29 Apr 2009

hairstyles for round face



Well people, personally I believe that every women wants to feel sexy and pretty.
Although some may denied it but deep down inside you must be hiding this intention to be beautiful. Well, I think it doesn't mean you dress sexy or physically 'cun' but more importance is to choose the right style... Yeah.. I know that I'm not pro- in advising people especially when it comes to make up or style thingy... but I like to share; regardlesss tips, product and so on.

To me, it's not necessary to have beautiful body or beautiful face to be beautiful..
The important thing is you choose the right style and suit your personality.
I believe that everyone had their own beauty... Everybody is beautiful...
however, living in this cruel world, some people make up guidelines criteria about classification or gred of beauty that sometimes I feel it's stupid and ridiculous... like "ayam serama" contest... they judge the winner based on it's physically shape. what a shame when beauty pegion also based on beautiful looks and body (the Q's session is just to covered their hiden agenda, don't you think so? When a girl wins, she would be labelled as -beauty with brain)
Ok back to the MAIN topic...

Here is some of hairstyle which I believe it's suitable for round face! :)
Well, people who had round face (like me) always have trouble when searching for the right hairstyle... In my heart, as long as the chubbier face can be covered with hair to its maximum limit, I'll be satisfied..hahaha!





Gorgeous aren't they?
of course la they look gorgeous because they are celebrity (with makeup)
everyone can be like them! believe me...

Tips for how to Make Effective and Passionate Presentation

Hey girls and guys!

My leg could not stop shivering from last night knowing that I'll presented a paper on my studies in front of top people.... My stomach start to have butterflies banging hardly just waiting to escape..so I considered my stomach will explode anytime and I hope it's not by the time I presenting.

I had this stage fright! (Pardon me, not only singers or 'akademi fantasia students' who only one who have this kind of problems)... In my head there are so many things began to pop up although I do not eat popcorn :p ... to be honest, I hate in front of many people especially to be center of all... I hate when people began to 'attack' you with many question non stop sometimes it turns up to be a unwanted drama to see. It makes me stupid. However, it's all about research and ofcourse in research, question mean people listening to what you presenting. I would link to you an article which I think it's a wake up call for all the 'students-scientist-to be' which is "the importance of stupidity in scientific research"

A few tips for me and also for sharing with all of you (This implies to all and NOT ONLY for academic area only).. you could be a executive or you could be a bussiness man or even a fresh graduate who when for an interview... Presenting is much more involve in how you interact with people in a formal way. It's not just you but all that people who listen...

1.Believe in the importance of your subject.
It's all start from inside. You, yourself must believe in what are you going to delivered. Is it important? Is yes, speak with confident and show how important your work is so that listeners twill understand and "get it." If you don't feel that way, stop now -- you'll never convince anyone...

2.
Realize that the facts don't always speak for themselves.
Don't scrumble with your slide presentation with all the informations. Make it nice and simple. Not too many words.... this is it's all about. If the information can speak for themselves, might as well you don't need to present and just email the information to all.
Explain to listeners why this information is so important to you, and more importantly, explain why it is so important for them. Use a phrase such as "The reason this is so important is..." and one more thing, just use suitable voice and not 'high pitch voice' that could irritate others (well sometimes I, myself didn't realizes it also had happened to me as it's the situation is tense and it effect my tone of voice from 'tweety bird' to soprano singer! hahaha)

3.
Move!
Don't stand up static. Motion equals emotions and it;s hard to feel compelled when listening to monotone speaker who never moves.
Use simple and suitable body gesture and some purposeful body movements


well it's all for now! Now I want to practice my presentation! I'm scare to death!
I'll be dead meat by Saturday!





27 Apr 2009

Swine Flu A.K.A Selsema Babi

Oh tidak! Dulu selsema babi hanya berlaku dikalangan babi2 sedunia tapi tiba2 kes selsema babi ini menular kepada manusia. Sekarang kalau kamu nak pergi ke Mexico untuk ariba ariba (sambil menggoyang2kan badan) maka, berhati2 hati lah!

Kalau dulu statistik selsema babi ni ada la dalam satu atau dua kes tapi tahun 2009 ni terdapat 9 kes baru di U.S!

Apa yang perlu anda tahu tentang selsema babi ini??

1. Ia tidak berjangkit jika anda memakan babi yang dijangkiti virus ini,
2. Jangan anggap remeh terhadap virus ini sebab ia adalah virus kelas A yang terdiri daripada jenis H1N1, H1N2, H3N2, and H3N1.
3. penyakit selsema babi ini menyerang sistem pernafasan melalui udara. Ia boleh merebak melalui bersin ataupun batuk oleh pesakit yang dijangkiti selsema babi.

Apa yang perlu dilakukan jika anda atau famili anda menunjukkan simptom2 seperti di bawah:


1. Simptom yang pertama adalah seperti batuk, kurang selera makan dan pening2

2. Sesetengah orang yang dijangkiti akan mengalami sakit tekak, sakit badan, selsema, muntah, nausea dan diarrhea.

Kanak-kanak yang menunjukkan simptom:

Simptom 1 & 2 dan apa2 simptom seperti di bawah:

-penyakit selsema telah pulih namun ia terjadi semula dengan di tambah batuk dan demam yang serius
-lebam pada kulit
-tidak mahu minum air
-menghadapi masalah kesukaran bernafas
-Demam dan ruam
-menghadapi kesukaran berjalan

Orang dewasa -simptom:

Simptom 1 & 2 dan apa2 simptom seperti di bawah:

- Tiba2 keliru dan pening
-menghadapi masalah pernafasan
-muntah yang berterusan
-sakit pada dada dan bahagian abdomen

Jika anda ada tanda2 seperti di atas, anda dinasihati pergi cepat2 jumpa doktor untuk buat pemeriksaan lanjut. Memang di Malaysia ni katanya belum merebak lagi tapi dengan keadaan wabak yang merebak cepat ini, tak mustahil ia sampai ke Malaysia...Jangan panik dan jika anda ada symptom2 ini, sila ke hospital yang berdekatan untuk tindakan selanjutnya.




19 Apr 2009

Review buku- SOAL JAWAB REMEH-TEMEH TENTANG SOLAT

Buku ini ditulis oleh Ustaz Mohamad Nidzam Abdul Kadir dan diterbitkan khas untuk melengkapka ilmu pengetahuan di dalam solat.

Selain buku ini, terdapat lima siri lagi buku yang berkisarkan soal jawab remeh-temeh tentang pelbagai isu agama. Setiap siri menjurus kepada soal jawab persoalan yang specifik. Antaranya adalah siri Zakat, Haji dan Umrah, Nikah kahwin, Puasa dan Muamalat.

Saya membeli buku ini kerana isi kandungan nya dan cara penyampaian penulis berbeza. Saya memilih tajuk solat kerana "solat itu tiang agama". Sedar diri bahawa saya mempunyai kekurangan di sini sana maka, untuk menampung khilaf, saya berpendapat bahan pembacaan saya harus ditambah lebih2 lagi soal solat. Memang lah saya bersolat setiap hari tapi berapa dari solat saya agaknya dikira khusyuk? Mungkin satu pun payah. Moga2 pembacaan seperti ini, dapat menambahkan ilmu di dada, InsyaAllah. Terus terang saya bukanlah seorang yang layak memberi nasihat kepada orang lain, nanti orang kata macam "ketam mengajar anak berjalan". Namun, saya sangat merekemen kan kamu untuk membaca buku ini. Usah malu2 dan segan untuk membelinya.

Buku ini 187 muka surat disampaikan dengan cara amat mudah dengan memaparkan pelbagai masalah khususnya dalam solat yang menimbulkan sedikit kekeliruan di dalam masyarakat. Jawapan dan huraian diberikan dalam suasana santai namun padat dengan hukum2 serta dalil daripada Al-Quran dan sunnah nabi.




Antara isi kandungan buku ini adalah:
Azan dan Iqamat -Adakah solatku diterima?
Solat pelbagai keadaan- Unta takut azab tinggalkan solat
Qada solat-Soalan Yahudi tentang solat
Solat Jemaah
Solat Jenazah
Solat Orang Sakit



Last but not least, walaupun gaya penulisan yang santai dan ringkas namun, saya berpendapat ia tidak sedikitpun mencacatkan matlamat penulis buku ini untuk menyampaikan ilmu kepada pembaca malah pendekatan seperti ini amatlah membantu saya untuk mengkhatamkan satu buku (hehe....saya memang membaca mengikut mood :p)Terima kasih!


P/S: Psst...Jika ada buku best dipasaran, jangan malu2 berkongsi!! Semua jenis buku2 pun saya baca cuma mungkin terbatas waktu untuk membaca maka bahan2 bacaan yang ringkas dan padat seperti ini

18 Apr 2009

Aku terima Nikahnya- book review



Aku Terima Nikahnya adalah salah satu karya dari Hasrizal Abdul Jamil @ dikenali dengan gelaran Abu Saif.

Bagaimana saya boleh membeli buku ini dan membacanya?
Hehe... Bukan kerana saya ingin berkahwin dalam masa terdekat ini tapi sekadar ingin menambah ilmu pengetahuan. Buat pengetahuan anda sekalian, semakin usia saya bertambah, saya merasakan adanya keperluan untuk kita menambahkan ilmu. bukan sekadar ilmu perkahwinan tetapi ilmu yang lain2 juga ya (saya akan meng'review' buku lain kemudian ya). Jangan macam tin kosong...bunyinya kuat tapi tin 'kosong'! dan jangan pula menyombong diri dengan pengetahun secetek air pantai yang surut kerana ilmu Allah itu lebih luas umpama lautan. Siapalah kita untuk menyombong diri, kita hanyalah hamba-Nya yang kerdil..

Setelah membaca buku ini, saya merasakan buku ini banyak memberi input yang berguna terutamanya kepada pasangan yang di ambang perkahwinan dan juga pasangan yang telah berkahwin.

saya tertarik dengan petikan di dalam buku ini:

"Jika mahu bercinta, jangan merancang hanya ke pelamin. Masukkan sekali urusan lampin. Kerana rumah tangga bukan Utopia cloud nine. Ia adalah kombinasi suka dan duka."

Setelah membaca buku ini, emosi dan rasional saya menyatakan buku ini bukan sekadar buku biasa2. Ia banyak memberi pengajaran yang berguna sesuai dengan motto penulis "ERTI HIDUP PADA MEMBERI". Terima kasih!

Penulis amat teliti dan memberikan tips2 yang bernas yakni bukan sahaja teori tetapi mempunyai nilai input yang boleh dipraktikan dalam kehidupan seharian (jarang2 ada buku sebegini).
Setiap helaian mempunyai kisah yang tersusun dan saling berkait antara satu sama lain.
Antaranya adalah:

1. ERTI SEBUAH PERKAHWINAN
2. KITA DAPAT APA YANG KITA BERI
3.LAYANAN TERBALIK IBU BAPA YANG PELIK
4. ABI RAKSASA, UMMI DINOSAUR
5.MENCARI KEKASIH
6.DALAM DERITA ADA BAHAGIA
7. CINTA TANPA SYARAT
8.TIGA HOSPITAL, TIGA SUASANA

Dalam buku ini digariskan panduan bercinta mengikut Islam. Penulis buku ini berulang2 kali menasihati pasangan yang bercinta untuk berfikir secara 'sense of begin with the end in mind'
Bagaimana Islam itu indah.... larangan dalam Islam tidak mencacatkan cara pergaulan dan cara kehidupan seharian.

Buku ini juga menceritakan bagaimana penulis menghormati keluarga sendiri dan keluarga mertua. Dalam bab 'Biar mati anak, jangan mati adat", penulis menceritakan kisah peribadi penulis sendiri tentang majlis perkahwinan beliau. Beliau menyatakan sebahagian tanggungjawab berumah tangga adalah sifat mengambil hati dan menyesuaikan diri dengan keluarga dan sensitiviti keluarga mentua contohnya maafkan kebiasaan yang ada (adat) dan bertolak ansur untuk meminimumkan kebiasaan yang agama tidak suka.

Owh ya! untuk meng'review'kan buku ini adalah sangat panjang. Saya mengambil masa 6 jam untuk membacanya (227 muka surat). Malah saya tidak jemu mengulang2 setiap helaian buku ini kerana bagi saya, cara penulisan penulis sangat jujur menceritakan kisah hidup beliau dan cabaran yang beliau harungi dalam hidup berumah tangga.

sila ke link penulis... beliau ada blog untuk artikel terkini!

Click --> http://saifulislam.com

dan tidak lupa, isteri beliau juga ada blog. Click juga ke http://ummusaif.com


Saya amat meng'rekemen' kan anda untuk membeli buku ini!!!!!!
Bagi yang sudah ada, kongsi2 lah dengan rakan sebab ia adalah bahan bacaan yang sangat menarik disamping memberi input yang berguna.

Bukan Hari ini- COKELAT lyric



alonsodr.com

semua yg pernah terjalin indah,antara kita
berakhir sudah,berlalu cepat
begitu saja..

(*)
saat kau berpaling dariku
kau tinggalkan,kau hancurkan,hatiku merasa
bukan hari ini harusnya kau kembali
terlalu lama engkau menyadari..
karna hari ini
tak akan ada lagi tersisa penyesalan
dalam hatiku..
selamanya..

maafkan aku tak sanggup lupakan
semua khilafmu..hooo
mungkin ini yang terbaik untuk kita
menerima kenyataan yang ada

back to (*)

bukan hari ini harusnya kau kembali
terlalu lama engkau menyadari..
karna hari ini
tak akan ada lagi tersisa penyesalan
dalam hatiku.. 2x

selamanya..
selamanya...
selamanya...

13 Apr 2009

Tak mungkin kerana sayang MP3

http://www.mediafire.com/?zz1rzmynynj

Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba2
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

9 Apr 2009

Manusia yang berhati BUSUK~

Yer saya tau kamu berpangkat tinggi....
Yer saya tahu saya bersalah kerana parking di tempat staff

Tapi....
kalau kamu pandai, jawab la...
mengapa kamu begitu kejam merampas parking lot student untuk dijadikan parking staff?
antara staff dan student, siapa lagi ramai??

saya parking kat tempat parking lot yang banyak iaitu kat staff...tak menjadi masalah kan? dah parking student dirampas....kami tak ada tempat parking.
kami tak kisah jika kena parking jauh tapi dah parking jauh untuk student pun penuh...
saya ni tinggal jauh, mana laa larat nak naik bas.

kamu menganiaya saya dengan MENGUPAH 2 ORANG (SORANG BONCIT & SORANG LAGI MUKA PENYANGAK) untuk meng 'gam' kan kertas sebesar2 cermin tu di tempat driver. saya ulangi sekali lagi, kamu meng'GAM' kan kertas yang bertaip "dilarang meletak kenderaan di sini" di atas cermin kereta kami student2 ni!


Kamu tahu tak tindakan kamu tu merbahaya!....GAM tu susah nak keluar tau tak?? Ni bukan perbuatan orang yang BODOH tapi lebih kepada ORANG YANG BERHATI BUSUK!


saya akui saya salah tapi parking tu lengang dan banyak parking lot lebih, apa salahnya kamu berkongsi parking dengan student? Undang2 melabelkan parking staff tu untuk mengelakkan parking staff penuh. tapi sangat menyedihkan parking tu sentiasa lengang! (staff tak ramai sgt berbanding student tapi tamak nak parking luas2!)

patut la ada pensyarah jeling dengan jelingan MAUT bila nampak student parking... Mungkin tidak senang berkongsi parking dengan student- SANGAT PENTINGKAN DIRI sendiri! dah pandu kereta besar.. tak pandang kami insan yang kerdil...

HELLO...tanpa kami student yang sengkek ni, sapa nak bayar gaji kamu? sedar la sikit..
dongak langit tak ingat nak jejak tanah... SANGAT MENJENGKELKAN!
Ini parking yang sebesar2 alam untuk staff yang seciput tuh...adakah kamu rasa ia berbaloi?

perkara ini sangat memalukan kalau orang di luar sana tahu. kata nak memajukan bangsa tapi tengok laa sendiri.... kerana parking pun KAMU NAK BERKIRA.....MEMANG KAMU berhati BUSUK~

YA! HATI KAMU SUNGGUH BUSUK~

saya sangat marah dan beremosi sekarang... Ini lah entry pertama saya yang sangat EMO.....
sebusuk2 saya, saya tidak akan mendedahkan nama orang yang terlibat~

SAYA ORANG BERMARUAH, BUKAN MACAM KAMU BUSUK!


SAYA NAK HADIAHKAN POTRET KHAS UNTUK KAMU (SAYA RASA SESUAI UNTUK KAMU)...
SCROLL KE BAWAH (mesti kamu berdebar2 kan? maklumla saya orang pertama yag beri kamu hadiah)

>
>
>
>
SAMA KAN MUKA NYA DENGAN KAMU?



Kamu suka??





8 Apr 2009

Sushi di Sushi King ada 'mirin'- Sah tak halal!!!

I'm not the kind of people who ignore HALAL sign but sometimesI also eat at a muslim restaurant who does not have halal sign especially at small stall (warung2 kecil) IF I am really SURE that it's a muslim stall (not just cashier but the cook is a muslim also)

So, I thought sushi is HALAL since it's only seafood and rice based food. But sad to say I am WRONG in this case. It's my responsible as a Muslim to tell this to other Muslim what I know. Some said that they put 0.01% of alcohol in the sushi rice (that's not true..
sushi rice is mix with sushi vinegar i.e. Cuka (in BM) not Wine)

This is my email to Sushi King:


My enquiry :
Is Sushi king Halal? It doesn't mean NO PORK is HALAL. I'm the BIG fan of sushi king and people out there keep questioning the halal certificate from JAKIM. So right now I'm not intended to go to sushi king as people said it is non-halal.
One more question, does Sushi King uses any alcoholic substances in preparation of sushi or any other food at sushi king?
Just asking since there have been rumors about sushi rice had 0.01% alcohol to make it last longer.
Please confirm back as soon as possible. Thank you

They reply to me:

Dear Invisible third eye,

Thank you for your email.


For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free.


All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.


Some of our food contains 'Mirin' (hah? wtf!)
Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following are products that contain Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

Our sushi rice is mix with sushi vinegar i.e. Cuka (in BM) not Wine.

Hope this answers your query.


Thank you.

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.

________________________________________________________________

I want to add information:(Mirin to get the rice to stick- It is a kind of rice wine similar to sake, but with a lower alcohol content from wikipedia) Mirin is also used in teriyaki sauce. It's NOT HALAL for muslim!

http://www.muis.gov.sg:

Rice wine refers to a sweet, golden wine derived from fermenting freshly steamed glutinous rice. The most well-known Japanese rice wines are sake and mirin. Though most rice wines are low in alcohol, they are categorised alongside alcoholic beverages, hence unsuitable for Muslim consumption (non-Halal).
___________________________________________________

SO it's up to you to choose. I just realizes how important we have to equip ourselves with knowledge because it's a huge responsibilities to us as a Muslim to find HALAL food or product.

From now on, I'll try to find HALAL sushi, any suggestion you all? alah kalau tak makan sushi bukannya masalah besar kan? wink2.


Ya Allah ampunilah dosa2 ku di atas kelekaan ku

some good articles to read (just click the link):

1. FEATURE: 'Halal' sushi crops up as Japanese restaurants woo Muslims
2. What is Halal food?
3.Mengintip Bumbu Masakan Jepang

what halal means:

People keep on asking me about the halal status since I've post an entry about Sushi King Bonanza RM2 offer (which I delete it because I think it's sensitive issues to others) and I don't even know how to answer it. First, I like to eat sushi. But nevertheless, I am a Muslim also. It's COMPULSARY @ wajib for me as a muslim to find out about what I've eat...So I start to find out the real things...

"Wajib seorang Muslim/Muslimah memilih sumber makanan yang dihalalkan oleh syarak. Ini juga merupakan satu tanggungjawab terpikul di atas bahu setiap Muslim. Makanan yang mencerna keimanan ketakwaan dan ibadat kepada Allah Taala"
(sumber efiqh.mymkkk.org)

Everything that I eat must be HALAL. What is halal? In Arabic it simply means permissible or allowed. Want to know what is HALAL and what is the criteria? ''Halal'' means permissible or lawful in Arabic and provides assurance that food does not contain ingredients that Muslims are forbidden to consume, such as alcohol, pork and meat from cattle and poultry that have not been slaughtered according to Islamic ritual. Scroll down for more information:

Copy from http://www.nutrition.co.th/halal.html:



1. does not consist of or contain anything which is considered to be unlawful according to Islarnic Law;

2. has not been prepared, processed, transported or stored using any appliance or facility that was not free from anything unlawful according to Islamic Law; and

3. has not in the course of preparation, processing, transportation or storage been in direct contact with any food that fails to satisfy 1 and 2 above.
In addition, halal food can be prepared, processed or stored in different sections or lines within the same premises where non-halal foods are produced, provided that necessary measures are taken to prevent any contact between halal and non-halal foods. Halal foods can also be prepared, processed, transported or stored using facilities which have been previously used for non-halal foods provided that proper cleaning procedures, according to Islamic requirements, have been observed.




1. Food of animal origin
1.1 Pigs and boars.
1.2 Dogs, snakes and monkeys.
1.3 Carnivorous animals with claws and fangs such as lions, tigers, bears and other similar animals.
1.4 Birds of prey with claws such as eagles, vultures, and other similar birds.
1.5 Pests such as rats, centipedes, scorpions and other similar animals.
1.6 Animals forbidden to be killed in Islam, i.e., ants, bees and woodpecker birds.
1.7 Animals which are considered repulsive generally like lice, flies, maggots and other similar animals.
1.8 Animals that live both on land and in water such frogs, crocodiles and other similar animals.
1.9 Mules and domestic donkeys.
1.10. All poisonous and hazardous aquatic animals.
1.11. Any other animals not slaughtered according to Islamic Law.
1.12. Blood.

2. Food of plant origin. Intoxicating and hazardous plants except where the toxin or hazard can be eliminated during processing.

3. Drink
3.1 Alcoholic drinks.
3.2 All forms of intoxicating and hazardous drinks.

4. Food additives. All food additives derived from item 1, 2 and 3.


1. The person should be a Muslim who is mentally sound and knowledgeable of the Islamic slaughtering procedures.

2. The animal to be slaughtered should be lawful according to Islamic Law.

3. The animal to be slaughtered should be alive or deemed to be alive at the time of slaughtering.

4. The phrase "Bismillah" (In the Name of Allah) should be invoked immediately before the slaughter of each animal.

5. The slaughtering device should be sharp and should not be lifted off the animal during the slaughter act.

6. The slaughter act should sever the trachea, aoesophagus and main arteries and veins of the neck region.





5 Apr 2009

Akses Kehidupan OKU

Align Center
Setakat mana kita peka terhadap kemudahan asas (access for disable people) untuk orang kurang upaya (OKU)?

Statistik Jabatan Kebajikan Masyarakat mencatatkan Malaysia mempunyai 132, 655 OKU yang berdaftar termasuklah:

14,154 cacat penglihatan,
22,728 cacat pendengaran,
45,365 cacat fizikal
49,340 menghadapi masalah pembelajaran

Di Malaysia ni tempat2 yang tertentu sahaja ada kemudahan untuk OKU. Memang ini lah realitinya tapi yang penting adalah hati yang ikhlas dan tangan yang menolong itu penting.
Jika anda ternampak orang OKU nak melintas jalan, tolong pimpin tangan or kalau nampak OKU nak naik lif yang tiada kemudahan tulisan braille tolong tekankan butang lif tu dan beri laluan, if dalam LRT ternampak OKU, beri keutamaan tempat duduk (jangan buat tidur pulak ye!)

