30 Apr 2012

Bulan dan Madu @ Langkawi :)

Hi my dear friends!
dah lama tak update blog nih...
hehe, anyway, just want to share with u story about our trip to langkawi

**this entry just for sharing purpose nothing else**

A month sebelum kahwin, airasia ada offer tiket murah ke langkawi..
thank you to dhiera B2B yang inform me about the offer!
So cepat2 laa book tiket flight online...
lagipun, kiteorang memang rancang nak ke utara sebab nak melawat nenek di perlis
masa kahwin haritu nenek tak dapat datang sebab uzur, so the plan is, sambil menyelam, minum air :)

Cerita tentang Flight tiket: 
untuk booking tiket flight sekarang ni senang ajer...
log in kat airasia punya website and booking terus...
if nak tahu tentang tiket murah/ sale, terus pergi link BIG SALE untuk dapatkan tawaran tiket flight murah for domestic and international flight 

Cerita tentang tempat penginapan:
untuk tempat penginapan pulak, kiteorang booking melalui http://www.agoda.com.my/
boleh la pilih hotel yang ikut budjet pastu ada diskaun kalau booking online nih..
untuk tempat penginapan, kiteorang pilih dekat pekan Kuah, langkawi...
 pilih tempat penginapan tak ada masalah pun sebab di langkawi ni korang kena sewa kereta..
sampai je kat airport langkawi, ada agensi sewa kereta yg menawarkan sewa kereta bermacam jenis..
since kiteorang pergi tu bukan peak day, dapat sewa kereta honda RM60/day
kalau hari biasa, maybe tak dapat harga tu..


Cerita tentang Holiday di LANGKAWI :)

sampai2 je airport lebey kurang pukul 10 pagi, terus je sewa kereta...hubby bawak kereta since lesen kereta ku expired dah sebulan lebey (lupa nak renew dek bz sgt buat preparation kawin ;p)
first place yang kiteorang lalu kat Laman Padi..
just tengok ladang yang dipenuhi padi ajer..tak ada apa sgt pun yang best...pastu gi makan kat breakfast bar kat pekan Kuah... roti telur dia sedap! :)


Then kiteorang check in hotel... hotel villa vista - hotel dia siap dengan complimentary with breakfast:
firstday breakfast: bacon with scramble egg, wedges, roti bakar and coffee..
ada jugak makanan lain macam bubur and telur rebus dll..


pastu terus keluar gi Underwater world Langkawi...
bayar tiket RM28/ seorang
memang berbaloi...
ada penguin, ikan2 pelbagai jenis, burung2
tempat underwater world ni pun dieorang jaga..
memang best!
sempat gak tangkap gambar penguin2 time makan:



Hari kedua, kiteorang pergi ISLAND HOPPING... island hopping ni pakej pergi ke tiga buah pulau di langkawi... Pulau singa, pulau beras basah and pulau dayang bunting....tiket RM30/seorang...naik bot laju tu best! melayang2 rasanya... gambar2 ni kiteorang amik kat pulau2 yang disinggah:

Pulau Beras Basah:
tak tau laa napa pulau ni dipanggil beras basah....tapi cantik la pulau nih... tapi tempat makan takder...duduk tepi pantai sambil mandi2...


Pulau dayang bunting:
sewa bot kayuh tu pastu penat kayuh2 keliling tasik dayang bunting nih...
diingatkan, pulau ni penuh ngan monyet2...
nasib baik laa kiteorg beli lastik
monyet2 tu takut dengan lastik :)

Pulau Singa:
kat sini kiteorang tengok burung helang dari jarak dekat..
abang yang bawak bot tu tabur kulit ayam kat tengah2 laut
dalam beberapa saat je, berpuluh2 ekor helang datang sambar kat tepi bot kiteorang tu...
huhu....besar2 burung helang kat langkawi nih,agak nya dari mana eh burung2 ni datang...


Oriental Village
Hari ketiga, me and husband ke Oriental Village
apa yang special kat sini ada tempat2 beli belah barang2 langkawi...
macam2 ada kat sini tapi susah la nak tawar2 sebab barang2 kat sini kebanyakkan flat rate...

selain tu, kat sini jugak ada kereta kabel! 
tinggi u olls (gayat i ;p)

macam nih la permandangan dari luar... kiteorang amik gambar ni dari atas gunung... semua gambar2 dalam kereta kabel muka cuak...haha...nasib baik laa ada hasben kat sebelah rasa selamat jerk (ngada ;p)

bila sampai kat  check point, kena naik tangga pulak untuk ke jambatan gantung...

pastu pendakian bermulaa......


naik turun tangga........rehat beberapa kali tah, penat wooo...


sampai lah di kemuncak gunung...huhuhu...


Then...
part paling best--> Beli belah di pekan Kuah!!
kat sini banyak coklat! pergi mana2 pun ada coklat
tapi best beli kat kedai Hj Ismail Group...cawangan dia banyak tapi korang pergi je cawangan paling besar tu...semua anak cucu cicit sampai ke moyang coklat pun ada kat situ..
pastu glassware, pinggan, mangkuk, gelas semua adaaaa sampai naik julinggggg...hehe rekemen korang pergi--->IDAMAN SURI

satu set teko and gelas baru RM44.00 (7pcs)
murah kan?

em....kalau di langkawi ni senang sangat nak pergi ke sana sini,
tambah2 lagi ada gadjet GPS ni...
sure tak sesat...lagipun jalan straight je...lepas dah familiar jalan sure senang je nak pergi mana2...

oh...baru je tadi ambil kad nikah kat JAIS... 
one for me and one for him :)
sapa2 yang nak pergi langkawi, sangat2 best terutamanya time bukan peak hours sebab harga trip pun tak mahal :)

gud luck you all :)


3 comments:

ct cucubi said...

wah seronoknya honeymoon!!!
wanie dah kuruslah! comel

Just^me said...

hehe, tq ct

dhiera said...

eh, kite ye yg gtaw? alamak,lupe la...
best jugak ea langkawi. ada macam-macam.. tak pernah lagi jejak sana. wuwu
sadis ye~