8 Jan 2012

Dugaan orang yang nak kawen

2 months to go..


macam kejap je kan masa berlalu


haritu baru jer rasa lambat lagi... maklum la tunang 6 bulan


relax2 lagi


sekarang ni kelam kabut lah kan


nasib baik hal2 penting dah setel cuma sekarang ni benda2 kecik la yang tinggal


tapi itu pun dah macam sesak nafas dibuatnyer..




dugaan2 orang nak kawen adalah:




1- nerbes: bila tengok mama pagi2 dah bangun buat breakfast pastu buat kerja2 rumah tiba2 aku rase kaget, erks, aku jarang buat keje2 rumah...asyik ke lab jer..buat kerja2 lab aku tau laa... boleh ke aku buat semua ni... aku rasa macam tak percaya jer...at least i must start with sumething kan...


sekarang ni azam aku adalah start masak utk famili. tak kira la masak apa pun... huhu tu laaa tak start dari awal bab2 ni, tengok2 dah nak kawen baru la terkedek2 turun dapur... aku rasa masak tu boleh la aku buat yang simple2 tapi yang complicated tu still tak terer lagi, harap2 suami lebih sayang la kan bila terer masak (poyo nyer ayat ;p)... terbayang2 the big day bila si dia lafaz "aku terima nikahnya..." sure aku nangis ;p


2- kewangan -penting bila cakap pasal kawen.. tapi bg aku, asalkan sampai seru kawin, patut di percepatkan... macam kes aku ni, aku still lagi study cuma nasib baik my fiance kerja.. so duit tu ada la sikit2...tapi nak upah rizalman buat dress tu tak der la dalam list -_-" (unless die tu best friend aku dan die nak sponsor ;p)... what i can say, we work on our budjet.. although budjet agak ketat, we manage to squize in mana yang penting2... mana yang tak penting we cut off jer... lagipun rezeki kadang2 tuhan nak kasik... Tuhan beri dalam bentuk yang kadang2 kita tak perasan...Dia beri kita kesihatan dan kudrat yang baik, maka dapat la kita bekerja, kan? alhamdulillah




3- time tunang nih kena jaga tata susila sebab kalau jumpa selalu nanti tak manis kata orang kan..


tak boleh la jumpa2 selalu


lagipun lagi dekat dengan tarikh kawin, lagi banyak kerja kena buat...


tapi my fiance cakap ok jer sebab nanti bila dah kawen bleh menghadap muka masing2 tiap2 hari ;P (yer la tu sayang oii..hehe)




rasanya mengurus sendiri persiapan kawin ni membuat kan aku belajar banyak perkara.. tentang tanggung jawab, kesabaran dan pengurusan kewangan


yer la aku kan anak sulung


adik2 pun kecik lagi


parents plak mesti la mengharapkan yang terbaik untuk anak2 nya




aku pulak defence thesis viva pun belum


harap2 semuanya berjalan lancar laa kan






aku bukan seorang yang sempurna tapi aku dalam proses belajar


tahun 2012 ni fasa hidup aku pun akan berubah..


semoga tuhan berikah aku kekuatan


untuk menghadapi semua dugaan2




Amin...


No comments: