24 Dec 2011

Borang nikah...


Hallo semua,
harap sihat2 la hendaknya yer...
guess what? another two months to go till the big day!
yeay? OMG~ banyak lagi yang tak terbuat
huhu

Kursus kawen dah pergi 5 months before..
cuma buat HIV test jer belom
sekarang ni sapa2 nak pergi buat HIV test kena buat appointment u olls..
kalau tak dieorang buat tak tau je.. penat je pergi kalau tak buat appointment dulu

Ok, another two months baru I terkedek2 isi borang nikah...
mula2 tu my fiancee dah siap print borang untuk diisi
nasib baik dia tu ingat kan, tak sedar masa bergerak!
sekarang ni pejabat agama dah tak guna borang dah
sekarang ni online punya sistem
so, borang online ada di:



Info dari web JAIS:
Sistem Nikah, Cerai dan Rujuk Online JAIS merangkumi perkhidmatan utama untuk perkahwinan, cerai dan rujuk yang disediakan oleh Bahagian Perundangan Keluarga JAIS. Pendaftar masuk sila isi No. Kad Pengenalan dan Katalaluan di ruangan dibawah


Prosedur2 nikah:

1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D DI JAIS/ PAID
3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN
UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN) QARIAH.
6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI JAIS/ PAID.
______________________________________________________________

version aku plak:
first2 korang isi borang nikah online dari web site jais

1- laman web JAIS: http://www.jais.gov.my

atau terus direct pergi ke

http://ncr.jais.gov.my/#1



BORANG2 yg perempuan kena isi:

1. Perwakilan Wali dan Wakalah - Wali (MAWW) Perempuan
2. Pemohonan Oleh Perempuan Untuk Kebenaran Berkahwin
3. Akuan Pengesahan Permastautinan oleh pemohon


Syarat sebelum nak isi:

dapatkan maklumat2 saksi (ada 2 orang) seperti no. IC, alamat rumah, alamat pejabat, no fon rumah dan pejabat

lepas dah isi, print borang, pastu jumpa kariah masjid yang terdekat...
kalau tak sure siapa, call unit pentadbiran jais tanya :-
Tel:
03-55143600

kariah masjid ataupun jurunikah berdasarkan tempat korang tinggal
jurunikah ni la kena sign borang yang korang print tadi (isi online and print out)
pastu bawak borang tu ke JAIS dengan dokumen2 seperti:
borang kursus kawen dan sebagainya

huhuuhu..banyak sunggu prosedur nya kan? I'm sure B2B before this pening2
hehe... anyway daerah selangor ni ok la skit prosedur dia
katanya kalau kat johor bakal pengantin kena di interview?
hehe

ok la, nanti bila dah I dah isi2 segala mala borang2 ni, I'll update the prosedure..
borang dah isi, tapi HIV testnya belom buat lagi..huhu
baru nak terkial2 buat appointment...
haru betul ;p



3 comments:

hanys said...

Hi. I tgh cr padal jais punya online tu.. Oo. K a isi then print. Then bwk borang n doc ke pjabat kadi. Ek? Klau lelaki pon sama ke? Tunang i org selangor.. Dia pun blur ngan online ni..

Just^me said...

owh same la kiter, blur2...

lepas dah print borang semua2 tu,pihak lelaki kena setelkan dulu dia punya borang...dia kena jumpa kariah masjid tempat dia tinggal untuk dapatkan sign ustaz... call unit pentadbiran jais tanya siapa kariah masjid kawasan tempat u tinggal--> Tel: 03-55143600

lepas tu baru perempuan pulak... kena mintak kariah masjid tempat tinggal sign (bwk borang lelaki sekali)& borang HIV test & borang kursus kawen

then baru pergi JAIS untuk lulus kan permohonan nikah...

actually i tengah tunggu tunang siapkan borang dia..once dah setel, baru proceed ngan borang perempuan plak..

nnt apa2 i update kat sini ;)

Asfiza said...

a'ah..as pun baru buka laman jasi hari tu..pening jugak lah..sbb tak faham..huhu

salam perkenalan dari b2b selangor jugak :)