18 Apr 2011

Ohh Hana Tajima Simpson..... cantik dan kreatif ;D


Cantik
bergaya
kreatif!!

sekarang nih macam2 fesyen tudung ada kan?

Antara video2 menarik yang buat aku kagum -->macam mana cara pakai tudung dengan kreatif dapat dilihat melalui video di website:

kalau korang malas nak lilit2 tu beli jer yang dah siap2 jahit
macam tudung Fareeda...
warna warni gitu!

dengan ada nya trend2 terkini fesyen tudung...
orang pakai hijap pun bleh berfesyen --cantik dan manis dipandang

tapi kalau overdo, tak cantik laa
lilit2 pun kena kemas...
aku ni bkn reti sangat
tapi bila dok tengok2 video macam ni
rasa teruja plaks ;)

tapi aku tak berapa minat sangat into yang lilit2 ni sebab aku tak berapa reti lah
tudung yang dah siap pun cantik2
sekarang ni macam2 ada ;)

owh ya! nanti aku pi tutorial dengan pakar2 fesyen merangkap kekawan aku tuuuue
bersiap sedia lah kamu untuk diterjah ye
kita eksperimen sama2 nanti
hehe
tata ;D



10 Apr 2011

Saya macam Ginie dalam botol


Itu lah saya
umpama ginie

kalau sorang dua yang mintak 3 permintaan
tak apa la jugak
kalau ramai2 yang mintak itu dan ini macam mana (lebih daripada 3 wish sebab ada Ginie yang baikkk sangat)?
pening tak Ginie??

Ginie...
ohh ginie
hanya memberi apa orang nak
cuba buat yang terbaik untuk segala-mala permintaan orang lain
sedangkan diri sendiri masih terkurung dalam botol


dengar macam soo pathetic kan?

itu lah mode saya hari ini




-___-


menunggu hari pembebasan

hari di mana orang2 akan dengar pulak permintaan saya
hari di mana yang saya tak perlu dengar sebarang alasan yang menghampakan perasaan
hari yang di mana orang lebih mementingkan perasaan saya berbanding perasaan orang lain


saya sedang menunggu


dan menunggu

bilaaa hari nya?????????????????????

bukan saya yang perlu jawab tapi kamuu


9 Apr 2011

Cabaran kerja di lab @ situasi seorang penyelidik sepenuh masa a.k.a pelajar


Aku bukan nak komplen atau perkara2 yang sewaktu dan sezaman dengannya
ini adalah hidup aku
(cer citer, cer citer)
Ok2, aku paham mesti korang eksaited nak dengar
best citer nih
sebab aper best?
sebab aku la citer (hahahaha ;p)

citer ni bermula di sebuah lab
cerita pasal aku...
bukan pasal saper2 (aku nak jadik pelakon utama kali nih ;p)

aku ulang:
harini aku citer pasal aku jer (macam selalu laaa ;p)
aku dapati ramai yang konfius
apa aku buat kat lab
pastu tanya aku soalan yang mendepressed kan aku (sebagai seorang scientist yg berdedikasi, soalan2 ini laa selalu orang tanya.. hehe)
contohnya, "susah tak buat kerja lab?"

Nak aku citer??
meh aku citer..
nanti tak payah aku dok ulang...ulang... dan ulanggg lagi
tak larat laa nak explain kerja lab yang aku dan kekawan aku buat
pertamanya, kerja2 lab ni tak ada pengakhiran
jangan harap ler korang jumpa ayat macam cerita cinderella tue --->"happily ever after"

tak ada istilah "habis cerita"
tak ada istilah "tutup buku"

dalam lab,
aku la pelajar
aku la scientist (konon2nya)
aku la jugak mekanik tak terlatih (memang aku ada rekod menjahanamkan beberapa barang ;p)


Ok2 la.... aku umpamakan kerja aku seperti ini:




part paling sakit adalah bila hipotesis tak seperti yang diharapkan
pada waktu ini laa kemurungan sedunia berlaku (maksud aku, aku laa tu)
kena "think & TRY AGAIN"
cuba banyak2 kali sampai kau berjaya
buat benda yang sama ulang2
ia adalah proses yang sangaatttt mencabar kesabaran
aku cakap betul... tak percaya, tanya orang yang buat kerja lab..sure die angguk2 (yer la tu ;p)
kadang2 tak dapat apa yang kita nak terpaksa ubat hipotesis
jadik hipotesis baru (konon2nya lah)

Untuk korang lebih memahami nya, gambar ini sudah cukup menjelaskan situasi aku :


Ok, kenapa hipotesis tak sama dengan kenyataan??

itu semua kuasa tuhan (ayat berserah dan redha amat penting di lab ;))
benda2 hidup ni memang kita tak boleh control
kita buat eksperimen dengan harapan sama macam hipotesis
tapi selalunya memang tak samaa
kan? kan?

