31 Dec 2011

kasut wedding impian saya

Salam semua,


Semperna birthday sitti nurs, dia ada buat give away kasut wedding yang di design sendiri dengan Colour Grey dan dihiasi batu2 yang cantik :






Cara untuk dapatkan kasut ni:


1. B2B yang mempunyai Blog khusus menceritakan perjalanan/preparation weddingnya.


2. Buat Entry yang menceritakan "kasut wedding impian anda"


3. Letak banner dengan 1 gambar, Salah satu baju Kebaya wedding By Sitti Nurs yang anda sukai, dan link kan dengan website : http://www.rumahkebaya.com.my/.


4. Follow dan Link blog Sitti Nurs


5. Pemenang akan diumumkan pada tarikh 31 Januari 2012.



Ok2 (muka eksited).... kasut idaman sayaaaaaaa adalah



Tadaaaaa! ;D












Sebab apa kasut ni menarik minat saya? owh sebab ungu/ purple adalah warna yang paling saya suka!
saya juga sangat suka kasut berwarna ungu tu di combine dengan germelapan diamond yang bersinar2! suka nya (1000x suka ;p)


Owh saya juga sangat berkenan design wedding dress dari RUMAH KEBAYA MALAYSIA (RKM).


Baju wedding kat bawah pun warna ungu! design yang sangat halus owh saya terpaku ;)


sentuhan dari Pereka Fesyen RKM iaitu Sitti Nurs:






Best of the best that u can find at http://www.rumahkebaya.com.my/







p/s: pssst, Sitti nurs, saya ada can menang tak? hehehe ;D
















































































saya sudah buat HIV test! yeay!














Alhamdulillah, hari rabu yang lepas selesai sudah HIV test


mula2 tu tak tau pun sebelum buat HIV test kena buat appointment





tapi nasib baik laa ada terbaca kat blog bride-2-be yang lain yang sekarang ni dieorang dah buat peraturan yang sapa2 yang nak buat test HIV kena buat appointment dulu di klinik2 kerajaan yang dilantik..



memandangkan saya tinggal di shah alam, lokasi klinik yg terdekat adalah di:


Klinik Kesihatan Seksyen 7 Shah Alam
No. 2 Persiaran Kayangan Seksyen 7

40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan


Monday - Thursday

2.30pm - 4.00pm
03-5518 6531 (kerani dia malas nak layan, cakap hari apa nak buat appoinment then dieorg takkan melayan apa2 soalan lain atau ramah2..terus letak je fon before kita habis soalan... dari blog B2B yg lain pun dieorg kata benda yang sama)





Time saya pergi tu klinik agak ramai orang..maklumla budak2 ptpn pun buat medical check up hari yang sama plak


memang Q lama laa jawabnya...Kalau nak jimatkan masa, mintak pasangan anda cari parking dan anda masuk dulu..

ambil nombor giliran sementara dia cari parking

incase kalau ramai orang, tips ni boleh membantu jimat kan masa anda


tapi selalunya klinik ni tak ramai orang cuma time saya pergi tu kebetulan memang horror...

orang ramai dan pack sampai tempat duduk penuh...

trick yang saya guna untuk jimat masa - ambil nombor giliran dulu then
lepas dah ambil nombor, pergi ke tingkat 1 baru ambil borang HIV test,


then boleh teruss tunggu giliran di tingkat bawah (tempat ambil nombor giliran tadi)..

takde laa buang masa kan? sementara isi borang tu, tunggu la giliran dipanggil




hoho....lepas tu, kaunter pendaftaran akan panggil nombor anda, die charge RM 1 utk seorang...


pegawai tu akan bg nombor giliran pulak n suruh anda pergi ke bilik 13 untuk ujian HIV..


ingatkan dia amik banyak darah rupa2nya dia amik setitis darah je nak test...


hulur la jari yang rasa2 korang nak


dalam a few sec, dah selesai...


tunggu la kat luar bilik tu sampai die panggil nama


dia akan bagi borang yang korang dah isi tu



kalau non-reactive maknanya negatif result laaa (yeay! dh bleh kawin ;p)


then kalau nak buat talasemia test,


pergi kat kaunter pendaftaran tadi dan daftar nak buat ujian talasemia


sebenarnya dieorg just screen FBC (full blood count) bukan buat ujian talasemia...kalau hemaglobin rendah, baru la dieorg buat ujian talasemia


so kalau korang tak mengalami sindrom kekurangan heamaglobin, tak payah buat pun tak apa


Setakat FBC test tu, biasa laa... kalau korang buat medical check up pun selalu dia akan check


tapi kalau korang ada sejarah keluarga yang ada talasemia atau heamaglobin korang rendah, risiko nya tinggi jadi digalakkan buat test talasemia ni...




lepas buat ujian HIV, saya dan en tunang pergi makan ganti darah setitik itew ;p


hahaha...



anyway, test HIV ni valid 3 month before wedding










current mode: Pening nak buat peta untuk kad kawin -_-"










24 Dec 2011

Borang nikah...


Hallo semua,
harap sihat2 la hendaknya yer...
guess what? another two months to go till the big day!
yeay? OMG~ banyak lagi yang tak terbuat
huhu

Kursus kawen dah pergi 5 months before..
cuma buat HIV test jer belom
sekarang ni sapa2 nak pergi buat HIV test kena buat appointment u olls..
kalau tak dieorang buat tak tau je.. penat je pergi kalau tak buat appointment dulu

Ok, another two months baru I terkedek2 isi borang nikah...
mula2 tu my fiancee dah siap print borang untuk diisi
nasib baik dia tu ingat kan, tak sedar masa bergerak!
sekarang ni pejabat agama dah tak guna borang dah
sekarang ni online punya sistem
so, borang online ada di:



Info dari web JAIS:
Sistem Nikah, Cerai dan Rujuk Online JAIS merangkumi perkhidmatan utama untuk perkahwinan, cerai dan rujuk yang disediakan oleh Bahagian Perundangan Keluarga JAIS. Pendaftar masuk sila isi No. Kad Pengenalan dan Katalaluan di ruangan dibawah


Prosedur2 nikah:

1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D DI JAIS/ PAID
3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN
UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN) QARIAH.
6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI JAIS/ PAID.
______________________________________________________________

version aku plak:
first2 korang isi borang nikah online dari web site jais

1- laman web JAIS: http://www.jais.gov.my

atau terus direct pergi ke

http://ncr.jais.gov.my/#1



BORANG2 yg perempuan kena isi:

1. Perwakilan Wali dan Wakalah - Wali (MAWW) Perempuan
2. Pemohonan Oleh Perempuan Untuk Kebenaran Berkahwin
3. Akuan Pengesahan Permastautinan oleh pemohon


Syarat sebelum nak isi:

dapatkan maklumat2 saksi (ada 2 orang) seperti no. IC, alamat rumah, alamat pejabat, no fon rumah dan pejabat

lepas dah isi, print borang, pastu jumpa kariah masjid yang terdekat...
kalau tak sure siapa, call unit pentadbiran jais tanya :-
Tel:
03-55143600

kariah masjid ataupun jurunikah berdasarkan tempat korang tinggal
jurunikah ni la kena sign borang yang korang print tadi (isi online and print out)
pastu bawak borang tu ke JAIS dengan dokumen2 seperti:
borang kursus kawen dan sebagainya

huhuuhu..banyak sunggu prosedur nya kan? I'm sure B2B before this pening2
hehe... anyway daerah selangor ni ok la skit prosedur dia
katanya kalau kat johor bakal pengantin kena di interview?
hehe

ok la, nanti bila dah I dah isi2 segala mala borang2 ni, I'll update the prosedure..
borang dah isi, tapi HIV testnya belom buat lagi..huhu
baru nak terkial2 buat appointment...
haru betul ;p



12 Dec 2011

Do It Yourself (DIY) wedding favor ideas

For me, a wedding ceremony should be one that we could remember
it's like trademark or something that people would recalled or something that we could shared with cucu2 later ;p (hee.. cucu pun tak ada lagi, berangan jer lebey)

contohnya:
"owh, wedding nenek dulu2, nenek buat bunga telur sendiri, sekarang ni susah dah nak jumpa pattern bunga yang nenek buat tu"
or
"once i smell roses, i remembered your arch walk way during your wed"
or
"pelamin sweet.. macam puteri raja gamaknya"

but personally, I think, marriage is not all about that
memory we can't buy
either we remember or we forgot
either it is a good one or a bad one
as long as we can recalled back, then it's call memory
but the most important is as long as we are happy
no use for we had grand wedding but in the end we can't afford one
so, ukur baju di badan sendiri ;)

realizing that, I want to DIY my door gift
beside, last time I did my hantaran myself
of course with help with family
Thanks to bride-2-be blogs, youtube, art blog
all those people are really helpful
I'm glad that I'm not alone doing this thing
but i haven't decide which wedding favor should i choose

for me, wedding favor that is must be edible and something people could use would be my priority

I put here some of ideas
got to make this fast
maybe i need help one of these days
hehehe...
be prepared sista ;p



I like candy, especially the one that are colourful ;D


My fiancee already had this for his side, so cancel la this ;p btw it's nice and sweet~~


popcorn anyone?



cotton candy reminds me early years in tadika....

hehe... many choice!
just got to choose the one that I can DIY
;D

like i said before
my dream wedding is not a grand fairy tale story
I just dream of a nice and simple wedding
where everyone could shared the joywith us
although I know there is no such thing like 'happily ever after', i really hope that mine going to be like i wish for
at least the one that me and fiancee would remember
the good memory
and i wish to share it with family and friends
daaa~~

10 Dec 2011

My journey as a postgraduate student

Motivation...
ahh..it's hard to find these days..
wish i could turn back the time
when I started my journey
as a postgrad student

Let me share a story
about me...
so sit still and read till end ;)

I still remembered..
the day I've graduated from undergraduate degree
back then in 2003, I start checking all the possibilities and opportunities
I my mind
there a lot of path that I could take
pursuing my study? job? get married?

