5 Apr 2009

Akses Kehidupan OKU

Align Center
Setakat mana kita peka terhadap kemudahan asas (access for disable people) untuk orang kurang upaya (OKU)?

Statistik Jabatan Kebajikan Masyarakat mencatatkan Malaysia mempunyai 132, 655 OKU yang berdaftar termasuklah:

14,154 cacat penglihatan,
22,728 cacat pendengaran,
45,365 cacat fizikal
49,340 menghadapi masalah pembelajaran

Di Malaysia ni tempat2 yang tertentu sahaja ada kemudahan untuk OKU. Memang ini lah realitinya tapi yang penting adalah hati yang ikhlas dan tangan yang menolong itu penting.
Jika anda ternampak orang OKU nak melintas jalan, tolong pimpin tangan or kalau nampak OKU nak naik lif yang tiada kemudahan tulisan braille tolong tekankan butang lif tu dan beri laluan, if dalam LRT ternampak OKU, beri keutamaan tempat duduk (jangan buat tidur pulak ye!)

Berikut adalah beberapa kemudahan asas untuk orang OKU supaya kita faham dan bertolak ansur menggunakan kemudahan asas bersama2. Walaupun dalam keluarga saya saya tidak ada ahli keluarga yang OKU, namun pengalaman mengikut ibu saya bekerja sebagai anggota Jabatan Kebajikan Masyarakat banyak memberi saya pengalaman dan pengetahuan lebih2 lagi tentang orang yang 'istimewa'.

1.Papan tanda sebagai simbol untuk laluan ke tandas untuk OKU


access4disabilities.blogspot.com

2. Lif untuk OKU perlu ada -lift buttons with raised braille dots, aras buttons yang lebih rendah (sesuai dengan paras OKU yang berkerusi roda)

http://www.tiresias.org/happytourist/lifts.htm

3. tempat letak kereta yang khas - lebih dekat kepada pintu masuk pasaraya atau pun kedai2 (kebanyakkan pasaraya besar di Malaysia ada kemudahan ini)


http://www.inmagine.com/dp055/dp1787447-photo

4. Kemudahan untuk OKU di kenderaan awam seperti bas, LRT, komuter- tempat duduk khas untuk OKU (lebih luas untuk memuatkan wheel chair)5. Laluan curam (sloping street pavements) untuk laluan kerusi roda (wheelchairs) terutamanya di tempat2 seperti universiti, pasaraya dan tempat2 awam untuk memudahkan laluan OKU di tepi2 koridor khususnya lantai yang tidak sekata atau tangga:


http://www.liv.ac.uk/csd/csd_images/accessibility/42e.jpg


http://www.ub.uit.no/baser/arkinord/data/media/233/eidebakk05-med.jpg

6. Tandas khas untuk OKU- tandas duduk dan sinki air yang mempunyai aras yang sesuai, ruang yang luas, ada tempat pemegang:
_______________________________________________________________

'sharing is caring':

DATIN SERI DR. SITI HASMAH BINTI HAJI MOHD. ALI:
"We must do our best to reduce and eventually eliminate such negative attitudes and ignorance. Greater emphasis must be made through education and rehabilitation to enable the disabled in our society to become truly a part of us"

Blog yang bertajuk 'we care....access for person disablilities' yang di tulis oleh Lydia-Serin-Izan-Nas (pelajar tahun akhir USM) tentang kemudahan2 ditempat2 awam http://access4disabilities.blogspot.com

Akta OKU di http://groups.google.com.my/group/komuniti_oku/browse_thread/thread/7357765d606f1567?

Rencana bertajuk "Kurang fikir terhadap kurang upaya" dari Utusan online di sini.

Maklumat tentang kelas memandu untuk OKU di sini.

Kemudahan melakukan ibadat tawaf yang lebih selesa untuk golongan orang kurang upaya (OKU) dalam projek pembesaran Masdijil Haram. baca lebih lanjut di http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Bmdua/20090301083044/Article/index_html
__________________________________________________________

No comments: