13 Feb 2009

ALL THAT GLITTERS IS NOT GOLD~

It's a proverb that means = 'The appearance of a thing or person can be deceptive'

Appearances can be deceptive and things that look or sound valuable can be worthless.


We often confused by our own eyes, hence we often look physical appearances first without looking at the other side of it.

Some typical situation around us which we met and deal every day:

Situation 1

Same like when we buy something like handphones, laptop and other electronic stuff...we buy it with a high prizes but when we want to sell it back, it become worthless.

pendrive yang comel harga mahal nk mampos tapi 1 G jer...

*Sigh... What a cruel world we living in............................

Situation 2

"Lawanya perempuan tu, sesuai la jadi bini I" ---- (rupa-rupanya pondan)

*Tu la, lain kali tgk 2-3 kali dulu baru tau (takpun tanya dulu)

Situation 3

"rantai ni mahal tau..I beli harga RM10,000. cantik kan? blink2 shining2 (sambil menayang2 kpd org2 yg terlopong tgk)" ----(rupa2nya barang palsu, beli kat masjid india jer)

Situation 4

"Hotel ni tak canggih langsung, aircond pon takder" -----(padahal nk sewa bilik murah2 jer, padan dengan harga la..hotel ada aircond mahal dan 5 bintang, ko nak bayar ker?)

"kete ko buruk la, tak nk aku naik" ----(Setahu aku perdana menteri jer ade kereta khas ataupun jutawan)

Situation 5
"Apsal girlfriend buruk nak mampos tapi dapat boyfriend yg cun giler? atau pon apsal boyfriend muka macam kawah tapi dapat girlfriend badan mcm violin?" -----(wut's is your problem? cantik tu subjektif tau dak! Ko ingat ko cantik sangat?)



Situation 6
"pakai kereta mercedes Benz mesti orang kaya, sesuai jadi menantu aku" ----(padahal hutang keliling pinggang..duit kereta dh 3 bln tak bayar, tgk2 mentua kena tanggung nnt)

Situation 7
"Kurusnya dia sekarang. mesti makan ubat kurus tuh"---- (rupa2nya orang tu kencing manis, patotla kurus)

___________________________________________________________________

From now on, every single things will take into count. Sometimes our judgements is not correct as we are only human. Tak semua yang muka matured and senior have a matured thinking. And not all yg suka sluppee (7-Eleven), suka aiskrim, suka coklat is not matured. that's typical judgement which I think not fair.


And not all guy who like to do sewing or washing dishes we labelled as guy-like-to-be-girl. That's not true. Frankly, I'll like this type of guy because they know how difficult to be a women.


Tak semua yang manis itu gula dan tak semua yang tak semua yang pahit itu ubat.
Manis2 gula penyebab kencing manis, pahit2 ubat banyak guna utk org sakit.


Renung2 kan lah

No comments: