31 Dec 2011

kasut wedding impian saya

Salam semua,


Semperna birthday sitti nurs, dia ada buat give away kasut wedding yang di design sendiri dengan Colour Grey dan dihiasi batu2 yang cantik :






Cara untuk dapatkan kasut ni:


1. B2B yang mempunyai Blog khusus menceritakan perjalanan/preparation weddingnya.


2. Buat Entry yang menceritakan "kasut wedding impian anda"


3. Letak banner dengan 1 gambar, Salah satu baju Kebaya wedding By Sitti Nurs yang anda sukai, dan link kan dengan website : http://www.rumahkebaya.com.my/.


4. Follow dan Link blog Sitti Nurs


5. Pemenang akan diumumkan pada tarikh 31 Januari 2012.



Ok2 (muka eksited).... kasut idaman sayaaaaaaa adalah



Tadaaaaa! ;D












Sebab apa kasut ni menarik minat saya? owh sebab ungu/ purple adalah warna yang paling saya suka!
saya juga sangat suka kasut berwarna ungu tu di combine dengan germelapan diamond yang bersinar2! suka nya (1000x suka ;p)


Owh saya juga sangat berkenan design wedding dress dari RUMAH KEBAYA MALAYSIA (RKM).


Baju wedding kat bawah pun warna ungu! design yang sangat halus owh saya terpaku ;)


sentuhan dari Pereka Fesyen RKM iaitu Sitti Nurs:






Best of the best that u can find at http://www.rumahkebaya.com.my/







p/s: pssst, Sitti nurs, saya ada can menang tak? hehehe ;D
















































































saya sudah buat HIV test! yeay!














Alhamdulillah, hari rabu yang lepas selesai sudah HIV test


mula2 tu tak tau pun sebelum buat HIV test kena buat appointment





tapi nasib baik laa ada terbaca kat blog bride-2-be yang lain yang sekarang ni dieorang dah buat peraturan yang sapa2 yang nak buat test HIV kena buat appointment dulu di klinik2 kerajaan yang dilantik..



memandangkan saya tinggal di shah alam, lokasi klinik yg terdekat adalah di:


Klinik Kesihatan Seksyen 7 Shah Alam
No. 2 Persiaran Kayangan Seksyen 7

40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan


Monday - Thursday

2.30pm - 4.00pm
03-5518 6531 (kerani dia malas nak layan, cakap hari apa nak buat appoinment then dieorg takkan melayan apa2 soalan lain atau ramah2..terus letak je fon before kita habis soalan... dari blog B2B yg lain pun dieorg kata benda yang sama)





Time saya pergi tu klinik agak ramai orang..maklumla budak2 ptpn pun buat medical check up hari yang sama plak


memang Q lama laa jawabnya...Kalau nak jimatkan masa, mintak pasangan anda cari parking dan anda masuk dulu..

ambil nombor giliran sementara dia cari parking

incase kalau ramai orang, tips ni boleh membantu jimat kan masa anda


tapi selalunya klinik ni tak ramai orang cuma time saya pergi tu kebetulan memang horror...

orang ramai dan pack sampai tempat duduk penuh...

trick yang saya guna untuk jimat masa - ambil nombor giliran dulu then
lepas dah ambil nombor, pergi ke tingkat 1 baru ambil borang HIV test,


then boleh teruss tunggu giliran di tingkat bawah (tempat ambil nombor giliran tadi)..

takde laa buang masa kan? sementara isi borang tu, tunggu la giliran dipanggil




hoho....lepas tu, kaunter pendaftaran akan panggil nombor anda, die charge RM 1 utk seorang...


pegawai tu akan bg nombor giliran pulak n suruh anda pergi ke bilik 13 untuk ujian HIV..


ingatkan dia amik banyak darah rupa2nya dia amik setitis darah je nak test...


hulur la jari yang rasa2 korang nak


dalam a few sec, dah selesai...


tunggu la kat luar bilik tu sampai die panggil nama


dia akan bagi borang yang korang dah isi tu



kalau non-reactive maknanya negatif result laaa (yeay! dh bleh kawin ;p)


then kalau nak buat talasemia test,


pergi kat kaunter pendaftaran tadi dan daftar nak buat ujian talasemia


sebenarnya dieorg just screen FBC (full blood count) bukan buat ujian talasemia...kalau hemaglobin rendah, baru la dieorg buat ujian talasemia


so kalau korang tak mengalami sindrom kekurangan heamaglobin, tak payah buat pun tak apa


Setakat FBC test tu, biasa laa... kalau korang buat medical check up pun selalu dia akan check


tapi kalau korang ada sejarah keluarga yang ada talasemia atau heamaglobin korang rendah, risiko nya tinggi jadi digalakkan buat test talasemia ni...




lepas buat ujian HIV, saya dan en tunang pergi makan ganti darah setitik itew ;p


hahaha...



anyway, test HIV ni valid 3 month before wedding










current mode: Pening nak buat peta untuk kad kawin -_-"










24 Dec 2011

Borang nikah...


Hallo semua,
harap sihat2 la hendaknya yer...
guess what? another two months to go till the big day!
yeay? OMG~ banyak lagi yang tak terbuat
huhu

Kursus kawen dah pergi 5 months before..
cuma buat HIV test jer belom
sekarang ni sapa2 nak pergi buat HIV test kena buat appointment u olls..
kalau tak dieorang buat tak tau je.. penat je pergi kalau tak buat appointment dulu

Ok, another two months baru I terkedek2 isi borang nikah...
mula2 tu my fiancee dah siap print borang untuk diisi
nasib baik dia tu ingat kan, tak sedar masa bergerak!
sekarang ni pejabat agama dah tak guna borang dah
sekarang ni online punya sistem
so, borang online ada di:



Info dari web JAIS:
Sistem Nikah, Cerai dan Rujuk Online JAIS merangkumi perkhidmatan utama untuk perkahwinan, cerai dan rujuk yang disediakan oleh Bahagian Perundangan Keluarga JAIS. Pendaftar masuk sila isi No. Kad Pengenalan dan Katalaluan di ruangan dibawah


Prosedur2 nikah:

1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D DI JAIS/ PAID
3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN
UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN) QARIAH.
6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI JAIS/ PAID.
______________________________________________________________

version aku plak:
first2 korang isi borang nikah online dari web site jais

1- laman web JAIS: http://www.jais.gov.my

atau terus direct pergi ke

http://ncr.jais.gov.my/#1



BORANG2 yg perempuan kena isi:

1. Perwakilan Wali dan Wakalah - Wali (MAWW) Perempuan
2. Pemohonan Oleh Perempuan Untuk Kebenaran Berkahwin
3. Akuan Pengesahan Permastautinan oleh pemohon


Syarat sebelum nak isi:

dapatkan maklumat2 saksi (ada 2 orang) seperti no. IC, alamat rumah, alamat pejabat, no fon rumah dan pejabat

lepas dah isi, print borang, pastu jumpa kariah masjid yang terdekat...
kalau tak sure siapa, call unit pentadbiran jais tanya :-
Tel:
03-55143600

kariah masjid ataupun jurunikah berdasarkan tempat korang tinggal
jurunikah ni la kena sign borang yang korang print tadi (isi online and print out)
pastu bawak borang tu ke JAIS dengan dokumen2 seperti:
borang kursus kawen dan sebagainya

huhuuhu..banyak sunggu prosedur nya kan? I'm sure B2B before this pening2
hehe... anyway daerah selangor ni ok la skit prosedur dia
katanya kalau kat johor bakal pengantin kena di interview?
hehe

ok la, nanti bila dah I dah isi2 segala mala borang2 ni, I'll update the prosedure..
borang dah isi, tapi HIV testnya belom buat lagi..huhu
baru nak terkial2 buat appointment...
haru betul ;p



12 Dec 2011

Do It Yourself (DIY) wedding favor ideas

For me, a wedding ceremony should be one that we could remember
it's like trademark or something that people would recalled or something that we could shared with cucu2 later ;p (hee.. cucu pun tak ada lagi, berangan jer lebey)

contohnya:
"owh, wedding nenek dulu2, nenek buat bunga telur sendiri, sekarang ni susah dah nak jumpa pattern bunga yang nenek buat tu"
or
"once i smell roses, i remembered your arch walk way during your wed"
or
"pelamin sweet.. macam puteri raja gamaknya"

but personally, I think, marriage is not all about that
memory we can't buy
either we remember or we forgot
either it is a good one or a bad one
as long as we can recalled back, then it's call memory
but the most important is as long as we are happy
no use for we had grand wedding but in the end we can't afford one
so, ukur baju di badan sendiri ;)

realizing that, I want to DIY my door gift
beside, last time I did my hantaran myself
of course with help with family
Thanks to bride-2-be blogs, youtube, art blog
all those people are really helpful
I'm glad that I'm not alone doing this thing
but i haven't decide which wedding favor should i choose

for me, wedding favor that is must be edible and something people could use would be my priority

I put here some of ideas
got to make this fast
maybe i need help one of these days
hehehe...
be prepared sista ;p



I like candy, especially the one that are colourful ;D


My fiancee already had this for his side, so cancel la this ;p btw it's nice and sweet~~


popcorn anyone?



cotton candy reminds me early years in tadika....

hehe... many choice!
just got to choose the one that I can DIY
;D

like i said before
my dream wedding is not a grand fairy tale story
I just dream of a nice and simple wedding
where everyone could shared the joywith us
although I know there is no such thing like 'happily ever after', i really hope that mine going to be like i wish for
at least the one that me and fiancee would remember
the good memory
and i wish to share it with family and friends
daaa~~

10 Dec 2011

My journey as a postgraduate student

Motivation...
ahh..it's hard to find these days..
wish i could turn back the time
when I started my journey
as a postgrad student

Let me share a story
about me...
so sit still and read till end ;)

I still remembered..
the day I've graduated from undergraduate degree
back then in 2003, I start checking all the possibilities and opportunities
I my mind
there a lot of path that I could take
pursuing my study? job? get married?

For me, first, better to find a job
so the first step is..
I start to send my resume to all companies, private sector, government
but at that particularly year, job was hard to find
especially the 'permanent' one
luckily, I've got temporary position at IMR...
i love the job,
but knowing that there must be better option for me to improve my careers
...i want a permanent job and stable a one..
i don't care about the salary as long as it is a stable job
but unfortunately, mungkin tak ada rezeki... it's not easy to get job
then I remember my dream to get my PhD before my age 30...
why should i wait? i think again..
then with the support from my family,
I apply to various uni to further my study
and i've got scholar to further study at uitm
as long as scholar is there, I was really happy


Times flies... one year had past
and i manage to convert my master degree to PhD
I really thought PhD would not be as bad as I heard
but it's not...
let me tell u this:
It drives me crazy sometimes
and sometimes it give me satisfaction
but most of the time, it gave me headache
it's like a roller coaster ride..
one you are up... one you are down
and it's really thrill I bet you,
but I believe, everything would have either pro's and con's value
same as you win some or/and you loose some
Mostly not in our comfort zone

This year, after all the hard work and all the roller coaster ride,
at last...
all my works were successfully documented
on these pile of papers
I'm glad...
cos,
Being able to finish the writing part of my thesis,
then gone through the correction of my thesis by my supervisor (which is very challenging and difficult one)
and lastly submit the thesis

now I'm waiting for the viva date..
where 4-5 years work being evaluate my examiner
by only 20 minutes presentation
pffffuuhh... that was something
Maybe one or two month from now?
three to four months?

I think everything that happened had it's own reason...God knows best so that we work at our very best means..
I am really grateful...
I'm looking forward to begin new chapter of my life
hoping for the best
and preparing for the worst

---------------------------------------------------