9 Jan 2012

Tips mencari Official photographer (OP) idaman

Assalamualaikum to my dearest bloggers and silent readers,


Today actually aku nak cerita pasal OP... alhamdulillah setelah survey2 akhirnya berjaya jugak bertemu dgn OP yang aku rasa sesuai. dalam survey2 tu macam2 promotion ada... tapi biasa la selalunya wedding photography with pakej...so kena pandai2 laa pilih ikut kemampuan dan citarasa korang...



berikut adalah Tips2 untuk bertemu dengan OP idaman:





  • 1- cari di facebook: sekarang ni ramai photographer yang promote through fb... lagipun u can see their portfolio direct je... search for "photography" or survey2 kat fb mak andam or inai punya fb pun ada yang dieorang tag kan fotographer sekali... kadang2 siap ada yang ada promotion...so, B2B kena laa selalu alert if ada promosi2 (di fb)...

cari di fb lebih senang dari pergi ke pameran pengantin...why? bagi aku,
pameran pengantin tu we had limited time and choice...maksud aku, bila kat
pameran pengantin memang laa kata ada promosi tapi kena bayar deposit time2 tu
jugak..ayat yang biasa korang akan dengar di pameran pengantin adalah "promosi ni sah dalam tempoh pameran jer...habis pameran ni takde
offer macam ni, kena bayar deposit bla bla bla
".....lagisatu kita tak
banyak masa nak belek2 portfolio dieorang... dah la ramai orang bersesak2 pastu
kena buat decision plak...buat tension ajer..tapi terpulang la masing2 punya
cara kan? tu dari pengalaman aku laa pergi pameran2 pengantin ni... btw, it
difficult nak nego or bincang pasal diskaun time2 ramai orang...if personally
jumpa bleh la bincang2 and ambil masa untuk fikir dulu kan?



2- survey2 testimonial or if ada bloggers review about them: ini penting sebab kadang2 memang portfolio dieorang tip top tapi servis problem.... yer la kadang2 penting juga ambil kira faktor macam ni... contoh2 soalan yang kita kena tanya kpd fotographer, "berapa lama masa untuk siap album lepas majlis?"...selalunya bergantung laa...ada yang bgtau, 4-5 bulan kawin baru dapat album kawin..huhu...so check and tanya2 la orang...


3- Budjet: bila cakap pasal budjet, bukan bermakna kita nak lowest price.. sbb kita kena ambil kira juga hasil kerja keras orang kan? for me, reasonable price is the right word... harga biar la berpatutan... mula2 minta quotation.. aku prefer email sebab ada hardcopy/salinan yang boleh kita refer nanti... sebenarnya boleh bincang dengan photographer your budjet... he or she akan revise atau semak balik quot and quot balik harga ikut budjet kita... kalau harga dah fix so tak boleh buat apa2 la kan.. unless photographer tu kawan baik ker..so boleh la bagi harga kawan2.. selalunya ada beberapa point yang mempengaruhi quotation photographer:-



    ----senior fotographer lagi mahal dari assistant fotographer




    ----bilangan fotographer dalam sesuatu majlis...the more, the merrier
    (chewahh), lagi banyak shot2 gambar ;p



    ----free gift (bukan free pun sebenarnya..) macam frame, berapa keping
    gambar



    ----tempoh masa sesuatu majlis (selalunya 1 event dalam 4-5jam for wedding)..
    aku suka yang tak limitkan waktu kerja dia... i mean takkan la kiteorang nak
    tahan fotographer dari balik rumah kan? hahaha... tapi the best fotographer akan
    tunggu sampai habis majlis sebab kadang2 parents busy2 masa majlis, so tak
    sempat bergambar kalau limited time... so to avoid that, better remind ur OP to
    stay alert ;D

  • 4-Jumpa personally dengan fotographer after contact through email: step ni sangat penting..pada aku fotographer haruslah ramah... yer la dieorang ni terlibat dalam kerja2 kawin kena peramah terutamanya fotographer... percaya atau tak bila selesai majlis, mesti pengantin penat untuk sesi outdoor pulak kan? kat sini laa peranan fotographer.. dieorang kena pandai naikkan mood pengantin supaya dalam gambar takde laa muka letih (ala2 tak rela ;p)...lagisatu, kat wedding nanti sure ramai saudara mara and famili... so fotographer kena pandai beramah mesra supaya dapat shot2 menarik nanti. Then, kalau jumpa personally, kita akan dapat tanya soalan2 yang kita nak tau... selalunya fotographer yang baik akan layan jer soalan ;p

    • owh ni adalah bonus untuk b2b yang lain, aku attach link-linkies yang boleh korang survey2 nanti...especially yang suka blog hooping tu (macam aku laa)...aku list kan semua fotographer yang pernah aku survey dan aku sangat2 suka dieorang punya hasil kerja... they all are nice people..anyway i choose the one yang fit my budjet dan gambar menepati ciri2 yang aku nak.... kalau lah I can get all of them for my wedding~~ (sangatlah berdramatik yer angan2 ;p) enjoy people... ;D

      tadaaaaa.... I present to you photographer yang paling aku berkenan dengan my favourite shot from them:



      Khairul Badri Photography





      Syahiran Sukardi
      Mukhriz & Udey Photography


      Mohd Razali



      hope everything would be as wonderful as we plan... insyaAllah ;D

      No comments: