17 May 2010

dunia online yang sangat "exposed"

Aku nak citer pasal privacy dalam dunia maya @ cyber ni..
Aku rasa macam tak selamat jer dunia cyber nieh..
semalam aku click link kawan aku kat facebook
link nih macam ke page picasa iaitu software utk photo sharing dari google
tetiba plak, google create account picassa aku sendiri (auto) yang link direct kepada akaun blogger aku..
semua gambar2 yg aku upload dlm blog nieh die link dalam photo sharing account picasa tu
tensen betul aku..
walaupun bleh privatekan semua gambar2 tu, tapi still bleh searchable
gambar biasa2 jer yang aku upload tapi aku upload dalam blog ajer, tiba2 google create account photo sharing
semuanya gara2 aku gatal tangan pi click link kawan aku tu~
sekarang aku dah delete semua gambar2 dari blog nieh..


aku rasa dah tiba kesedaran untuk menjaga privacy aku sendiri
aku bukan selebriti atau pun bukan nak jadik selebriti, aku selesa hidup aku nih tak terlalu exposed sangat
lagipun bahaya sekarang
ramai orang yang mereng ataupun psiko, tu yang gerun dengar kan?

moral of the story, google kadang2 sangat membantu tapi kadang2 bawak bencana jugak...
lain kali check dulu privacy setting sebelum sign up apa2
nanti tak pepasal plak carik bala
huhuhu~

No comments: