



3. Kisah Cik Namee
Sweet and simple Cik Namee ni dgn laki die. Mencabar sungguh perjalanan cinta dieorang... =)



Wow! sejujurnya sangat happy dengan mereka. Alhamdulillah... Sekarang ni memang dok follow blog2 dieorang. Amik aura sikit ;p (hahaha)...tapi yang aku perhatikan, mereka ni cukup positif dan mataang, maka tak hairan lah parents dieorang yakin dan merestui mereka berkahwin dalam usia muda. Yer laa, mom and dad knows better right? Taapi pada adik2 di luar sana tu, tepuk dada, tanya lah diri sendiri. Bersedia atau tidak? Sebelum berkahwin ni carilah ilmu2 dahulu untuk memperlengkapkan diri di kemudian hari yer. (chewah2 ;p)


tataaaa....love you =)


22 May 2014

Rumah ohh rumah- Pengalaman sebelum dan selepas dapat kunci =)

Hello semua ^_^
Rujuk Link

Keputusan nak membeli rumah bukan sesuatu yang mudah. Tambah, kami laki bini ni baru jer setahun jagung 'bekerja'. Lebih kurang setahun kawin, kami pun start survey2 rumah. Iyerlah memang terasa nak ada rumah sendiri, ada famili sendiri (huahuahua). Duduk rumah PIL memang best tapi tipu laa bila tak rasaa perasaan nak duduk rumah sendiri tu membuak2

Sebenarnya setahun selepas kawin, dah ke hulu ke hilir carik rumah. Asal kan ada ekspo rumah atau pameran je sure berbondong2 laa kami pergi. Penat tu tok sah cerita lah... memang nak fengsan..nak2 lagi harga rumah memang kaw-kaw tinggi...
Alhamdulillah di salah satu eskpo rumah di Shah Alam, lepas tengok miniature rumah, suami pun macam berkenan. Aku ikotkan ajer. eksited terlebey ;p Pastu kami pergi galeri jualan pemaju tu terus booking.

Bermula bayar duit booking, pastu berpeluh-peluh jugak la nak keluar duit bayar deposit- duit kwsp la the savior! Bertatih tatih la jugak nak membayor nye. maklum la 10% dari harga rumah bukan sikit. Tapi demi nak memiliki rumah sendiri, usaha kan jugak laa..

Dari situ, sign SnP pastu banyak la prosedur nya... ulang alik jugak nak settle kan semua.
Bagi yang akan beli rumah atau pun dan membeli rumah, mesti rasa perit nya  tempoh nak tunggu loan approve ni. Alhamdulillah, loan kami lulus.

Nak diikutkan, banyak pengalaman pahit yang kami lalui sebelum merialisasi kan impian rumah idaman kami. Dugaan nya hanya Allah yang tahu. Mujur ada famili2 kami yang support bagi sokongan moral, masa nak sign SnP pun dieorang datang check perjanjian tu...tawakal kepada ALLAH setiap yang berlaku harap dipermudahkan urusan kami.

Tujuan aku menulis ni pon bukan mahu nak berdrama jauh sekali nak menunjuk2 tapi moga apa yang berlaku ni jadikan pengajaran kalau nak membeli rumah nanti ye.

 
Kisah 1: Bank/ Pemaju menganiya pembeli rumah:
Adoooii...  Bab2 urusan bank yang-tah-ape-ape dah selesai Sapa2 yang pernah membeli rumah akan tahu tipu daya bank ni, semua hidden charge, sempurna dan cantik je sebelum sign apa2 taaapi bila dah confirm nak ambil loan dengan bank berkenaan, mula la nampak tanduk sekor2. 

Kami didenda oleh pemaju sebab pihak bank lambat release payment. Bila tanya pihak bank, boleh pulak cakap yang borang insuran rumah kami lambat diproses sebab pending bahagian insurans. Setiap hari call bank suruh cepatkan urusan proses borang insurans tu tapiiii cheet! takde sapa pihak bank kisah pon. By the end, kita sebagai end-client ni kena bayar denda oleh pemaju. 

Bila call sales person (yang approach kami sebelum beli rumah), memang la kata "ya..ya, bisa diatur, yada yada bla bla" tapi satu tindakan pun tak di ambil. Last2 kami pon bayar lah jugak kaaan..kalau tak, kunci tak boleh ambil.Kau bayangkan lewat satu hari bank lambat bayar kepada pemaju, 10% denda kena tanggung oleh pembeli rumah. Tak ke menganiaya orang tu? Pastu kami ambil inisiatif sendiri buat surat rayuan kepada pemaju, alhamdulillah denda tu dikurangkan dalam 30% (sahaja). Tu pun pemaju ambil kira bukan salah pembeli rumah tapi pihak bank lembap nak proses borang2 requirement. Yang buat kerja2 tu orang Muslim, tahu dosa pahala taapi sanggup buat perkara2 yang menganiaya orang ni. Sesungguhnya doa orang teraniaya tu lebih makbul. Moga orang2 terlibat mendapat hidayah atau sekurang2 nya rasa berdosa dan insaf.

Rupa2 nya raaamai lagi pembeli kena taktik yang sama. Semuaa kena dendaa...memang frust sangat tapi memikirkan Allah itu maha Adil sedikit sebanyak dapat la mengurangkan sakit hati ni.

Lepas bayar denda, kunci rumah diserahkan kepada kami setelah dapat surat yang mengatakan kunci rumah sedia diambil dan CF dah diluluskan oleh pemaju. Memang happy sangat.
  

Kisah 2: Dapat kunci rumah

Dah dapat kunci terus pikir nak buat apa. Pemaju bagi borang 'defect' untuk kami isi. 
Disebabkan oleh kekangan masa, entri berkaitan defect terpaksa diskip (huahuahua) taaapii aku bagi link entri2 bloggers yang boleh dijadikan panduan;

Entri 2: http://vanillapink3113.blogspot.com/2013/03/our-castle-defect-checking-sebelum.html 

Check list for house defect: https://forum.lowyat.net/topic/385900/all:

1) Marker Pen
2) Masking Tape
3) Measuring Tape
4) Spirit Level
5) Torch Light
6) Stool
7) Digital Camera

Penat memang penat lerr...tak terkataa penatnya tapi pada masa yang sama gembira dan syukur jugak. Setiap minggu, memang pergi ke rumah untuk selesaikan satu-satu perkara. Bila dapat kunci jer, 'the mission is ON ;p' Memang setiap hari sabtu dan ahad sure "melawat kawasan"...rasa rindu jer setiap kali tak pergi, agaknya tu la perasaan bila dah ada anak nanti (apekaah kaitan?haha ;p)


Kisah 3 : What's NEXT?

Bila dah isi borang defect, pemaju hantar orang baiki. Banyak jugak defect - dinding rekah, tiles tak cukup simen dsb. (tu sebab rasaa penatt sangat hati ni..lelah betul). 

gambar sekadar hiasan google:

Baru-baru ni kami buat wiring (sekali pasang lampu+kipas+tambah point) dan plaster ceiling. Jadi kami upah orang yang sama jer pasang semua (senang cerita). Memandangkan rumah tu jenis dinding tinggi pastu dah siap ada plaster ceiling (tapi bukan semua bilik ada). Cuma tinggal tambah design aja plaster ceiling tu.

Lampu + kipas so far yang paaling harga berpatutan Houses Lighting Puchong. 
Banyak brand and design ada. Cuma kena upah pasang je la...kedai tu jual tapi tak pasang kan (sebab tu harga murah kot?) Oh ya, sales promoter yang helpful sepanjang 6-8kali kami ke situ namanya Helen. Dia sangat membantu. Kalau uols ke sana, boleh carik dia. Tak dapat bayangkan pekerja yang kerja kat kedai lampu tu. Orang ramaaai sangat. Lunch pon makan roti aje dieorang. Kalau nak datang, kena awal2 ataupun week days time orang kerja bagi mengelakkan sesakk. boleh pening mak ;p

Ok la... next will update again about the house. Buruk2 mana pun Baiti Jannati, Rumahku adalah surgaku. Banyak mana pun rintangan diaaa, insyaAllah akan diredah. Moga2 ada rezeki kami yang "lain" lepas ni =)
Doakan semoga semua nya lancar ya! Ameen!






19 May 2014

Update =)


Hello semua =)

Dah lama tak blogging. Banyak cerita nak diceritakan tapi peram saje .. hahaha..kemalasan melanda diri ;p


Latest update: Alhamdulillah, tahun ni dapat kunci rumah dari pemaju. Tak pernah terfikir boleh duduk rumah sendiri. Maklum la dah 2 tahun jugak duduk dengan keluarga mertua. Alhamdulillah juga ada rezeki kami nak pasang lampu dan beli peralatan rumah sikit2. Itu pun kebetulan penyerahan kunci tepat2 time bonus keluar. Beli rumah dan nak masuk rumah, memang banyak belanjanya. Tambah pulak me and my husband ni baru bertatih setahun jagung lagi. Memang terasa beban nak beli barang2 rumah. Mana nak beli perabot murah, nak beli lampu murah dan sebagainya. Semua mesti budjet. Tu pun beli sikit2 yang perlu. Macam2 'hajat' dan 'kehendak' di hati ni, tapi sebab budjet punya pasal, redha ajer bab2 berbelanja. Bila mengenangkan orang yang tak berumah, cepat2 beristigfar banyak2. Memang banyak rahmat dan nikmat Allah terhadap hambanya ini. - Nikmat hidup -nikmat makan -nikmat tidur dsbnya. Ikut nafsu dan kehendak hati memang boleh binasa jadinya.

Owh, dalam sedar tak sedar dah 2 tahun jadik isteri orang. Belum ada rezeki lagi bergelar "ibu". Harapan tu ada tapi Allah tak beri lagi. Mungkin rezeki lain yang diberi dulu.


InsyaAllah doa tu tak putus2 untuk mendapatkan zuriat sendiri. Orang keliling pun dah cerdik akal dan tak tanya benda2 yang sensitif. Kami berdua laki bini dah lali kalau ada bertanyakan hal anak. Memang tak ambil hati sikit pun kalau ada yang tanya "dah ada anak ke?" Cuma kadang2 tak tau macam mana nak jawab bila orang tanya, "kenapa belum ada anak lagi" (ni soalan mak jemah kaan?) senyum jer laa yang termampu tapi sikit pun tak ambil hati. Cuma boleh jawab, "Allah belum beri rezeki lagi" dan mintak orang yang bertanya tu pun turut sama berdoakan kami jugak.

Semua yang terjadi adalah qada' dan qadar Allah. Yakin yang Allah tidak akan membebani hamba-hambaNya melainkan apa yang termampu dihadapi oleh mereka.

Semuanya berbalik kepada Niat dalam hati masing-masing. Memang mencabar menjaga seketul daging bernama "hati".  Bila mana Allah tidak beri apa yang hati kita mahu, mula laa berpikir macam2.

Selalu berbisik perlahan dalam hati (konon2 pujuk hati);
 

"Bila Allah tidak beri apa yang kita mahu, sebenarnya Allah ingin menunjukkan kepada kita apa yang kita perlu, lebih daripada yang kita mahu, kerana hanya Dia yang Maha Tahu".

Tipu la bila cakap hati ni tak memberontak. Tapi cepat2 sedar diri dan teringat Nabi Muhammad s.a.w bersabda,

"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."

(Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir)
"We are what we think". Kalau positif, insyaAllah kita dapat yang positif jugak. Kalau kita pikir negatif, memang pandangan kita semuanya tak kena. Mula laa macam2 pikiran yang bukan2 mengganggu emosi. Tu yang kita tak mau kan? Semua yang berlaku dalam hidup ini memerlukan kesabaran. Memang senang untuk berkata tapi amat susah untuk hati ini menerima kenyataan yang pahit. Cuma perlu pujuk hati elok2, dan yakin setiap orang dijanjikan rezeki masing2.

Beberapa point yang kadang2 kita ter'lupa' (untuk peringatan diri sendiri):

  • Badan selim molim atau sihat bukan bermakna boleh berlagak dan dengan angkuhnya beranggapan orang gemuk tu tak jaga kesihatan, tak jaga makan, maka senang dapat penyakit.Kita tak tahu bahagian kita. Ajal maut, rezeki, penyakit semuanya ditentukan Allah. Cuma kita perlu menjaga anugerah yang Allah berikan kepada kita,
  • Orang yang 'berharta' bukan bermakna boleh pandang hina orang miskin atau golongan bawahan dengan beranggapan orang yang kekurangan harta benda tu dasar pemalas dan tak pandai nak bisness/cari duit kononnya. Allah beri kan kita nikmat rezeki untuk kita membantu sesama manusia, bukan untuk diri sendiri sahaja.
  • Orang yang ada anak bukan bermakna boleh riak dan bangga kekuatan batin dengan orang yang belum dikurniakan zuriat. Tidak ada satu ayat pun daripada Al-quran yang Allah janjikan setiap orang yang berkahwin itu dikurniakan anak. Ia rezeki masing2. Sensitif lah terhadap perasaan orang lain. Kadang2 mulut kita ni laju je nak meng komen2 sampai kan lupa sesitiviti hati orang lain.
Semuanya berbalik kepada hati. Pujuklah hati untuk redha dan tahu nikmat bersyukur kepada Allah. Sesungguhnya Allah yang Maha Mengetahui terhadap sesuatu.