12 Oct 2011

Menghitung bulan


kira2 lagi 5 bulan lebey lagi until the 'big' day
sekarang aku tengah pikir
mana nak mula
apa nak carik
macam mana nak carik
kerja berlambak2 tak siap




macam semut jek kes aku nih ;p
silap2 haribulan kene lenyek
huhu






11 Oct 2011

Arnab sudah beranak! :)


Haloo..

guest what?
arnab aku dah beranak!
mula2 tu aku terkejut la kan, pagi2 ada bunyi pelik dari cage arnab aku..
tengok2 tengah push2 nak beranak
so, haritu aku terpaksa la jadik bidan terjun
huhu...
ni la gambar anak2 aka baby2 rabbit tu:

antara kejadian2 yang dapat aku kongsi ngan korang:

1- rabbit akan cabut bulu dia sendiri untuk melindungi baby die... korang tengok gambar kat bawah nieh, die cabut2 bulu die pastu buat tilam kat anak2 die... pandai kan?

2- anak rabbit memang tak berbulu dan warna dia pink2.. sapa2 yang 'penggeli' dinasihatkan jangan tengok sebab nanti geli2 plak ;p



3- Arnab akan menyusukan anak dia sekali je sehari.... anak dia mata tak bleh bukak lagi, time ni la mak arnab akan tindih anak dia untuk sesi penyusuan... arnab takkan menyusu anak dia kalau kita asyik dok tengok die jer.. dia akan malu2... jadi, intai2 la kalau nak tengok die menyusu ;p (takde keje nak tengok anak arnab menyusukan? hehe)

4- begini lah rupa atau saiz arnab seminggu... sebesa tapak tangan je kan?
mata dia pun dah terbukak time nih:



5- Actually ada 6 ekor semuanya..tapi yang survive 2 ekor jer... yang lain2 tu mati time lahir cos arnab aku ni takde pengalaman beranak lagi.. so die tak expert lagi, tambah2 aku jadik bidan terjun. time aku tengok tu 3 ekor dh keluar..semua mati sebab lambat nak selamatkan.

6- anak/ baby arnab nih tido dalam bekas makanan... comel kan dieorang? dieorang dah seminggu dah.. mata dah terbukak luas pastu bleh plak kejar2 ngan mak die mintak susu ;)



7- Ini la gambar mak dan bapak arnab... yg hitam tu bapak nya..nama bunny.. yang putih tu mak nya..nama nya bella... tengok tu sempat lagi berkasih mesra time anak2 tido ;p LOL!


A few snap shots close up baby2 arnab tu:



paling gemok dan kuat tido:


tengok la macam mana rabbit tu tido.... macam2 style ada:




maybe aku bagi kat orang baby arnab ni.
cos umah aku pun tak muat dan takde cage untuk baby rabbit nih
ada orang nak tak?

:D