Lepas tu memang time2 memerlukan data, mesin yang aku guna kat lab akan tiba2 problem..
kadang2 macam aku cakap tadi laa
kena jadik mekanik tak bertauliah
kadang2 elok jer mesin tu...tapi kadang2 macam hampess: masa ni encik engineer akan di panggil ("tolong2, mesin dah nazak")
selalunya encik engineer la penyelamat keadaan (walaupun kadang2 dieorang heran macam mana mesin bleh problem padahal bila dieorang datang mesin jadik elok tiba2, mesti dieorang ingat aku bohong... mengada2 mesin nih...macam benda hidup plak... mesinnn ohh mesinnn;p)

n


Bila nak analisis data, bukan sahaja otak yang pening, laptop pun ada potensi pening2 lalat
biasa la tu laptop 'hang'
biasa la tu laptop 'crashed'
biasa la tu laptop 'takbolehON' hanya boleh OFF jer
memang biasa benda2 jadik macam nih
memang biasaaa
benda2 pelik jadik




Aku nak proses2 ni mengajar aku
jadik orang yang lebih kuat
fizikal (sebab kena jadik mekanik) dan mental (sebab otak selalu diduga kejadian tak terjangka)
korang nak tak jadik orang yang lebih kuat??

nak??


sila daftarkan diri untuk jadik pelajar sepenuh masa dan buat eksperimen
sekarang!!


syarat2nya terbuka kepada semua yang mempunyai :
1- hati yang cekal (hati mesti baik jugak)
2- tangan yang boleh buat kerja lab
3- sanggup buat kerja 25 jam sehari sampai dapat results
4- otak dalam keadaan elok dan sihat sebab kalau tak sihat, nanti bila masuk lab, sure sakit manjang...


kawan2 aku yang kat lab semua hebat2
tak percaya,
tanya dieorang
bertahun2 kerja lab akan buat kita jadik
kuat fizikal dan mental

betul tak??
(ayat iklannnn...patutnya berbayar nieh..hehehe)


p/s: aku tulis untuk suka2
aku tulis untuk aku
aku tulis untuk kawan2 tersayang aku baca
aku tulis untuk sesiapa yang nak baca

ok laaa
tata ;D


8 Apr 2011

Mari nyanyi sama2~




Lagu untuk kamu ;D

Perfect Two
Written by: Auburn
Produced by: Jonathan "J.R" Rotem
Chords by Jonathan Keys

Lyrics:

Verse1

You can be the peanut butter to my jelly.
You can be the butterflies i feel in my belly.
You can be the captain
and i can be your first mate.
You can be the chills that i feel on our first date.

You can be the hero
and i can be your side kick.
You can be the tear
that i cry if we ever split.
You can be the rain from the cloud when its storming'
or u can be the sun when it shines in the morning'.

B section

Don't know if i could ever be
Without you cause boy you complete me.
And in time i know that we'll both see
that we're all we need.

Cause your the apple to my pie.
Your the straw to my berry.
Your the smoke to my high.
And your the one i wanna marry.

Chorus

Cause your the one for me (for me)
and I'm the one for you (for u)
You take the both of us (of us)
And were the Perfect Two.

Were the perfect two.
Were the perfect two.
Baby me and you,
were the Perfect Two.


Verse 2

You can be the prince and i can be your princess.
You can be the sweet tooth i can be the dentist.
You can be the shoes and i can be the laces.
You can be the heart that i spill on the pages.

You can be the vodka and i can be the chaser.
You can be the pencil and i can be the paper.
You can be as cold as the winter weather,
but i don't care as long as were together.

B section

Don't know if i could ever be
Without you cause boy you complete me.
And in time i know that we'll both see
that we're all we need.

Cause your the apple to my pie.
Your the straw to my berry.
Your the smoke to my high.
And your the one i wanna marry.

Chorus

Cause your the one for me (for me)
and I'm the one for you (for u)
You take the both of us (of us)
And were the Perfect Two.

Were the perfect two.
Were the perfect two.
Baby me and you,
were the Perfect Two.

Bridge

You know that ill never doubt ya'.
And you know that i think about ya'.
And you know i cant live without ya'

I love the way that u smile.
And maybe in just a while
i can see me walk down the aisle.

Chorus

Cause your the one for me (for me)
and I'm the one for you (for u)
You take the both of us (of us)
And were the Perfect Two.

Were the perfect two.
Were the perfect two.
Baby me and you,
were the Perfect Two.

Normal kah?



Kadang2 kan, (selalunya lah tuuu ;p)
aku selalu macam pikir aku tak berapa normal

ok2... ayat psiko...aku tau laa korang normal kan
aku rasa aku tak normal ;p
lain dari orang lain ;p
aku bagi contoh yang tak seberapa nih untuk korang berfikir sejenak

1) aku budjet aku ader super power kot? (kena ada perkataan kot kat belakang ayat sebab tak sure, lol!)
hahaha!

pernah tak korang rasa korang nih boleh baca minda orang?
contohnya macam korang boleh tau orang tu berbohong ke tak?
normal eh?


ok2...kita ke no. 2 sebab aku tau korang mesti kata, 'eleh, setakat macam tu aku pun bleh buat' (tengok tu, aku boleh baca minda korang ;p kan?)

2) aku boleh berenang ala2 ninja
ninja tak tau berenang tapi tau menyelam dengan lama ;p
normal ker?

ok2 korang mesti kata 'eleh, tu je ker aku boleh buat?' ok, fine, korang boleh ker selam lama2?
(ayat berlagak -_-')

3) aku tak tau nak tulis tesis ni macam mana (tapi kalau tulis blog ni bleh la dalam 5 minut ;p, normal ker?)

normal ker? aku tengok orang lain senang jer..
apsal aku susah sangat... tak tau napa
pastu terkedek2 macam budak baru belajar jalan
aku cakap kat mak aku, "mak, hari ni 4 muka surat jer boleh tulis"
lalu mak aku cakap, "takper nanti kita pi makan kedai MZ"
maka hari2 aku cakap benda yang sama (budjet supaya mak aku kesian pastu nnt belanja aku tadoori naan cheese!!!!)
tapi lama2 mak aku tau tektik aku yang dah lapuk nih
huwaa!

normal ker?
normal ker aku lambat sangat susun ayat? lambat sangattttt2



p/s: berhati2 menulis tesis... ;)

aku saja2 jer tanya normal ker tak tapi tak payah la korang jawab plak
aku tau aku normal
cuma mungkin tengah mood tak normal nih
fenomena tulis tesis yang sangat memmmmmbosaaannnn kannnnnnnnnnnnnnn

6 Apr 2011

Situasi yang salah atau dot dot dot?


Ok, aku bagi satu situasi

seorang jurujual ingin mempromote barang yang dijual dengan begitu teruja kepada seorang pelanggan (lebih kurang macam direct selling)
situasi : pelanggan itu sedang kekenyangan dan menghadapi masalah penghadaman
tambahan pula pelanggan tu pulak baru jer bangun dari tidur ayam nya
lepas tu pelanggan tersebut pulak menghadapi masalah dalam penulisan tesis dia
menyebabkan separuh otaknya menjadik kurang sensitif terhadap situasi

cerita 1

Jurujual: Hi, I am bla bla bla
Pelanggan: owh, ok
Jurujual: I've heard that you are doing bla bla bla
Pelanggan: owh, ya
Jurujual: Sekarang you tengah buat kerja apa? kenapa u tak buat bla bla bla
Pelanggan: (dengan muka blur2 dan tak suka diganggu) senyap seribu bahasa sambil memandang laptop yang blank
suasana jadik sunyi macam takde bunyi...
Jurujual: nice to meeting you... here's my card
Pelanggan: OK, thanks

cerita 2

beberapa minit selepas itu, datang pulak entah sape2 kepada pelanggan a.k.a orang yang ada masalah penghadaman (O.A.M.P) itu
untuk menceritakan masalah2 yang dihadapinya dalam membuat eksperimen di makmal

Entah sape2: Tak boleh buat la kerja
O.A.M.P: owh ye ker?
Entah sape2: sebab ada 'bubble' arus elektrik tak dapat pass through that's why mesin tak boleh jalan...problem betul
O.A.M.P: maybe u need to report to the boss lah
Entah sape2: 2 hours doing nothing (sambil membukak bahagian mesin untuk analisis genetik itu)
O.A.M.P: (sama macam situasi di atas, O.A.M.P memandang laptop... diam tak tau nak cakap apa)... sorry tak dapat tolong sebab aku pun tak tau

Situasi-situasi ini agak2nya berlaku pada siapa?

cuba teka?
salah siapa? situasi ker? salah perut yang menghadapi masalah penghadaman ker? salah otak yang separuh tak sensitif tu ker? atau pun salah si tesis sebab buat otak jadik macam tu?

ataupun salah jurujual? ataupun salah sape2? atau pun salah si 'pelanggan a.k.a orang yang ada masalah penghadaman (O.A.M.P) itu?
sometimes, people don't mean to be rude but the situation is not right
give time for them
yang si pelanggan a.k.a orang yang ada masalah penghadaman (O.A.M.P) tu pun patut laa consider orang lain jugak
tak boleh laa macam tu
kena jadik macam artis sikit...-apa2 kena senyum jer walaupun plastik
maybe it need skills ? maybe?



renung2kan, selamat beramal ~




5 Apr 2011

I'll catch a grenade for you



Just for you,
I am willing to catch a grenade

Just for you
I do this stupid thing

Just for you
(if not for you, I rather walk away to a better place which is I don't even know)
sigh

I repeat: Just for you
I'll do everything


You must be lucky
to have someone who is 'unlucky' as me
who'd do anything

JUST FOR YOU~

2 Apr 2011

Senarai harapan saya (translation in english: My wishlist)


Okeh,
aku rasa mesti korang pun ada wish list korang kan?
harijadi aku lambat lagi
tapi aku tak kesah la, asalkan aku bahagia ;p

jangan meluat plak bile baca nih
aku memang tengah ada mood nak merepek meraban nih
korang layan kan ajer la yer ;p

first, aku memang suka berangan, aku memang sangat2 kaki dreamer

oleh itu, abaikan apa yang aku tulis jika korang rasa sedikit annoying yer...
kalau tak suka, sila tukar link sekarang ;p

kalau nak tau 'senarai harapan' aku, sila baca dan baca lagi
amik mood dulu yer ;p

AKU TERINGIN NAK NI:-


1- iPad
kalau aku dapat, sure aku manfaatkan sebaik mungkin (ayat skema nak menagih simpati bapak)
tapi aku macam rasa sayang jer nak beli guna duit tabung cap ayam aku
aku rasa kalau orang bagi hadiah kat aku sure aku sayang dia "selama-lamanya" ;p (ini pulak ayat iklan kasih sayang ;p ) poyo jer mintak hadiah kan?...beli sendiri lah lagi best
ok2 start menabung sekarang~!

2-
rahsia

3-
rahsia*

*rahsia lah..tak mau kasik tau ;p

4- Rumah yang ada garden
tiba2 hati aku cakap, "hish...bukan senang nak beli rumah, mahal tuh"
ok2 fine, kiter beralih ke wishlist no. 5
nanti la berangan lagi bila ada harapan ;p

5- nak siapkan tesis yang belum siap
walaupun menyedih kan wishlist ni tapi kena jugak masuk dalam wishlist
wishlist no. 5 ni sangat2 penting untuk berusaha ke arah mendapatkan wishlist no.1 - no. 4

6- lepas siap tesis, saya nak melancong!!!!!
eh2 silap2 tu patut no. 7
ini wishlist untuk honeymooners

7- nak bina house and ladder (terjemahan b.m: rumah dan tangga)
ini wishlist no. 6 pastu nanti bleh laa pergi melancong together gether kan? ;p

8- haih...banyak nyer wishlist aku.... mesti korang tak larat dah nak baca
takper2 nanti aku tambah lagi wishlist ni
wishlist no. 8: to be continued (kalau nak sambung... tengok la mood ;p)


moralOfThEStORyMoRy4ToDay: wishlist aku memang panjang, kena la berusaha keras sikit...kalau ada wishlist pendek sikit kan senang? Oh well, best gak ada wishlist nih.....at least bleh laa terus2 berusaha, kan?