9 Sep 2009

Budaya perlu dipisahkan dengan sempadan negarakah?



Aduhai terkejut bila baca blog si Indonesia tegar nih...

kalau baca sekali mesti naik darah, mana tak nya, kutuk2 malaysia macam2 semata2 kes tarian Pendet? takkan laa sampai kutuk negara Malaysia ni macam2? (penulis blog tu memang kurang ajar)... saya tidak mengecam atau mengutuk indonesia tapi penulis blog tu sengaja mahu menyuntik elemen2 yang tidak sihat pada orang lain..

siap nak paten kan lagi warisan budaya mereka kerana kononnya takut laa sebab kata mereka Malaysia ni banyak dah curi idea2 budaya dan bisnes mereka sampaikan bisnes kelapa sawit pun mereka dakwa bisnes mereka... apa kelapa sawit tu hanya di indonesia ya pak?

agaknya tak sedar kot yg kita ni serumpun??
Mungkin ada persamaan budaya atau cara hidup sebab kita dari rumpun serupa.

datuk moyang kita pun banyak dari javanese, bugis, minang etc..
Siap ada pengomen2 blog tu kata nak perang la apa laa..
perang sebab nak tarian pendet?! rasional ker?

dieorang ni dah biasa berperang kot sampai hal kecil2 pun nak beremosi tanpa tau hal sebenar ...
Bergaduh pada hal yang tak jelas sama la perbuatan nya seperti memutuskan tali persaudaraan..

seenak2 kamu mengutuk Malaysia..

wang dari Malaysia juga yang anak beranak kamu bawak pulang ke indonesia..
fikir2 lah
kalau nak tak puas hati dengan apa2 jangan sewenang2 mengutuk negara orang
dan saya berpendapat penulis blog tu sangat pengecut sebab yang mampu die buat cuma tulis blog lepas tu hasut orang lain untuk turut serta mengutuk Malaysia..


kalau tak puas hati, pergi la buat aduan kat mahkhamah!

eee.... bulan puasa nih sabar jer laa

1 comment:

ct_cucubi said...

Saya setuju... dorang ni sedap-sedap jer nak kutuk orang.. be profesionallah.. dari berperang dengan orang malaysia.. baik tumpukan perhatian membangunkan negara sendiri... Sepatutnya perkara ni ditangani secara profesional... bukannyer secara melulu dan tanpa pertimbangan.