For me, first, better to find a job
so the first step is..
I start to send my resume to all companies, private sector, government
but at that particularly year, job was hard to find
especially the 'permanent' one
luckily, I've got temporary position at IMR...
i love the job,
but knowing that there must be better option for me to improve my careers
...i want a permanent job and stable a one..
i don't care about the salary as long as it is a stable job
but unfortunately, mungkin tak ada rezeki... it's not easy to get job
then I remember my dream to get my PhD before my age 30...
why should i wait? i think again..
then with the support from my family,
I apply to various uni to further my study
and i've got scholar to further study at uitm
as long as scholar is there, I was really happy


Times flies... one year had past
and i manage to convert my master degree to PhD
I really thought PhD would not be as bad as I heard
but it's not...
let me tell u this:
It drives me crazy sometimes
and sometimes it give me satisfaction
but most of the time, it gave me headache
it's like a roller coaster ride..
one you are up... one you are down
and it's really thrill I bet you,
but I believe, everything would have either pro's and con's value
same as you win some or/and you loose some
Mostly not in our comfort zone

This year, after all the hard work and all the roller coaster ride,
at last...
all my works were successfully documented
on these pile of papers
I'm glad...
cos,
Being able to finish the writing part of my thesis,
then gone through the correction of my thesis by my supervisor (which is very challenging and difficult one)
and lastly submit the thesis

now I'm waiting for the viva date..
where 4-5 years work being evaluate my examiner
by only 20 minutes presentation
pffffuuhh... that was something
Maybe one or two month from now?
three to four months?

I think everything that happened had it's own reason...God knows best so that we work at our very best means..
I am really grateful...
I'm looking forward to begin new chapter of my life
hoping for the best
and preparing for the worst

---------------------------------------------------


22 Nov 2011

COunting months......3 months away

Hola readers!




update news:


Sekarang tengah menghitung bulan


banyaknya kerja yang perlu dibuat




aku berharap agar tarikh viva tesis tidak bertindih dengan tarikh nikah


aku juga harap tak ada drama lagi




memang betul orang dok cerita2 selama ni


nak jadi pengantin banyak benda kena rancang, fikir dan bincang dengan pasangan masing2




sebab tu la wujud istilah "bridezilla"


yang bermaksud >>; is a difficult, unpleasant, perfectionist bride (wiki)


harap2 i'm not going to be one ;p


just a simple and nice wedding


where everyone that i know gathered and shared the joy






aku tidak tau sama ada kuat atau tidak melalui semua ini


membuat persiapan majlis pernikahan


dan


pada masa yang sama membuat persiapan untuk viva tesis




kuat kah aku? huhu..


doa2 kan la yer kawan2...




btw,


update persiapan kawin:


tengah survey baju untuk majlis nanti




dalam kotak fikiran : one nice dress that suit me... and sweet, simple ;)




;D




14 Nov 2011

Engagement_day ;D

pada 17th September yang lepas, majlis pertunangan saya telah pun berlangsung dengan meriahnya...alhamdulillah

terima kasih kepada parent saya, mama + papa
yang bertukus lumus pada hari itu

dan juga kepada saudara mara yang tak henti2 menolong
terima kasih

terima kasih juga atas kedatangan kalian semua
*hugs

sorry la cerita ni agak lambat dipublishkan
hehe, tak sempat plak nak post n upload
laptop crash dan macam2 -_-"

sebelum bertunang, agak kelam kabut buat persiapan..
maklum laa sebagai anak sulung memang takde experience
nasib baik ada blog2 B2B (bride to be) yang sangat membantu
so, banyak la yang bleh dibelajar

tanpa berlengah2 lagi, let the picture do the talking ;)


1. ketibaan rombongan pihak lelaki:

2- Hantaran kami - buat sendiri semua, save cost! berpinar jugak laa terkial2 buat

3-Adik ke-3 yang juga merangkap pengapit (tunang takde pengapit sebenarnya, just nk kawan ada sebelah je, takde la nerves ;p)

4- akhirnya cincin disarungkan by auntie (mother-in-law to be ;p)

4- Yes! upacara salam2..berjaya jugak i duduk dengan ayu nya bersipuh lepas praktis banyak2 kali ;p


5- Selesai sudah sarung cincin...then bergambar dengan adik beradik tersayang



5- Bergambar dengan sebahagian sepupu2 yg hadir ;D thanks you all

6- Akhirnya saya dah menjadi tunangan orang :D

Cerita tentang baju:
Baju tu.. my mom beli kain and tempah jer..veil and tudung beli asing2... my adik ke-3 yang juga pakar bab2 seni2 ni jadik consultant... hasilnya tak mengecewakan ;)
(although baju tu dijahit tak kemas .. salah kan -->tempat yang kiteorg tempah jahit baju tu)
However, I like the combination colour of dress! and nasib baik tak nampak sangat baju tu punya jahitan tak kemas kat sebelah dalam.. huhu..

tentang makeup pulak, before this, i decide to do self-makeup
tengok2 tak jadik la..
Nasib baik my friend, Hana introduce me to kak Zan..

Her makeup suit me well on that day! :D
Here's the tips: Try makeup dulu sebelum hari sebenar supaya makeup artist tu familiar with your face ok.. then insyaAllah it will turns up ok ;)

btw, if you all want to know lebih lanjut, visit her website:
http://berd-photography.com



Owh lupa nak cerita pasal makanan pada hari itu..

panjang ceritanya tentang caterer nih...sebagai orang yang tak pernah handle benda2 ni, ramai caterer yang i jumpa and survey..macam2 ragam dan kerenah..
but alhamdulillah we had made the right choice
kerja2 caterer yang effisien and servis makanan yang sangat2 best..
tak mengecewakan
terima kasih kak ina (if she happen to read this post)!


Bawah ni adalah nama caterer tu

PadiPadi Food & Services


tengok la kat fb ..
dieorang ada menyewakan khemah jugak
dan harganya pun berpatutan
Btw, setiap ramadhan selalu nya ada dieorang buat buffet ramadhan di Galeri Seni Shah Alam
bleh la pergi survey yer ;)

makanan dia sedap!
they specialised in masakkan kampung
I like the 'daging rempah'



Wah... akhirnya berjaya juga update tentang majlis tunang!
Yeay for me! ;D

10 Nov 2011

Tutti Fruity dan rabbit

Hello peeps!

Best betul dapat makan eskem tutti nih
tapi MAHAL lah
saja jer nak test2 mula2 tu tiba2 rasa best pulak eskem nih
tapi tak boleh makan selalu
first, tak elok makan manis2 selalu..topping eskem ni sangat lah sinful
sekali sekala makan ok lah kan
second, faktor duit
satu cup standard nya dalam RM13-RM25
lagi berat ambil eskem and toppings, lagi la mahal kan..
Tapi dia ada diskaun 10% untuk student dan 15% setiap hari selasa utk ge girls only ;p




yang cup warna oren tu adalah cup paling kecik and yg warna hijau tu cup sederhana...
if you all opt to go here, please do try the choc frozen toppings and caramels...berbaloi-baloi ;p



ok, update terbaru baby arnab:

arnab telah selamat diserahkan di taman arnab di Giant sec 13
so, if you guys pergi sana, tengok2 la kot2 ada baby arnab nih
sayang baby arnab ni terpaksa kena serah kat orang
we all sedey jugak tapi apa kan daya, maybe baby arnab ni lebih terjaga kat sana




babai baby2 arnab....



12 Oct 2011

Menghitung bulan


kira2 lagi 5 bulan lebey lagi until the 'big' day
sekarang aku tengah pikir
mana nak mula
apa nak carik
macam mana nak carik
kerja berlambak2 tak siap




macam semut jek kes aku nih ;p
silap2 haribulan kene lenyek
huhu






11 Oct 2011

Arnab sudah beranak! :)


Haloo..

guest what?
arnab aku dah beranak!
mula2 tu aku terkejut la kan, pagi2 ada bunyi pelik dari cage arnab aku..
tengok2 tengah push2 nak beranak
so, haritu aku terpaksa la jadik bidan terjun
huhu...
ni la gambar anak2 aka baby2 rabbit tu:

antara kejadian2 yang dapat aku kongsi ngan korang:

1- rabbit akan cabut bulu dia sendiri untuk melindungi baby die... korang tengok gambar kat bawah nieh, die cabut2 bulu die pastu buat tilam kat anak2 die... pandai kan?

2- anak rabbit memang tak berbulu dan warna dia pink2.. sapa2 yang 'penggeli' dinasihatkan jangan tengok sebab nanti geli2 plak ;p



3- Arnab akan menyusukan anak dia sekali je sehari.... anak dia mata tak bleh bukak lagi, time ni la mak arnab akan tindih anak dia untuk sesi penyusuan... arnab takkan menyusu anak dia kalau kita asyik dok tengok die jer.. dia akan malu2... jadi, intai2 la kalau nak tengok die menyusu ;p (takde keje nak tengok anak arnab menyusukan? hehe)

4- begini lah rupa atau saiz arnab seminggu... sebesa tapak tangan je kan?
mata dia pun dah terbukak time nih:



5- Actually ada 6 ekor semuanya..tapi yang survive 2 ekor jer... yang lain2 tu mati time lahir cos arnab aku ni takde pengalaman beranak lagi.. so die tak expert lagi, tambah2 aku jadik bidan terjun. time aku tengok tu 3 ekor dh keluar..semua mati sebab lambat nak selamatkan.

6- anak/ baby arnab nih tido dalam bekas makanan... comel kan dieorang? dieorang dah seminggu dah.. mata dah terbukak luas pastu bleh plak kejar2 ngan mak die mintak susu ;)



7- Ini la gambar mak dan bapak arnab... yg hitam tu bapak nya..nama bunny.. yang putih tu mak nya..nama nya bella... tengok tu sempat lagi berkasih mesra time anak2 tido ;p LOL!


A few snap shots close up baby2 arnab tu:



paling gemok dan kuat tido:


tengok la macam mana rabbit tu tido.... macam2 style ada:




maybe aku bagi kat orang baby arnab ni.
cos umah aku pun tak muat dan takde cage untuk baby rabbit nih
ada orang nak tak?

:D

19 Sep 2011

Saya telah menjadi 'tunangan' orang ;D



17 Sept 2011


saya selamat menjadi tunangan kepada Muhammad Iqbal
alhamdulillah..
although mula2 banyak halangan
tapi last2 semua nya berjalan lancar.. dgn pertolongan ramai orang
tak sangka dalam time2 yg susah, ramai yang datang hulurkan tangan

antara perkara2 menarik:

katerer- makan sedap sampai ada orang call utk bg komen makanan sedap ;D
hari cerah terang benderang- alhamdulillah tak hujan seperti hari2 sebelumnya
hantaran buat sendiri- save cost dan hasilnya sgt2 berpuas hati...tq to my sis yg pandai pilih kaler dan byk idea2..
baju ngan veil- last minute shopping berjaya menemukan tudung dan veil yg sangat cocok ngan baju tu... i like!





Selamat menjadi tunangan orang ;D
semoga semuanya berjalan lancar sehingga hari nya nnt



14 Sep 2011

majlis tunang



banyak benda jugak nak dipikir kan kalau nak buat majlis tunang nih
tapi nasib baik la ramai jugak orang yang tolong2
tak terlarat nak buat kalau sorang2

katerer:Done!
makeup: Done!
cat umah: Done!
fotografer: Done!

yeay! tomorrow nak buat mini pelamin pulak..
i hope jadik la cos ni first time nak buat pelamin mini (konon2nya) sendiri

tgk la hasilnya macam mana yer
;D




8 Sep 2011

I'm glad I choose to NOT to be sad today


Today I feel left out
rasa macam disisihkan dari group
I supposed to do group work with my friends
tapi tetiba rasa I'm not involve in anything pun


So... rasa sgt sedey
maybe emo sedikit


but I am glad that I just choose to let it go
thanks to a friend

I choose to NOT to be sad today

21 Aug 2011

kahwin part 1: Dewan kahwin di shah alam


Dewan di shah alam most of it dah fully booked


arghhh!!

any suggestion?

will update about dewan as soon as possible

hunting for dewan...anyone want to join? ;p

9 Aug 2011

Entri tunang: Part I


Macam tak percaya plak ini adalah entri pertama tentang tunang secara rasmi yang aku tulis kat blog nih..huhu..terharu plaks

Macam2 perasaan ada- gembira-nerves-bla bla

aku try la google senarai checklist tunang blog2 orang lain
sangatlah detail ok! salute la kat dieorang ni.. memang gempak
sedikit sebanyak dapat laa aku belajar dari orang lain kan
huhu..

checklist aku panjang berjela..
tapi yang dah terbuat adalah hantaran dulang hantaran ajer
tu pun adik aku tolong
giler relax aku nih
(dalam hati tuhan jer tau..hehe)

checklist
1- hiasandulang hantaran
2- baju tunang
3- katerer makanan
4- jumlah tetamu nak jemput (pada aku nak simple2 aje, tapi ikut la pada parents aku nnt nak ajak berape orang kan)
5- hiasan rumah/ mini pelamin (tak berape penting kot nak pelamin..asalkan lawa dah la ek?)
6- jurumakeup (aku still rase tak perlu nak makeup2 tapi tengok la dulu keadaan...kalau solek sikit baru la nampak cantik kan? best jugak kan/? hurmmmmm.... nak jugakkkkk)
7- cincin tunang untuk lelaki (ikut adat orang kelantan, lelaki dapat cincin time tunang..huhu.. untung laa kan :D)
8- barang2 hantaran tunang (ini kena check list asing nih..huhu)

ini baru checklist tunang...belum lagi kawin punya checklist...
baru aku tau rupa2nya persiapan kawin tu cukup2 memeningkan kepala
nasib baik kawin tu bukan tiap2 hari..
no wonder la upah wedding planner mahal
huhu..


aku harap final tesis aku ni lepas laa...dapat laa aku tumpukan sepenuh perhatian aku kat kerja2 kawin nih...
moga2 lancar semua nya...Amin~

4 Aug 2011

Tik Tok Tik Tok...



Halluuu!

yeah! lama giler tak berblog kan?
huhu... itu lah busy la katakan dok bertesisMOON lama sangat

akhirnya... siap satu buku berjilid tu
tengah tunggu supervisor check
harap2 takder la eksperimen kena repeat atau perkara2 yang tak nak aku dengar kan?

gambar penguin hiasan yang buatkan aku teringatkan seseorang...kih kih kih


sedar tak sedar dah bulan ramadhan dah
semua orang puasa!! yeaah!!

bagus jugak aku hantar tesis bulan ramadhan ni (mengharapkan berkat bulan ramadhan)
aku sangka kan dah hantar draf maknanya aku hidup tenteram tapi jantung aku hari2 rasa macam nak tercabut
harap2 semuanya berjalan lancar..amin

bulan ni saje banyak jugak benda kena settle kan
urusan kerja2 sebagai student
urusan kerja2 sebagai cikgu tak bertauliah,
urusan kerja2 sebagai anak
urusan kerja2 sebagai bakal tunang orang (heh malu la i :D)
blush2

tarikh2 penting dah tanda dalam kalendar
hari2 tengok kalendar
macam orang sasau
hehe
rasa lambat jer masa berlalu
tapi pada masa yang sama, dok sibuk buat2 persiapan
aku tak tau la macam mana orang2 lain bleh tahan dengan persiapan kawin ni
nak kata alasan first time nak tunang, orang lain pun sama
so takde alasan la kan? -__-"
aku rasa macam slow jer bab2 nih
nasib baik famili aku ader kan
harap urusan nih dipermudahkan.. amin





p/s - nervous nak grad ngan nerves nak kawin!!!!!! kuat ker aku nak lalui semua nih?? ouch rasa macam mimpi!! doakan aku kuat yer!

20 May 2011

Saje je nak Eksyen ;p


Dalam blog aku ada iklan gambar HANIS ZALIKHA
huiiyoooo
:p


hahahaha! ini pun nak eksyen ker?
apa la aku nih ;p

-______-V (peace bebeh!)

19 May 2011

Cinta itu RABUN WARNA


Cinta itu rabun warna

Mata melihat warna merah darah,
rupanya warna hijau daun,
hatiku rasa sangat marah,
untuk kamu aku berpantun..

Mata melihat warna kuning,
rupanya warna biru,
hati sakit, kepala pening,
tapi di hati rasa rindu...





Memang la cinta itu rabun warna


-wanie


14 May 2011

Hati saya demam


I should just ignore what people said
I should do this...
I should do that....



Owh not to forget, last night I've my chest X-ray


This is the results:




The doctor wrote my medical report as this:

The patient had suffered from a major broken-heart
No fever seen but the patient do has traumatic psychological stress effects due to the pulmonary artery that connected from the patients' heart to his/her brain is not well function and need to be carefully monitor.



The doctor don't prescribe me with anything but he did tell me to "buy a ***drug prescribed together with 65% of hard works, 20% of courages, 15% of braveness a snip of a cup of coffee" at pharmacy nearby...


I did go to pharmacy but it's already sold out


NOW I'M JUST A CONFUSED-NOBODY

with a broken heart


6 May 2011

Candle Light Dinner, Fine Dining Recommendations, Romantic, Birthday or family gathering (Food)


Rase2 nya kalau sekali sekala makan2 dengan diterangi cahaya lilin best
tak?

Fine dinning
pastu with GREAT FOOD! (itu yang penting;p)

hee... mesti best kot suasana macam tu??

klik sini untuk link tempat2 makan yang best; LINK
(credit to the member of LOWYAT.net...rajin sgt2, tq)

bestnyaa
makan2
;D

5 May 2011

Brain..brain where did u go?

gambar-moral-of-the-story: Jangan jadi macam Ted ;p

Hallloooooo!

kebelakangan ni asyik berjumpa dengan orang bijak2 jer
(ada petanda apa2kah? ;p)

pastu sangat lah tergamam bila dengar dieorang ni bercakap
begitu saintifik
begitu teliti

pastu dalam hati aku pon terdetik
macam mana dieorang ni begitu passion terhadap kerja2 sains

MEREKA SANGAT lah OBSES dengan SAINS!
maybe dieorang ni tak de life kot?
ataupun life dieorang hanya untuk sains?

bila laa aku nak pandai macam dieorang
huhu (ada cita2 konon nak jadik terer macam dieorang)

tapi tahap aku nih takder la obses/passion sangat
kadang2 fokus lari (mungkin terbabas ke longkang agaknya)
perlu ker aku tanya orang2 bijak tu macam mana dieorang tak boring2?
macam mana dieorang tak putus asa
maklum laa sains tu kan satu benda yang sentiasa berkembang



hari ni mungkin teori diterima
hari esok atau beberapa tahun lagi, mungkin teori dah tak relevan

macam mana dieorang ni pannnnnnnndaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sangat2?
masyaAllah

seriyesly rasa macam rendah diri
mana nak letak muka nih
rasa malu pun ada
rasa bodoh2 ayam pun ada

So, aku berazam, sebelum aku graduate/ dapat ijazah, aku nak lengkap kan diri duluu
nanti bila dah ada ijazah,
sekurang2nya aku ada passion & obsesi terhadap sains macam dieorang
YA, macam dieorang atau lebih baik lagi!

BERAZAM!!!!

-________-"

moga2 tuhan makbulkan

4 May 2011

3 May 2011

iKAN lumba2 yang penat nak berlumba

gambar: moral-of-the-story, kalau bukan ikan lumba2, jangan laa nak lumba2, paham? (memang la korang bukan ikan lumba2 sebab korang kan human ;p)


aku sedikit annoyed
kalau korang nak tau apa hati aku rasa,
aku rasa macam jantung aku macam kena paksa di pam2
darah plak macam tengah rushing nak keluar dari jantung

aku tau aku tak keseorangan
kadang2 bila aku start pikir perkara2 yang tak best, terdetik jugak dalam hati aku ni
ada tak orang yang pikir sama macam apa yang aku pikirkan sekarang?

lalu aku pun dengan bantuan encik GOOGLE,
aku meng'GOOGLE'-->
"berlumba siapa kahwin dulu, dapat anak dulu"

aku jumpa la blog sorang mamat ni
nama dia ESTEBAN GRANERO <--- click link utk cerita lanjut

Sah! sebijik macam apa aku pikir sekarang
SEBIJIK doh!
mamat tu tulis entri pada hari sabtu bersamaan 27 november 2010
aku plak pikirkan benda ni hari ni...
sangat la sama sebijik sejiban!
apa yang dia pikirkan dengan apa yang aku pikirkan sekarang

aku bukan apa..
sedikit terkilan
asyik nak berlumba2
aku ni bukannya nak berlumba dengan sesiapa pun
korang paham tak perasaan aku macam mana

macam budak kecik2 la plak kena lumba2
lumba sapa khatam quran dulu
lumba sapa kawin dulu
lumba sapa dapat anak dulu

*PENAT dowh*

ok, first thing, sapa yang nak lumba dengan kau
aku happy dengan life aku dan aku happy jugak dengan life kau sebab kau punya rezeki masyaAllah, berlimpah ruah

tapi bila aku pikir balik, napa kau suka sangat lumba2 dengan aku...

kau sebenarnya jeles meles dengan aku kan?


owh, lupa plak, bapak aku pesan
jangan peduli sangat dengan orang2 macam ni
tak beri apa2 pekdah (faedah)
so, takper lah labu..
the end

p/s: oh! aku rasa macam de javu
---------@

18 Apr 2011

Ohh Hana Tajima Simpson..... cantik dan kreatif ;D


Cantik
bergaya
kreatif!!

sekarang nih macam2 fesyen tudung ada kan?

Antara video2 menarik yang buat aku kagum -->macam mana cara pakai tudung dengan kreatif dapat dilihat melalui video di website:

kalau korang malas nak lilit2 tu beli jer yang dah siap2 jahit
macam tudung Fareeda...
warna warni gitu!

dengan ada nya trend2 terkini fesyen tudung...
orang pakai hijap pun bleh berfesyen --cantik dan manis dipandang

tapi kalau overdo, tak cantik laa
lilit2 pun kena kemas...
aku ni bkn reti sangat
tapi bila dok tengok2 video macam ni
rasa teruja plaks ;)

tapi aku tak berapa minat sangat into yang lilit2 ni sebab aku tak berapa reti lah
tudung yang dah siap pun cantik2
sekarang ni macam2 ada ;)

owh ya! nanti aku pi tutorial dengan pakar2 fesyen merangkap kekawan aku tuuuue
bersiap sedia lah kamu untuk diterjah ye
kita eksperimen sama2 nanti
hehe
tata ;D



10 Apr 2011

Saya macam Ginie dalam botol


Itu lah saya
umpama ginie

kalau sorang dua yang mintak 3 permintaan
tak apa la jugak
kalau ramai2 yang mintak itu dan ini macam mana (lebih daripada 3 wish sebab ada Ginie yang baikkk sangat)?
pening tak Ginie??

Ginie...
ohh ginie
hanya memberi apa orang nak
cuba buat yang terbaik untuk segala-mala permintaan orang lain
sedangkan diri sendiri masih terkurung dalam botol


dengar macam soo pathetic kan?

itu lah mode saya hari ini




-___-


menunggu hari pembebasan

hari di mana orang2 akan dengar pulak permintaan saya
hari di mana yang saya tak perlu dengar sebarang alasan yang menghampakan perasaan
hari yang di mana orang lebih mementingkan perasaan saya berbanding perasaan orang lain


saya sedang menunggu


dan menunggu

bilaaa hari nya?????????????????????

bukan saya yang perlu jawab tapi kamuu


9 Apr 2011

Cabaran kerja di lab @ situasi seorang penyelidik sepenuh masa a.k.a pelajar


Aku bukan nak komplen atau perkara2 yang sewaktu dan sezaman dengannya
ini adalah hidup aku
(cer citer, cer citer)
Ok2, aku paham mesti korang eksaited nak dengar
best citer nih
sebab aper best?
sebab aku la citer (hahahaha ;p)

citer ni bermula di sebuah lab
cerita pasal aku...
bukan pasal saper2 (aku nak jadik pelakon utama kali nih ;p)

aku ulang:
harini aku citer pasal aku jer (macam selalu laaa ;p)
aku dapati ramai yang konfius
apa aku buat kat lab
pastu tanya aku soalan yang mendepressed kan aku (sebagai seorang scientist yg berdedikasi, soalan2 ini laa selalu orang tanya.. hehe)
contohnya, "susah tak buat kerja lab?"

Nak aku citer??
meh aku citer..
nanti tak payah aku dok ulang...ulang... dan ulanggg lagi
tak larat laa nak explain kerja lab yang aku dan kekawan aku buat
pertamanya, kerja2 lab ni tak ada pengakhiran
jangan harap ler korang jumpa ayat macam cerita cinderella tue --->"happily ever after"

tak ada istilah "habis cerita"
tak ada istilah "tutup buku"

dalam lab,
aku la pelajar
aku la scientist (konon2nya)
aku la jugak mekanik tak terlatih (memang aku ada rekod menjahanamkan beberapa barang ;p)


Ok2 la.... aku umpamakan kerja aku seperti ini:




part paling sakit adalah bila hipotesis tak seperti yang diharapkan
pada waktu ini laa kemurungan sedunia berlaku (maksud aku, aku laa tu)
kena "think & TRY AGAIN"
cuba banyak2 kali sampai kau berjaya
buat benda yang sama ulang2
ia adalah proses yang sangaatttt mencabar kesabaran
aku cakap betul... tak percaya, tanya orang yang buat kerja lab..sure die angguk2 (yer la tu ;p)
kadang2 tak dapat apa yang kita nak terpaksa ubat hipotesis
jadik hipotesis baru (konon2nya lah)

Untuk korang lebih memahami nya, gambar ini sudah cukup menjelaskan situasi aku :


Ok, kenapa hipotesis tak sama dengan kenyataan??

itu semua kuasa tuhan (ayat berserah dan redha amat penting di lab ;))
benda2 hidup ni memang kita tak boleh control
kita buat eksperimen dengan harapan sama macam hipotesis
tapi selalunya memang tak samaa
kan? kan?

Lepas tu memang time2 memerlukan data, mesin yang aku guna kat lab akan tiba2 problem..
kadang2 macam aku cakap tadi laa
kena jadik mekanik tak bertauliah
kadang2 elok jer mesin tu...tapi kadang2 macam hampess: masa ni encik engineer akan di panggil ("tolong2, mesin dah nazak")
selalunya encik engineer la penyelamat keadaan (walaupun kadang2 dieorang heran macam mana mesin bleh problem padahal bila dieorang datang mesin jadik elok tiba2, mesti dieorang ingat aku bohong... mengada2 mesin nih...macam benda hidup plak... mesinnn ohh mesinnn;p)

n


Bila nak analisis data, bukan sahaja otak yang pening, laptop pun ada potensi pening2 lalat
biasa la tu laptop 'hang'
biasa la tu laptop 'crashed'
biasa la tu laptop 'takbolehON' hanya boleh OFF jer
memang biasa benda2 jadik macam nih
memang biasaaa
benda2 pelik jadik




Aku nak proses2 ni mengajar aku
jadik orang yang lebih kuat
fizikal (sebab kena jadik mekanik) dan mental (sebab otak selalu diduga kejadian tak terjangka)
korang nak tak jadik orang yang lebih kuat??

nak??


sila daftarkan diri untuk jadik pelajar sepenuh masa dan buat eksperimen
sekarang!!


syarat2nya terbuka kepada semua yang mempunyai :
1- hati yang cekal (hati mesti baik jugak)
2- tangan yang boleh buat kerja lab
3- sanggup buat kerja 25 jam sehari sampai dapat results
4- otak dalam keadaan elok dan sihat sebab kalau tak sihat, nanti bila masuk lab, sure sakit manjang...


kawan2 aku yang kat lab semua hebat2
tak percaya,
tanya dieorang
bertahun2 kerja lab akan buat kita jadik
kuat fizikal dan mental

betul tak??
(ayat iklannnn...patutnya berbayar nieh..hehehe)


p/s: aku tulis untuk suka2
aku tulis untuk aku
aku tulis untuk kawan2 tersayang aku baca
aku tulis untuk sesiapa yang nak baca

ok laaa
tata ;D


8 Apr 2011

Mari nyanyi sama2~




Lagu untuk kamu ;D

Perfect Two
Written by: Auburn
Produced by: Jonathan "J.R" Rotem
Chords by Jonathan Keys

Lyrics:

Verse1

You can be the peanut butter to my jelly.
You can be the butterflies i feel in my belly.
You can be the captain
and i can be your first mate.
You can be the chills that i feel on our first date.

You can be the hero
and i can be your side kick.
You can be the tear
that i cry if we ever split.
You can be the rain from the cloud when its storming'
or u can be the sun when it shines in the morning'.

B section

Don't know if i could ever be
Without you cause boy you complete me.
And in time i know that we'll both see
that we're all we need.

Cause your the apple to my pie.
Your the straw to my berry.
Your the smoke to my high.
And your the one i wanna marry.

Chorus

Cause your the one for me (for me)
and I'm the one for you (for u)
You take the both of us (of us)
And were the Perfect Two.

Were the perfect two.
Were the perfect two.
Baby me and you,
were the Perfect Two.


Verse 2

You can be the prince and i can be your princess.
You can be the sweet tooth i can be the dentist.
You can be the shoes and i can be the laces.
You can be the heart that i spill on the pages.

You can be the vodka and i can be the chaser.
You can be the pencil and i can be the paper.
You can be as cold as the winter weather,
but i don't care as long as were together.

B section

Don't know if i could ever be
Without you cause boy you complete me.
And in time i know that we'll both see
that we're all we need.

Cause your the apple to my pie.
Your the straw to my berry.
Your the smoke to my high.
And your the one i wanna marry.

Chorus

Cause your the one for me (for me)
and I'm the one for you (for u)
You take the both of us (of us)
And were the Perfect Two.

Were the perfect two.
Were the perfect two.
Baby me and you,
were the Perfect Two.

Bridge

You know that ill never doubt ya'.
And you know that i think about ya'.
And you know i cant live without ya'

I love the way that u smile.
And maybe in just a while
i can see me walk down the aisle.

Chorus

Cause your the one for me (for me)
and I'm the one for you (for u)
You take the both of us (of us)
And were the Perfect Two.

Were the perfect two.
Were the perfect two.
Baby me and you,
were the Perfect Two.

Normal kah?



Kadang2 kan, (selalunya lah tuuu ;p)
aku selalu macam pikir aku tak berapa normal

ok2... ayat psiko...aku tau laa korang normal kan
aku rasa aku tak normal ;p
lain dari orang lain ;p
aku bagi contoh yang tak seberapa nih untuk korang berfikir sejenak

1) aku budjet aku ader super power kot? (kena ada perkataan kot kat belakang ayat sebab tak sure, lol!)
hahaha!

pernah tak korang rasa korang nih boleh baca minda orang?
contohnya macam korang boleh tau orang tu berbohong ke tak?
normal eh?


ok2...kita ke no. 2 sebab aku tau korang mesti kata, 'eleh, setakat macam tu aku pun bleh buat' (tengok tu, aku boleh baca minda korang ;p kan?)

2) aku boleh berenang ala2 ninja
ninja tak tau berenang tapi tau menyelam dengan lama ;p
normal ker?

ok2 korang mesti kata 'eleh, tu je ker aku boleh buat?' ok, fine, korang boleh ker selam lama2?
(ayat berlagak -_-')

3) aku tak tau nak tulis tesis ni macam mana (tapi kalau tulis blog ni bleh la dalam 5 minut ;p, normal ker?)

normal ker? aku tengok orang lain senang jer..
apsal aku susah sangat... tak tau napa
pastu terkedek2 macam budak baru belajar jalan
aku cakap kat mak aku, "mak, hari ni 4 muka surat jer boleh tulis"
lalu mak aku cakap, "takper nanti kita pi makan kedai MZ"
maka hari2 aku cakap benda yang sama (budjet supaya mak aku kesian pastu nnt belanja aku tadoori naan cheese!!!!)
tapi lama2 mak aku tau tektik aku yang dah lapuk nih
huwaa!

normal ker?
normal ker aku lambat sangat susun ayat? lambat sangattttt2



p/s: berhati2 menulis tesis... ;)

aku saja2 jer tanya normal ker tak tapi tak payah la korang jawab plak
aku tau aku normal
cuma mungkin tengah mood tak normal nih
fenomena tulis tesis yang sangat memmmmmbosaaannnn kannnnnnnnnnnnnnn