Berikut adalah beberapa kemudahan asas untuk orang OKU supaya kita faham dan bertolak ansur menggunakan kemudahan asas bersama2. Walaupun dalam keluarga saya saya tidak ada ahli keluarga yang OKU, namun pengalaman mengikut ibu saya bekerja sebagai anggota Jabatan Kebajikan Masyarakat banyak memberi saya pengalaman dan pengetahuan lebih2 lagi tentang orang yang 'istimewa'.

1.Papan tanda sebagai simbol untuk laluan ke tandas untuk OKU


access4disabilities.blogspot.com

2. Lif untuk OKU perlu ada -lift buttons with raised braille dots, aras buttons yang lebih rendah (sesuai dengan paras OKU yang berkerusi roda)

http://www.tiresias.org/happytourist/lifts.htm

3. tempat letak kereta yang khas - lebih dekat kepada pintu masuk pasaraya atau pun kedai2 (kebanyakkan pasaraya besar di Malaysia ada kemudahan ini)


http://www.inmagine.com/dp055/dp1787447-photo

4. Kemudahan untuk OKU di kenderaan awam seperti bas, LRT, komuter- tempat duduk khas untuk OKU (lebih luas untuk memuatkan wheel chair)



5. Laluan curam (sloping street pavements) untuk laluan kerusi roda (wheelchairs) terutamanya di tempat2 seperti universiti, pasaraya dan tempat2 awam untuk memudahkan laluan OKU di tepi2 koridor khususnya lantai yang tidak sekata atau tangga:


http://www.liv.ac.uk/csd/csd_images/accessibility/42e.jpg


http://www.ub.uit.no/baser/arkinord/data/media/233/eidebakk05-med.jpg

6. Tandas khas untuk OKU- tandas duduk dan sinki air yang mempunyai aras yang sesuai, ruang yang luas, ada tempat pemegang:




_______________________________________________________________

'sharing is caring':

DATIN SERI DR. SITI HASMAH BINTI HAJI MOHD. ALI:
"We must do our best to reduce and eventually eliminate such negative attitudes and ignorance. Greater emphasis must be made through education and rehabilitation to enable the disabled in our society to become truly a part of us"

Blog yang bertajuk 'we care....access for person disablilities' yang di tulis oleh Lydia-Serin-Izan-Nas (pelajar tahun akhir USM) tentang kemudahan2 ditempat2 awam http://access4disabilities.blogspot.com

Akta OKU di http://groups.google.com.my/group/komuniti_oku/browse_thread/thread/7357765d606f1567?

Rencana bertajuk "Kurang fikir terhadap kurang upaya" dari Utusan online di sini.

Maklumat tentang kelas memandu untuk OKU di sini.

Kemudahan melakukan ibadat tawaf yang lebih selesa untuk golongan orang kurang upaya (OKU) dalam projek pembesaran Masdijil Haram. baca lebih lanjut di http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Bmdua/20090301083044/Article/index_html
__________________________________________________________

1 Apr 2009

Pesta Buku Antarabangsa 2009- Masuk percuma!

Pesta Buku Antarabangsa dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Marilah beramai-ramai mengunjungi pesta buku April ini!!


Opening Hours

Date: 17th - 26th April 2009
Mon - Thurs: 10.00AM to 7.00PM
Fri - Sun & Public holidays: 10.00AM to 9.00PM
Venue: Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur, Malaysia

Antara yang menarik ialah: Pelancaran Produk Terbaru oleh Dr Fazley, Pelancaran Buku Terbaru Oleh Selebriti Terkenal, Perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur Ke 28, Majlis Pelancaran Website dan Buku Terbaru Ain Maisarah - Siri Buletin Sri Bangsar

dan banyak lagi!

dapatkan jadual penuh di sini!